Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ All ] Konserwacja podwozia

Wszystko co dotyczy ogólnie nadwozia, elementów karoserii, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sir KENnY XVIII
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szymon
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

[ All ] Konserwacja podwozia

Post autor: sir KENnY XVIII » 09 wrz 2011, 00:46

Szukam dobrego preparatu do konserwacji podwozia.

Pacjent to Fiat 125p 1982, bedzie to pierwsza konserwacja podwozia i w zwiazku z tym nie chce popelnic bledu. Slyszalem ze niektore srodki maja specyficzny zapach, dosyc intensywny i pozostajcy na baaaardzo dlugi czas niee Inne sie rozpuszczaja powyzej 30stC.
Szukam czegos juz sprawdzonego przez was, drodzy Koledzy i Kolezanki co mozecie polecic dla mojego Dziadka

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 09 wrz 2011, 04:10

3 lata temu swojego W126 z 1980 konserwowałem barankiem Boll'a i środkiem do zamkniętych profili tej samej firmy. Trochę pośmierdziało, ale się wywietrzyło.

Przed konserwacją trzeba bardzo dokładnie wyczyścić podwozie, żeby nie smarować na błoto/syf/rdzę. Miejsca z których usunąłem ślady rdzy najpierw potraktowałem cynkiem w aerozolu, potem podkładem a dopiero na końcu barankiem.

Trzeba uważać na odpływy, żeby ich nie pozatykać - dokładnie obejrzeć po zabiegach i udrożnić jeśli będą przeszkody.

Przy okazji wykonałem z laminatu szklanego osłony w miejscach narażonych na uderzenia kamieni, po to by mieć większy spokój (inżynierowie ze Stuttgartu trochę dali ciała w jednym miejscu i kamienie spod przednich kół walą prosto w początek metalowego progu)

Od tamtego czasu nie pojawiły się żadne oznaki korozji czy uszkodzeń.
Moja S-ka miała bardzo dobre fabryczne zabezpieczenie i poprawiałem je głównie dla komfortu psychicznego. Dlatego ciężko powiedzieć na ile dobry stan podwozia w mojej Smoczycy jest zasługą moich działań.

ziutekr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ziutekr » 09 wrz 2011, 17:39

Polecam pastę głuszącą firmy blachogum. Gdzieś jest mój atek o wygłuszaniu wyciszaniu samochodu i z niego korzystałem. Po lecie i zimie nic się nie dzieje warstwa dalej elastyczna. Duży plus że się nakłada grubą warst pędzelkiem, u rodziców w omedze robione to było pistoletem poszło prawie 10puszek i imprea się zrobiła strasznie droga. Nie wiem co to było polecił to gościu z zakładu jamujacego isę naprawami samochodów zabytkowych, śmierdziało niemiłosiernie przez prawie tydzień (blachogum nałożony latem po nocy przestał byc wyczuwalny)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja