Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AVG 1.9 110 KM] Cos sie stało po czyszczeniu EGR ???

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
raques
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AVG 1.9 110 KM] Cos sie stało po czyszczeniu EGR ???

Post autor: raques » 19 maja 2012, 21:25

Witam Panowie;

Dzisiaj wieczorem odkręciłem zawór EGR i z racji tego ze juz sie ściemniało przeczyściłem go tylko z grubsza szmata ( było mocno zasyfiony czarnym twardym nagarem), skręciłem z powrotem odpalam auto a tu przez dwie sek., słyszę metaliczny dźwięk ( jakby coś metalicznego) przejechałem sie, zgasiłem silnik i tu zonk!.
Auta nie mogę odpalić, przekręcam zapłon i słyszę metaliczne buczenie. Powtórzyłem to ze 3 razy i nic), za 4 razem odpalił ale znów przez 2 sek. słyszę ten metaliczny dźwięk).

Chyba mi nic nie wpadło do środka? <szok> odkręcałem bardzo ostrożnie, nagar wydłubałem lekko śrubokrętem potem szmata bez szaleĂąstw.
Pytanie jest takie:
Może go poprzedni właściciel zaślepił ( ale to Niemiec :) a ja przez nieostrożność wydłubałem jakąś zaślepkę?
Czy możliwie jest że po czyszczeniu zdechł i wydaje taki metaliczny odgłos przy rozruchu?

Dajcie Panowie jakiś koncept bo struchlałem ze strachu :|

Pozdrawiam;

szczerba2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: szczerba2 » 19 maja 2012, 23:56

Panie kolego, wyjm jesio raz i dokładnie umuj egra, bo takim dłubaniem po ciemku i na predziocha to mozna za przeproszeniem ku...e zrobic <glupek> . Namocz umyj i szczelnie zamontuj. jak podłubałes to pewnie sie teraz wiesza i niedomyka szczelnie a objawy tego sam wymieniłes
Naprawa Audi A6 C6.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.

raques
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raques » 20 maja 2012, 11:52

andi;

odgłos jest taki przy uruchamianiu jaki wydaje czasem zatarty silnik elektryczny ( nienasmarowany ) pisk metalu ( a to nie wygląda dobrze <uoee> )

Jeszcze dzwoniłem do kolegi mechanika: a może rozrusznik się rozleciał ( bo jak przekręcam kluczyk tp coś kreci, obraca się metalicznie i nic.

Jeszcze oblookam czy się silnik przy tym zapalaniu obraca :|, Panowie dla pewności:

Czy kolektor dolotowy jest zamocowany ( przykręcony ) tylko na tych śrubach imbusowych i czy po jego demontażu będę miał wgląd czy tam coś siedzi co zblokowało silnik? (muszę step by step to sprawdzić bo nie wierze w taki przypadek ze się akurat rozrusznik rozleciał po czyszczeniu egr )

szczerba2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: szczerba2 » 21 maja 2012, 18:59

no super wgladu to nie bedzie. Moze zastosuj chemie do czyszczenia dolotu w sprayu.?? <mysli>
Naprawa Audi A6 C6.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.

Jurek85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jurek
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Jurek85 » 22 maja 2012, 23:03

raques pisze:Czy kolektor dolotowy jest zamocowany ( przykręcony ) tylko na tych śrubach imbusowych
Tak tylko na nich jest zamocowany, ale pamiętam o jednej ważnej rzeczy.

A może nic ci tam nie wpadło tylko starą lekko przegrzaną/odpowiednio powyginaną już do danych elementów uszczelkę dałeś?

Koniecznie zaopatrz się w nową uszczelkę jak pod kolektor jak chcesz to rozbierać.

Nie jest to droga zabawa, a jak auto ma działać dobrze to nie można zapominać o drobnostkach. Ja jak czyściłem u siebie to jedną z uszczelek (dolot, albo wydech) musiałem kupić w ASO COOO bo nie były dostępne na allegro, albo w znanych mi sklepach. Mimo wszystko tanie jak barszcz.

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Rozbierz to powoli i zrób sobie tak, żebyś mógł o tym zapomnieć.

raques
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raques » 28 maja 2012, 22:27

Zrobione :)

Na szczęście tak jak oblookałem nic nie wpadło.
Przyczyna to pęknięta obudowa rozrusznika ( pękła równocześnie przy dwóch śrubach, które mocują rozrusznik do korpusu silnika <szok> ), dlatego stało sie to tak nagle i ten metaliczny odgłos.

I wiem czyja to wina .Elektryk z Krakowa z ul. Siarczonej ( polecany ), próbował odkręcić w listopadzie rozrusznik, miałem wtedy brak ładowania aku mimo reanimacji alternatora.

I chyba po popuszczeniu śrub mocujących rozrusznik (16), próbował dostać sie do kabla prądowego idącego od rozrusznika do alternatora --- i tu nie wiem bo nie mam twardych dowodów ale myślę ( poprawcie mnie jak sie mylę ) że za słabo go lub źle skręcił. Efektem tego jest całkowite rozwalenie mocowania rozrusznika.

Panowie teraz clou:

Gość ( elektryk zrobił mi taki myk: zrobił jakieś obejście ( nie bardzo kumam jakie) tzn. nie mam teraz połączenia prądowego miedzy alternatorem i rozrusznikiem tylko podpiął ten kabl co "szedł" na rozrusznik do + na aku.

Co o tym myślicie?, Partyzant?, oczywiście po takiej "operacji" aku dostało na powrót ładowanie. Tylko zapieniony jestem że dziad kalwaryjski chyba poszedł na łatwiznę i załatwił mi rozrusznik.

I druga rzecz: dostanę gdzieś sama obudowę rozrusznika Boscha? Bo przypuszczam ( jeszcze to sprawdzę) że bebechy sa ok tylko sie te gwintowane "uszy" na obudowie rozrusznika odłamały. Chce reanimować ten swój stary bo warto :)

Koszty: Robota 100 pln + uzywka Boscha 150 pln

Pozdrawiam i dzięki za dotychczasową pomoc !

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja