[ MANUAL] szarpanie lewarkiem
[ MANUAL] szarpanie lewarkiem
mam taki problem ze podczas przyspieszania i hamowania caly lewarek lata do przodu i do tylu jest mocne stukanie co to moze byc poduszka silnika skrzyni???
W sumie jest 5 poduszek. 2 pod skrzynią, dwie pod silnikiem i jedna na samym przodzie - wchodzi we wzmocnienie zderzaka. U mnie wywalona była ta ostatnia. Jak ją kupowałem, to mi powiedzieli, że ona nie siada. A jednak. A tak przy okazji, to VAG niewiele powie na temat poduszek. Ten błąd mówi tylko i uszkodzonym przewodzie lub zaworku od utwardzania poduchy, a nie o tym czy jest ona wyrwana czy nie. Poduszka może być całkowicie rozerwana i błędu nie będzie (bo zaworek pozostaje sprawny) i na odwrót. Poza tym tylko 2 poduszki mają te zaworki. Pozostałe 3 nie mają żadnej "elektroniki".
A6 quattro S-Line 2,5 TDI AKN 1999r
A6 C6 Allroad 3.0 TDI ASB 2008r
Problem znacznie się zmniejszył po wymianie tej przedniej poduszki. Chociaż minimalnie drążek jeszcze chodzi, ale widocznie tak ma być. Ostatnio przy pracy przy zawieszeniu wyjąłem poduszki silnika i okazuje się, że są w bardzo ładnym stanie. a przednia poduszka to koszt rzędu kilku/kilkunastu złotych. ÂŻeby ją wymienić trzeba zdjąć zderzak (chyba, że da się jakoś inaczej, ale i tak miałem zderzak zwalony więc nie miałem problemu z jej wymianą.
Jeśli nie rzuca Ci lewarkiem i stuka przy ruszaniu to zapewne przeguby lub krzyżak wału. Miałem to samo. Musiałem wymienić krzyżak i jeden z przegubów, choć drugi też już nadaje się do wymiany, ale wtedy nie udało mi się go odkręcić - dałem sobie spokój z zapieczoną śrubą, bo jeszcze nie miał wyczuwalnego luzu. Jakby co to mam jeszcze takie nowe, oryginalne (GKN Lobro) przeguby. Mam też krzyżak i łożysko podpory wału.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
chciałem odświeżyć temat ponieważ mam podobne objawy i nigdzie nie moge dostać odpowiedzi a wiec.... Problem z drgajacym lewarkiem pojawił sie u mnie jakiś czas temu i objawia sie tym ze czuc podczas puszczania sprzegła na każdym biegu takie jakby stukniecie. Lewarek najbardziej drży na 2 biegu podczas przyspieszania oraz na 5 biegu podczas gdy np puszcze gaz i ponownie go nacisne lewarek przesuwa sie w tył a następnie w przód. Po wizycie u mechanika stwierdził że poduchy sa oki wiec co to może być
? Czy to wina tego krzyżaka
Prosze Pomożcie ponieważ taka jazda jest meczaca szzególnie po mieście gdzie trzaba sie namachać lewarkiem 

nie pamietam ale raczej sam nie sprawdzisz nie masz zadnego zboirniczka pod autem zeby zobaczyc powiem tak najlepiej auto na kanal albo na podnosnik korek do spuszczenia aleju musi byc zlej olej i zobacz czy nie ma zadnych opiłków w oleju moze zaczynac sie cos sypac w srzyni i lepiej zeby zobaczył to ktos kto ma pojecie
moze byc stary olej albo mały stan zlewaj go 

-
- Forum Audi A6 / A7