Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] [A6 C6] Dziwne dźwięki z klimatyzacji

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
armandoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] [A6 C6] Dziwne dźwięki z klimatyzacji

Post autor: armandoo » 15 wrz 2011, 18:49

Witam,

Proszę was o pomoc , zauważyłem dziwną sytuację.

Kiedy w samochodzie włączony jest zapłon a klimatyzacja włączona jest na ON z konsoli środkowej dochodzą dziwne dźwięki.
Jeden to jakby przelewająca się woda gdzieś w przewodach a drugi to takie buczenie nie ustające jakby jakieś urządzenie elektryczne ciągle pracowało ( włączało się i wyłączało bez przerwy ) .Dźwięk trochę zbliżony do dźwięku załączającej się np.pompy paliwa.
Dźwięk jest ciągły i głośny. Cichnie dopiero jak klimatyzację wyłączę na OFF.

Kiedy podniosłem maskę a następnie odkryłem osłonę , podszybie to dzwięk wyraźnie słyszalny jest na środku przy ścianie grodziowej.

Wcześniej nie było tak , więc na pewno nie jest to normalne.

Jedyne z ostatnich rzeczy , które był teraz robione przy aucie to:

Uzupełnienie płynu chłodniczego oraz dolanie płynu do wspomagania.

Bardzo proszę was o pomoc bo nie chcę , żeby zaraz coś padło :-(

MARCINcichocki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MARCINcichocki » 15 wrz 2011, 19:15

Nie raz odgłos z nagrzewnicy[bulgotanie] jest początkiem siadającej uszczelki pod głowicą ale na włączonym silniku.Też tam są zamontowane pompki recyrkulacyjne ale głośniejsza praca może wskazywać na kończący się ich żywot.Przeważnie gdy jezdzi się na wodzie.Płyn nie tylko ma za zadanie chłodzić ale również smarować nie które podzespoły obrotowe takie jak m.in pompa wodna .
CICHY

Awatar użytkownika
armandoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: armandoo » 15 wrz 2011, 19:24

Bulgotanie jest słyszalne tylko na włączonej klimatyzacji i znika po jej wyłączeniu.To wszystko słychać na wyłączonym silniku i przekręconym zapłonie.

A czy to bulgotanie może być przyczyną , że dolewany był płyn chłodniczy i np. coś się zapowietrzyło w układzie klimatyzacji czy coś?
Dlatego też słychać ten dźwięk jakiegoś silniczka , który jakby ciągle coś włączał i wyłączał?

MARCINcichocki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MARCINcichocki » 15 wrz 2011, 21:21

Program klimy tz ustalona temperatura i nawiewy dostosowuje klapy które będą się tak ustawiały że wymagana wartość temperatury powietrza będzie osiągnięta.Pracują pompki cyrkulacyjne,grzałki które podgrzewają płyn w nagrzewnicy[ogrzewanie przy jeszcze zimnym silniku]
CICHY

Awatar użytkownika
armandoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: armandoo » 16 wrz 2011, 16:37

MARCINcichocki wiem , że pracują pompki itp...ale wcześniej tak wyraźnych , głośnych i dziwnych sygnałów pracy tych urządzeń nie zauważyłem.

Czy nie jest też tak przypadkiem , że dostosowywanie temperatury przez klimatronik względem wybranej przez nas i dobieranie automatycznie kierunków nawiewów nie dzieje się tylko w sytuacji kiedy włączymy AUTO i wybierzemy sobie temperaturę , którą chcemy aby system nam utrzymał w aucie ?
Wtedy naturalne jest , że AUTO będzie sobie samo regulowało , włączało i wyłączało nawiewy , regulowało siłę itd., żeby osiągnąć wybraną temperaturę wnętrza.

U mnie natomiast te wszystkie dziwne zachowania systemu klimatyzacji połączone z dziwnymi dzwiękami dzieją się nawet na wyłączonym AUTO.
Mam włączoną klimę na ON ale siłę nawiewów i kierunki ustawione samemu a nie na AUTO.Dodam , że mam najprostszy model klimatronica z pokrętłami.

Mam też dziwne wrażenie , że ma to związek z płynem chłodniczym. Słychać jak się przelewa i wtedy jakieś urządzenie w kółko coś włącza i wyłącza.Muszę jeszcze zaobserwować czy dzieje się tak tylko wtedy kiedy auto jest nagrzane po jeździe czy również rano kiedy samochód jest jeszcze zimny.

Ficek360
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ficek360 » 01 maja 2018, 21:50

Odgrzewam, i jak kolezko ztym bulgotaniem??? Znalazles przyczyne???

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja