[ A6 C6] Piszczenie kierownicy podczas skretow
[ A6 C6] Piszczenie kierownicy podczas skretow
Witam.Ostatnio zauwazylem ze lekko zaczela mi piszczec kierownica podczas krecenia nia,nie zaleznie czy to jade i skrecam czy nawet stoje w miejscu i po prostu nia obracam.Wczesniej na pewno nie bylo czegos takiego,jest to dosc ciche ale jednak denerwujace,jakby jakies gumy sie o siebie ocieraly czy cos podobnego.Wydaje mi sie przy tym ze troche ciezej kreci sie kierownica..Mial ktos podobny przypadek?co to moze byc ?

- 

0x4B25A
Prawdopodobnie coś z pompą się dzieje lub maglownicą... warto, aby dla pewności rzucił na to okiem jakiś fachowiec... Rozumiem, że dźwięki dochodzące z opon trących o podłoże można wykluczyć? Może też być tak, że zrobiło się chłodniej i elementy gumowe nie współpracują już tak dobrz jak wcześniej... poczytaj trochę tematów o układzie kierowniczym, bo takie dziwne ocieranie to czasem pochodzi od kolumny kierownicy i smar silikonowy załatwia sprawe na jakiś czas...

- 

0x4B25A
- 

0x4B25A
Sam juz nie wiem bo raz jest piszczenie ,raz nie ma kiera jakby ciezej minimalnie chodzila.Ostatnio wjezdzalem pod dosc stroma gorke i prze moment bylo wszystko ok,kiera lekko smiagala az milo a za chwile znow piszczenie.
Skoro mowa o najtanszych rzeczach mozna jakos odkrecic ten zbiornik na plyn wspomagania i sprawdzic stan bo jeszcze tego nie robilem...moze za malo plynu jest np.

Skoro mowa o najtanszych rzeczach mozna jakos odkrecic ten zbiornik na plyn wspomagania i sprawdzic stan bo jeszcze tego nie robilem...moze za malo plynu jest np.
- 

0x4B25A
oczywiscie ze chodzilo mi o korek,wlasnie go odkrecilem i ku mojemu zdziwnienu SUSZA!plyn nie siega nawet do MIN i teraz pytanie czy dobrze to sprawdzilem tzn.przy zgaszonym silniku i wylaczonym zaplonie(w kazdym innym aucie tak wlasnie to sprawdzalem ale w tym mnie nic nie zdziwi) po odkreceniu korka jest tam widoczne takie jakby sitko i plyn nie wystaje wogole ponad to sitko nawet czy uwas tez tak jest czy jednak jak sie odkreci to ten plyn jest widoczny?

- 

0x4B25A
Dolalem plynu ale niestety nadal piszczenie jest wiec chyba czeka mnie ogolna wymiana plynu i wtedy zobaczymy co bedzie dalej.

Ostatnio zmieniony 08 mar 2013, 09:58 przez prostacz, łącznie zmieniany 1 raz.

- Masta
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Też miałem kiedyś piszczenie przy skręcaniu kierownicą.. 
Okazało się że oleju już nie było w zbiorniczku, kupiłem w ASO, dolałem i ucichło.
Tak że, proponuję każdemu użytkownikowi C6 o sprawdzenie stanu oleju (wspomaganie) bo zauważyłem, że ten sam problem miało już kilka osób z forum.

Okazało się że oleju już nie było w zbiorniczku, kupiłem w ASO, dolałem i ucichło.
Tak że, proponuję każdemu użytkownikowi C6 o sprawdzenie stanu oleju (wspomaganie) bo zauważyłem, że ten sam problem miało już kilka osób z forum.
Jest - Volvo C70 II 2.5T