Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 Avant] Zmiana zwyklego radia 1DIN na SYMFONI II

Car Audio
ODPOWIEDZ
gmcars
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 Avant] Zmiana zwyklego radia 1DIN na SYMFONI II

Post autor: gmcars » 12 paź 2012, 01:16

Witam
Zachciało mi się SYMPHONI II i mam teraz za swoje :(

Kupiłem A6 przed liftem 1998r. bez radia z miejscem na zwykle radio 1 DIN. Postanowiłem zainstalować tam SYMPHONI II. Kupiłem wiec, jak mi się wydawało wszystko co będę potrzebował, czyli:
- radio SYMPHONI II
- Stelarz pod radio 2 din
- kieszen pod radio 2 din
- klimatronik
- popielniczke
wydawało mi się ze to wszystko czego potrzebuje, ale okazuje się że stara obudowa kokpitu nie bardzo pasuje i wychodzi na to ze tez trzeba bedzie kupić inną, taką pod radio 2 din.

Pytanie moje jest takie:
Czy ta obudowa kokpitu naprawdę jest inna, czy po prostu nieudolnie próboiwałem zainstalować swoją starą i czy jeżeli naprawdę jest inna, to reszta tunelu, czyli ta cześć gdzie jest hamulec ręczny i podłokietnik, również jest inna, czy wystarczy jak kupie samą tą pierwszą część, czyli obudowę kokpitu a dalej tunel będzie pasował stary?

Mam nadzieje ze schowek pasażera oraz osłona pod kierownicą są takie same w wersji 1-DIN i 2-DIN?

Czytałem jeszcze ze trzeba dokupić specjalną przejsciówke/adapter do podłączenia radia, żeby wszystko działało jak należy, ale to już inna historia

Zarazie prosił bym tylko o podpowiedz jakie elementy deski/kokpitu/tapicerki muszę jeszcze dokupić.

Pozdrawiam
Grzegorz
THC RALLY SQAD

Awatar użytkownika
MaRRcin929
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: MaRRcin929 » 19 paź 2012, 13:27

Nie są takie same. Bzdura. Tunel jest inny, a ten w kolo ręcznego jest ten sam. Gdzieś w temacie jakiegoś użytkownika były nawet fotki dla porównania. I żeby nie było ze nie sprawdziłem to mam w domu 3 tunele dla porownania 1 Din, 2 Din i z Allroad 2 Din.

Jestem świeżo po przeróbce całej konsoli z 1Din na 2Din więc wiem co mówie.
Dodatkowo jescze dekoracja w koło lewarka zmiany biegów.
Ale jak ktoś lubi maniane to może sobie tam szlifować, ucinać i bóg wie co jeszcze.
Ja nie polecam.
Aha i nie zapomnij o dodatkowych aluminiowych uchwytach do stelaża.

gmcars
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gmcars » 20 paź 2012, 21:12

No własnie te uchwyty do stelaża...
...mam je, bo sprzedający dorzucił je w komplecie, ale luzem i za nic nie wiem gdzie je przykręcić i który idzie na którą stronę i gdzie góra a gdzie dół.
Kombinowałem na wszelakie sposoby, ale nie pasuje, to znaczy pewnie pasuje, ale nie mogę wykombinować gdzie i jak je przykręcić.
Może ktoś ma jakieś fotki gdzie one idą. Byłbym wdzięczny.

Co do tego jakie części się różnią w konsoli 1 din od tej w konsoli 2 din to już pisze bo przerobiłem cały temat.
- oczywiście wewnętrzny stolarz, ten na radio, klima tronik, i popielniczkę
- kosz na radio 2 din
- klima tronik
- popielniczka
-cala obudowa kokpitu (ta w kształcie litery H) czyli ta zewnętrzna część odbudowując klima tronik, radio popielniczkę i lewarek zmiany biegów
- dekor na przycisk awaryjnych
- dekor na lewarek zmiany biegów
- no i te dwa aluminiowe uchwyty do kosza 2 din, które nie wiem gdzie przykręcić

tunel od lewarka w tył, czyli ten który obudowuje ręczny jest już taki sam.

Dodam jeszcze ze w wersjach przed liftem po zamontowaniu każdego radia z modelu po lifcie, do prawidłowego działania radia potrzebny jest specjalny adapter złącza CAN, ponieważ radia poliftowe sterowane sa po CANie a instalacje z aut przedliftowych nie mają szyny CAN wyprowadzonej pod radio, a jedynie sygnał analogowy.
Objawia się to tym ze radio np. nie jest podświetlone pomimo włączonych świateł, nie grają wszystkie głośniki lub same się wyłączają, radio nie wyłącza się po odłączeniu zapłonu, itp.
THC RALLY SQAD

Awatar użytkownika
MaRRcin929
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: MaRRcin929 » 21 paź 2012, 12:01

gmcars pisze: - oczywiście wewnętrzny stolarz, ten na radio, klima tronik, i popielniczkę
- kosz na radio 2 din
- klima tronik
- popielniczka
-cala obudowa kokpitu (ta w kształcie litery H) czyli ta zewnętrzna część odbudowując klima tronik, radio popielniczkę i lewarek zmiany biegów
- dekor na przycisk awaryjnych
- dekor na lewarek zmiany biegów
- no i te dwa aluminiowe uchwyty do kosza 2 din, które nie wiem gdzie przykręcić
Właśnie tak <okok> I wszystko jasne ;)

Jedynie jakie zdjęcie mam to znalezione z Allegro:

Obrazek

Na tym zdjęciu doskonale widać gdzie w koszu przykręca się uchwyty. Bardziej powyginany w kształcie S jest po prawej stronie. Tak jak na zdjęciu widać to idzie on w górę. Musisz zdjąć schowek po stronie pasażera i tam jak będziesz próbował dopasowywać mocowanie w ten sposób jak na zdjęciach to znajdziesz małą dziurkę gdzie trzeba przykręcić uchwyt.
Lewy natomiast idzie w dół i bez odkręcania czegokolwiek widać małą dziurką po lewej stronie na wysokości +/- popielniczki.
Aha i dodam tylko że jak masz mocowania z Anglika to nie ma szans ich nawet przykręcić. Musisz zamówić takie blaszki do Europejczyka. Ja tak niestety miałem.

gmcars
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gmcars » 21 paź 2012, 14:55

@censored czy mozesz mi naswietlic temat troszke bardziej, poniewaz kombinowalem na wszystie sposoby i nie dalem rady tego odpowiednio podlonczyc, szukalem na forum ale nic nie znalazlem i wtedy wpadlo mi w rece to ogloszenie z allegro z tym adapterem CAN.
Jak to prawdlowo podłączyć aby działało jak trzeba ?

@MaRRcin929 wszytko jasne, mam blaszki z anglika <wnerw>
to dlatego ni jak nie moglem ich przypasować :)

a co sie stanie jak nie przykrece tych blaszek?
THC RALLY SQAD

PapolXX
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PapolXX » 25 paź 2012, 18:58

witam,forumowicze mam problem,auto jak w opisie u mnie,oryginalnie byl Chorus na kasety a poprzedni wlasciciel zalozyl Concert na plyty i jest maly problem,nie za kazdym razem przy wlaczeniu radia zalacza sie wszystko tzn gra tyl bez subw a jak kilka razy wlacze i wylacze to po kilku probach gra caly zestaw idealnie,szukam szukam i szukam postow na ten temat i nie moge znalezc chyba ze kiepsko szukam,prosze o podpowiedz i pomoc........................

unfa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: unfa » 22 lis 2012, 18:30

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja