[ A6 C6] [A6 C6 ] Tuner analogowy czy hybryda?
-
lukasz11402
- Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] [A6 C6 ] Tuner analogowy czy hybryda?
Witam,mam pytanko jaki tuner tv zapodac do a6c6
bo mam analogowy i hybryde a niewiem czym one sie roznią
a kolejne pytanko to gdzie w sedanie montuje sie anteny do tv?
- sir KENnY XVIII
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Szymon
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
-
lukasz11402
- Forum Audi A6 / A7

-
0x4B25A
Wszystko zależy od konfiguracji... to trzeba by się przyjrzeć szybie... często ich nie ma i dużo prościej jest dodać zew. antenę... np. tak jest w przypadku GPS...lukasz11402 pisze:a odnosnie tych anten to one sa w standardzie przy szybie czy musze zapodac?
Tak jak napisał, czyli w Polsce jest używany system MPEG-4 (do kodowania/dekodowania obrazu sygnału cyfrowego) a nie MPEG-2. To tak, jak byś chciał oglądnąć zripowany film, nie mając odpowiedniego kodeka... lub próbował rozpakować archiwum ZIP, RAR nie mając odpowiedniego unpackera... ale miał byś np. UHARCa... co nic Ci nie da...lukasz11402 pisze:sir KENny to co to znaczy ze niebedzie dzialac ani ten ani ten bo nie kumam?
Ta sama analogia jest w przesyłaniu sygnału... sygnał jest kompresowany (odpowiednim standardem) i przesyłany... zauważ, że każdy nowy odbiornik TV chwali się, że ma standard MPEG-4 (kodek)... właśnie do jego zdekodowania 'w locie'...
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 21:24 przez 0x4B25A, łącznie zmieniany 2 razy.
-
0x4B25A
A znasz powiedzenie, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze?Pablo200 pisze:Nie wiem dlaczego w Polsce wybrali ta kompresie w Czechach i na Słowacji jest MPEG-2.
W MPEG-2 działa znaczna część Europy... co za tym idzie, do jego obsługi jest na rynku wiele urządzeĂą... tanieją... a tu ktoś w .pl wybiera inny standard... więc znów jest możliwość zarobienia $$ bo ceny pójda w górę... bo to nowość...
bo Polska podejmowała decyzję najpóźniej, i kiedy właśnie pojawiły się i rozpowszechniły urządzenia MPEG-4 a ten format kompresji jest bardziej efektywny i umożliwia upchnięcie w jednym kanale przykładowo 7-miu programów normalnej rozdzielczości miast 4-5 w przypadku MPEG-2, dodatkowo daje szansę (to się przypisuje H.264) na przerzucenie jednego programu HDTV przez regularny kanał TV (8MHz). Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, iż testy DVB-T z PKiN były prowadzone w standardzie MPEG-2 przez dwa lata a w ostatniej chwili podjęto decyzję (technicznie słuszną zresztą) o MPEG-4 dla komercyjnego uruchomienia.Pablo200 pisze:Nie wiem dlaczego w Polsce wybrali ta kompresie w Czechach i na Słowacji jest MPEG-2.
-
lukasz11402
- Forum Audi A6 / A7

same anteny (poza rekinem na dachu) to są te pasy pionowe i niektóre poziome na szybie z tyłu, przypominające paski ogrzewania szyby. Jak nie masz kompletu anten na szybie to szyba do wymiany albo kombinacja z linią przewodzącą.lukasz11402 pisze:a odnosnie tych anten to one sa w standardzie przy szybie czy musze zapodac?
Moduły zainstalowane wokół to układy dopasowania impedancji pasków przewodzących do linii współosiowej (koncentryka) wraz ze wzmacniaczami.
-
lukasz11402
- Forum Audi A6 / A7

-
0x4B25A
lukasz11402, j.w... najprościej było by z 'rekinkiem', ale tam tylko telefon i GPS jest... co do tego modułu to nie jestem pewien, ale powiedz mi... po co Ci sterownik MMI? Masz już chyba MMI 2G? Chyba, że mówisz o tunerze TV...
Ja bym się absolutnie nie bawił w wymiany szyb... chyba, że kompletnie nie da się inaczej... popatrz jak prosto jest zamontować NAVI:
-a6-c6-montaz-nawigacji-do-a6-c6-mmi-2g-vt42454.htm
Jeśli już, to na taką z antenami... bo zapewne nie wszystkie modele mają TVlukasz11402 pisze:innova czyli najlepiej szybke wymienic tyle ze szybka 07 a ja mam 05
-a6-c6-montaz-nawigacji-do-a6-c6-mmi-2g-vt42454.htm
-
lukasz11402
- Forum Audi A6 / A7

w podsufitce znajdziesz ukryte moduły konwerterów impedancji ze wzmacniaczami o których wspomniałem.lukasz11402 pisze:innova czyli najlepiej szybke wymienic tyle ze szybka 07 a ja mam 05
to jakie antenki zapodac jesli niemam u siebie na szybce?
zeby sprawdzic to musze rozebrac kawalek podsufitowki?bo ma sie rozumiec ze one tam sa wmontowane na stale?
Anteny są widoczne gołym okiem, przykładowo te pionowe pasy przechodzące przez paski ogrzewania szyby to jest FM. W górnej części szyby znajdziesz też zagęszczone paski poziome i te powinny być od TV (TV ma polaryzację poziomą właśnie). U mnie są ale że zima nadeszła to poczekam do wiosny z rozpracowaniem co i jak jest wyprowadzone.
Aby zadziałała TV to musisz mieć
1) antenę czyli te paski, jak ich nie masz to można je samemu spróbować wykonać używając linii przewodzącej (trudno dostać odpowiednio cieĂąką aby nie zrobić jakiegoś brzydactwa), to nie jest trudne jak się znajdzie odpowiedni materiał wyjściowy.
2) konwerter impedancji w podsufitce obsługujący również TV (jak masz taki właśnie zamontowany to raczej masz i antenę fabrycznie przygotowaną bo jaki sens byłby właśnie taki zamontować
3) okablowanie od konwertera impedancji do tunera
4) sam tuner
czyli zdejmując podsufitkę jesteś w stanie wyłapać jaki numer ma Twój moduł konwertera impedancji (na Allegro często nazywany anteną
Rekin do TV się nie nada chociaż stanowi uzupełnienie anten FM i TV często tyle że i tak główną rolę grają anteny umieszczone (fabrycznie napylone warstwy przewodzące) na szybie (widać je na rysunku który kolega podrzucił)
-
lukasz11402
- Forum Audi A6 / A7