Klima nie załącza.
Układ szczelny i nabity na nowo. Bezpieczniki sprawdzone.Instalacja pod maską sprawdzona. Jak daję napiecie bezpośrednio na sprężarkę (pojedyńcza wtyczka przy zbiorniczku płynu wspomagania) to klima załącza i chłodzi rewelacyjnie, wentylator też startuje. Mechanik podłączył sie vagiem i powiedził ze padł czujnik ciśnienia klimy. Wymieniłem na nowy oryg (8z0 959 126) i nadal to samo. Kontrolka econ sie nie świeci. Czy po wymianie tego czujnika trzeba go jakoś vagiem adaptować lub kasować jakieś błędy aby zadziałał. dzieki za podpowiedzi?
[ A6 C5 Allroad] klima nie działa, czujnik klimatyzacji
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Dla porządku skasuj błąd. Nie ma to wpływu na działanie nowego czujnika.bartas555 pisze:Czy po wymianie tego czujnika trzeba go jakoś vagiem adaptować lub kasować jakieś błędy aby zadziałał.
Sprawdź też czy po skasowaniu błędu nie pojawia się on na nowo.
Ten błąd który miałeś wcale nie musiał wynikać z awarii czujnika. Wystarczyło, że ktoś kiedyś odpiął wtyczkę i potem włączył stacyjkę - już pojawił się błąd, jeżeli nie został skasowany to się wyswietlał.
Niestety nie wszyscy mechanicy nabyli podstawową wiedzę, że błąd nalezy skasować i sprawdzić czy się nie pojawia.
Niektórzy tylko odczytuja i już zabierają się za wymianę

Sam tak straciłem sprawny czujnik

Części samochodowe online - Motostacja pl
Jadę w poniedziałek do serwisu i niech sprawdzą. Jeszcze takie pytanie? Czy w jakikolwiek sposób odpowiedzialny jest za włączanie klimy moduł komfortu bo był troche zawilgocony i już go naprawiałem?
[ Dodano: 2011-08-02, 22:29 ]
czujnik działa i vag go widzi. Mam teraz błąd 818 (czujnik G263)
walczymy dalej
[ Dodano: 2011-08-04, 09:21 ]
Czy ktoś z klegów mógłby mi podpowiedzieć gdzie jest ten czujnik G263 (czujnik temp. parownika) Sa dwa na wylotach z zewn. kratek ale to nie o te chdzi. Nie ma nigdzie nic pod nogami i za panelem klimatronika i radia, jak podali mi w serwisie. Cały czas mam błąd 818 i nie można go skasować. I jeszcze jedno pytanie: Jak kupowałem nowy czujnik ciśnienia klimy to powiedzieli mi ze trzeba go zaadoptować... Czy to prawda, jeśli tak to czym? Reszta układu działa przetestowane VAGiem i innnymi. Wszystkie czujniki, klapy, sprzegło kmpresora, wentylator itd. pod programem działa.
[ Dodano: 2011-08-09, 09:23 ]
Panowie ponawiam prośbe. Czy ktoś jest w stanie sprawdzić mi najlepiej po nr VIN gdzie znajduje się ten czujnik temp. parownika? Rozebrane mam prawie pół auta i nadal nic.
[ Dodano: 2011-08-02, 22:29 ]
czujnik działa i vag go widzi. Mam teraz błąd 818 (czujnik G263)

[ Dodano: 2011-08-04, 09:21 ]
Czy ktoś z klegów mógłby mi podpowiedzieć gdzie jest ten czujnik G263 (czujnik temp. parownika) Sa dwa na wylotach z zewn. kratek ale to nie o te chdzi. Nie ma nigdzie nic pod nogami i za panelem klimatronika i radia, jak podali mi w serwisie. Cały czas mam błąd 818 i nie można go skasować. I jeszcze jedno pytanie: Jak kupowałem nowy czujnik ciśnienia klimy to powiedzieli mi ze trzeba go zaadoptować... Czy to prawda, jeśli tak to czym? Reszta układu działa przetestowane VAGiem i innnymi. Wszystkie czujniki, klapy, sprzegło kmpresora, wentylator itd. pod programem działa.
[ Dodano: 2011-08-09, 09:23 ]
Panowie ponawiam prośbe. Czy ktoś jest w stanie sprawdzić mi najlepiej po nr VIN gdzie znajduje się ten czujnik temp. parownika? Rozebrane mam prawie pół auta i nadal nic.