Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] [100 C4] Wymiana zegarów na A6,problem z kontrolką h

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vario
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

[A6 C4] [100 C4] Wymiana zegarów na A6,problem z kontrolką h

Post autor: vario » 09 sie 2011, 21:18

Witam
Dziś dostałem zegary z A6 C4, wersja z 7 zegarami, bez AC/BC. Zamontowałem, ABS załatwiłem za pomocą przekaźnika i kontrolka gaśnie po zapaleniu silnika tak jak w zegarach z 100 C4.
Jest jeden problem: Mianowicie przy włączeniu zapłonu zaczyna pikać i miga kontrolka ukł. hamulcowego (!). Wiedziałem że będzie tak przed przerobieniem sygnału ABS, ale ABS mam załatwiony a kontrolka dalej miga. Dodam że z niewiadomych przyczyn, jednorazowo wszystko po montażu było OK (kontrolka ABS gasła razem z kontrolką ukł ham. - po wyłączeniu ABS zaczynało piszczeć/migać, po włączeniu ustało), potem znowu zaczęło migać i miga/piszczy do teraz.

Mam nadzieję że rozumiecie :) Coś jest nie tak w zegarach, ukł. hamulcowy sprawny na 100% (sprawdzane na starych zegarach). Nowe działają tak jak powinny, wszystko OK za wyjątkiem tej czerwonej kontrolki (!).

Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-08-09, 23:18 ]
Ok, pomierzyłem trochę.

Wg pomiarów:
Rezystancja między masą a „masą sterownika ABS”

Ok. 8ohm - MASA JEST
Ok. 65ohm - BRAK MASY

Normalnie, bez kluczyka NIE MA MASY, podczas przekręconego zapłonu MASA JEST, po odpaleniu silnika MASA JEST.
Niestety podpięcie kabelka idącego do liczników (tego od sterownika) do masy wyłącza kontrolkę ABS ale kontrolka (!) miga dalej. Coś jest nie tak. Nie mogę nawet zmasować sygnału by wyłączyć kontrolkę ukł. hamulcowego.

Zastanawiam się czy nie dzieje się coś z sygnałem z hamulców (lub w ogóle go nie ma), jestem jednak pewny że po podpięciu starych zegarów na zapłonie kontrolka (!) miga a na zapalonym silniku już nie.

Proszę o pomoc

AREK00
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AREK00 » 28 sie 2011, 20:31

Mam ten sam problem wymieniłem zegary z a6 z abs sobie poradziłem ale mam ten sam objaw co ty.Poradziłeś sobie z tym problemem??Może to ma związek z czujnikiem zużycia hamulców które są w a6 a może nasze setki ich nie mają-może to oto chodzi.

Awatar użytkownika
vario
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: vario » 29 sie 2011, 01:26

Czujniki klocków są. Wszystko sprawne. U mnie problem rozwiązał się sam. Zostawiłem zegary w aucie (podłączone!) na noc i rano już nic nie piszczało/mrugało.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja