Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Lampy zwykle na xenon - pytanie techniczne

Elektryka
Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Lampy zwykle na xenon - pytanie techniczne

Post autor: eneron » 16 wrz 2012, 23:25

Miałem bliskie spotkanie 3ciego stopnia z sarną, lampa, zderzak - zostały tylko kawałki <foch>
Do rzeczy,
W związku z kolizją ze zwierzęciem muszę kupić lampę(y). Do tej pory miałem zwykłe lampy + HIDy 4300k (możecie mnie zmieszać z błotem, że mam ten badziew ale nie chodzi mi o tuning czy efekciarstwo, po prostu światła są bardzo słabe nawet po wymianie lamp z modelu 97 na te z 99, które były regenerowane...)
Możliwe, że uda mi się zakupić 2 lampy Hella ori xenon za dość atrakcyjną cenę i tu rodzi się pytanie - czy po zamontowaniu takich lamp do auta bez xenonów, działanie takich lamp będzie prawidłowe w sensie tak jakby to były zwykle lampy (soczewka nie będzie jakoś opadać itp bez samopoziomowania?). Chodzi mi tylko o mniejsze zło, czy kupować zwykle lampy i dalej pchać HIDy czy lepiej ori lampy xenonowe ale bez samopoziomowania (zadałem konkretne pytanie i odpowiedzi typu "to nie legalne itp proszę zachować dla siebie)
Czy po zamontowaniu lamp xenonowych do ich świecenia wymagane są jeszcze jakieś przeróbki, w instalacji (wersja tylko same lampy, bez poziomowania) czy wystarczy zamontować, podpiąć przetwornicę ? A może lepiej dać sobie siana i kupić zwykle lampy i nieszczęsne hidy ?
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 19 wrz 2012, 20:23

Myślę, że regulacja jest regulacją i silniczki tylko sygnał sterujący pochodzi z różnych źródeł
U mnie jest akurat odwrotna sytuacja, tzn jest samopoziomowanie ale lampy są zwykłe i wszystko działa jak należy ( nie licząc jakości światła hehe)
Auto musiało mieć kiedyś przygodę podobną może do Twojej i właściciel włożył po taniości zwykłe lampy.
Zderzak też jest bez sprysków ale został zbiornik płynu z zaślepioną dodatkową pompką
Stąd wynika że wszystko jest to samo i u Ciebie powinno działać z ręczną regulacją
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM

Post autor: eneron » 23 wrz 2012, 16:41

Kurcze, mam czas z kupnem lampy/lamp do wtorku i nie wiem co robić? Czy ryzykować zakup ori xenonów czy szukać tylko prawej, potrzebnej lampy zwykłej.... nie wiem co robić :/ Kasy trochę szkoda, bo sarna szkód narobiła (zderzak, lampa). Z drugiej strony jazda na żarówkach zwykłych nie wchodzi w grę...
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Awatar użytkownika
neever
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: neever » 23 wrz 2012, 17:29

Jak ci ma soczewka opadać skoro włożysz silniczki od ręcznej regulacji? Jak ustawisz lampy tak będą świecić.

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2000
Silnik: 1.8T APU 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 23 sty 2015, 07:08

Mam pytanie na czym polega uszkodzona regulacja w lampuie xenonowej oryginalnej bo mam mozliwosc taniego kupienia ale z zekomoa usterka regulacjilampy takl to wszystko sprawne z przetwornicami i zarnikami. lampa z 2004 roku a moje auto jest z 2000 pol lift. lampy mam juz z taka ala zaslepka na kierunku i te xenony tez maja to (podoba mi sie to a nie sama zarowka) Lampy beda pasowaly do zderzaka i maski? zderzak mam juz z duzymi halogenami ale za to nie mam ramki w grilu. taki ala pół lift.
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

krts
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krts » 23 sty 2015, 12:05

uszkodzona regulacja to pewnie zepsuty siliczek w lampie albo wyłamany ząbek wewn. lampy. a ten półlift to u ciebie jest zderzak i lampy polfitowe a reszta bez? jakoś tak dziwnie...

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 26 sty 2015, 12:55

mam jakieś dokładniejsze info od sprzedawcy:
"Lampa ma regulacje góra dół oraz lewo prawo - dla diagnosty. Jedna z regulacji jest uszkodzona, czyli zerwane mocowanie odpowiedzialne za regulacje."

[ Dodano: 2015-01-26, 12:55 ]
można takie coś naprawić? myślę tu ofirmie zewnętrznej?

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 180KM

Post autor: krzychc » 26 sty 2015, 13:33

Przy zmianie na ksenon, miałem uszkodzoną jedną z regulacji i silniczek. Przełożyłem z lamp, które demontowałem. Wszystko działa. Poza przetwornicą, przewodem ze złączem palnika i układem optycznym, w szczególności biksenon z przesłoną na elektromagnesie, pozostałe elementy są takie same i można je przełożyć wraz z obudową. Ważna by kształt lamp był taki sam polift lub przedlift. W autach z poziomowaniem, jeśli się nie mylę, silniczki lamp miały złącze 4-stykowe a bez poziomowania 3-stykowe.

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 26 sty 2015, 19:24

czyli jak mam okazje wziąć lampy xenonowe za 100zł za sztukę to warto? Ładne nic nie połamane jeśli chodzi o obudowe klosze czyściutkie i oryginalne nie jakiś TYC czy depo. Ale Hella. W zestawie z żarnikami, przetwornicami i żarówkami od pozycji i kierunku ale bez dekielków tylnych :)

krts
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krts » 26 sty 2015, 19:33

brałbym jak bezrobotny zasiłek :) regulację można ogarnąć
np viewtopic.php?t=3428

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 180KM

Post autor: krzychc » 26 sty 2015, 20:10

zarzyk pisze:czyli jak mam okazje wziąć lampy xenonowe za 100zł za sztukę to warto? Ładne nic nie połamane jeśli chodzi o obudowe klosze czyściutkie i oryginalne nie jakiś TYC czy depo. Ale Hella. W zestawie z żarnikami, przetwornicami i żarówkami od pozycji i kierunku ale bez dekielków tylnych :)
Bierz chyba, że zadowalają Cię obecne lampy... Zawsze możesz dać namiar na ksenony kolegom z forum i nie będą mieć takich dylematów :-)

drookash
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: drookash » 27 sty 2015, 20:28

Za 100 to bym się nie zastanawiał. Stare lampy przedliftowe rozklejają się pięknie. Naprawisz sobie jak będziesz miał cierpliwość albo... sprzedaż komuś komu się będzie chciało :)
Czasami lepiej poprosić fotki dokładne niż ufać opisom. I nie zgrzewaj się na konkretną sztukę... na alledrogo masz tego na pęczki, poszukaj bliżej siebie i podjedź odebrać osobiście.
BTW... za komplet bi-xenon z 2013 (tak 2013) roku wyszło mi 5 stówek... ale wszystko pod xenon miałem ori w aucie więc tylko lampki zmieniam.
Audi 80 FWD 2.0 90PS - ex
Audi A6 FWD 1.9 131PS - ex
Audi S6 C5 Q 4.2 340PS - jest i cieszy :)

simsonek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: simsonek » 04 kwie 2015, 18:18

cześć. temat ten sam więc napiszę tutaj. Mianowicie, a6 allroad rok 2000. spryskiwacze są, poziomowanie jest, lampy xenon d2s ale... dekielki są zwykłe, bez tego otworu na kabel do żarnika, w środku odbłyśnik pod zwykłą żarówkę h1 w którym siedzi zdaje sie hid włąśnie h1 a kabel do przetwornicy wypuszczony dolną stroną lampy zaraz obok przetwornicy, normalnie z tą gumką, woda nie cieknie do środka ani nic. czyli jak to rozumieć? ktoś rozklejał lampę i przekładał odbłyśnik żeby skończyć z hidem? bo ori to to na bank nie jest. wracając do poziomowania. lewa lampa jest ok a prawa opuszcza sie do pewnego momentu po czym w najnizszym polożeniu chyba silniczek zaczyna robić trrrrrrrrrrr... i lampa wraca do położenia neutralnego. tak jakby silnik chciał opuścić ją jeszcze niżej a coś temu nie pozwala, wina leży w silniczku czy szukać gdzie indziej? gdzieś czytałem że wina leży w uszkodzonym module znajdującym się pod schowkiem pasażera. a co proponujecie z tymi lampami? samemu kupić ori odbłyśniki d2s z soczewkami i przerabiać tak jak było w ori?

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 07 kwie 2015, 01:30

genralnie jak mozesz mieć ds2 jak masz h1 to są inne mocowania żarówki. hid to hid. sam mam hidy bo oddałem nowe lampy kupione pod ds2 do kapitalnej renowacji i kompletuje teraz poziomowanie. Hid pod h1 jest kapkę grubszt niz obejmuje mocowanie żarówki (ten drucik ) i żadko kiedy sa się założyc na oba chyba ze inna firma niz ja kupilem. Poziomowanie mowimy o tym z automatu czy tym regulowanym ze środka? Jak masz regulacje bok wlacznika swiatel i światal sie ruszaja to cos jest nie tak bo do ori xenonow jest regulacja automatyczna z za lampy idzie w skrócie cięgno do wahacza

Obrazek

simsonek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: simsonek » 07 kwie 2015, 12:56

samopoziomowanie jest z automatu, czujniki przy wahaczach sa i działają, spryskiwacze są, światła się regulują tylko że w lampie zamiast palników d2s są wsadzone hidy h1 zabezpieczone owymi drucikami. ale na kloszu z zewnatrz jest wybite d2s i h1 stad moja ciekawość czemu w odbłyśniku jest mocowanie h1 a nie d2s? skoro jest poziom, jest sprysk, jest homologacja lampy to chciałbym już zrobić tak jak to powinno być czyli dać markowe ( ponoć o niebo lepiej świecą niż HID) palniki d2s tylko jak? adaptery wynalazłem w większości z h7 na d2s. z h1 nie mogę się nic takiego doszukać, pisałem do sprzedawców z all... ale narazie bez odpowiedzi. Wiem że najłatwiej było by kupić gotowe lampy pod d2s ale to troche kosztuje. Nie wiercił bym w tym dziury gdyby na lampie nie było homologacji, zwykłe światła, ok, ktoś wsadził chińczyki, no ale skoro wszystko jest prócz d2s to zastanawiające, albo ktoś wcześniej pchał w to łapy albo sam już nie wiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja