[ A6 C5] kapie z przewodów - wężyków
[ A6 C5] kapie z przewodów - wężyków
Witam,
Dzisiaj zaobserwowałem że kapie w mojej A6 jakaś ciecz od strony pasażera. piersze stróżki zaraz za derzakiem, drugie przy takich dwóch wężykach z metalowymi końcówkami (ich średnica to 1,5-2cm). nie mam pojęcia co to za wężyki i ciecz? układ chłodzenia czy klima?
z klimy woda się skrapla ale mniej więcej na środku samochodu, na rurą wydechową, przy jej osłonie - można temu jakoś zaradzić bo ten "materiał" tam jest cały mokry?
proszę o pomoc w diagnozie, bo nie wiem czy to jest groźny wyciek, żebym sobie większych problemów nie narobił
Dzisiaj zaobserwowałem że kapie w mojej A6 jakaś ciecz od strony pasażera. piersze stróżki zaraz za derzakiem, drugie przy takich dwóch wężykach z metalowymi końcówkami (ich średnica to 1,5-2cm). nie mam pojęcia co to za wężyki i ciecz? układ chłodzenia czy klima?
z klimy woda się skrapla ale mniej więcej na środku samochodu, na rurą wydechową, przy jej osłonie - można temu jakoś zaradzić bo ten "materiał" tam jest cały mokry?
proszę o pomoc w diagnozie, bo nie wiem czy to jest groźny wyciek, żebym sobie większych problemów nie narobił
mada
ciecz bardzo przypominająca wodę. koloru i zapachu nie wyczułem, jeśli chodzi o lepkość to delikatnie wyczuwalna.
po przejechaniu ok 20 km z włączoną klimą i zaparkowaniu zauważyłem że coś kapie w wyżej opisanych miejscach. nie było to jakieś bardzo obfite kapanie ale przewody/węże były mokre. widać było na nich krople cieczy.
groźne jest to dla całego układu?
[ Dodano: 2011-06-22, 12:34 ]
a co do płynu chłodniczego to delikatnie może ubyło, ale nadal jest w zalecanej ilości.
po przejechaniu ok 20 km z włączoną klimą i zaparkowaniu zauważyłem że coś kapie w wyżej opisanych miejscach. nie było to jakieś bardzo obfite kapanie ale przewody/węże były mokre. widać było na nich krople cieczy.
groźne jest to dla całego układu?
[ Dodano: 2011-06-22, 12:34 ]
a co do płynu chłodniczego to delikatnie może ubyło, ale nadal jest w zalecanej ilości.
mada
ale jak na skraplanie to dość dużo tego było. ale jeżeli to tylko to co mówisz to ufff
myślałem że urwałem coś albo naderwałem bo ostatnio jechałem po takich wertepach że parę razy spodem przeciągnąłem. na wszelki wypadek zrobię obserwację płynu chłodniczego. Ale z drugie strony jakbym oberwał coś to by na tych wyższych wężykach było sucho, a tam też mokro (to ten wyciek zaraz za zderzakiem).
dzięki wielkie
ps. jak u ciebie z termostatem? bo ja już szału dostaję. tragiczne są 6 jeśli chodzi o termo

dzięki wielkie
ps. jak u ciebie z termostatem? bo ja już szału dostaję. tragiczne są 6 jeśli chodzi o termo
mada
od płynu chłodzącego silnik. wyminiłem 2 miesiące temu na oryginalny i jakiś czas miałem temperaturkę w pobliżu 90 stopni. natomiast od ok. 3 tygo. skacze pomiędzy 80 a 90, przy czym 90 tylko raz na jakieś 20 minut złapało (jakieś 5 dni temu). pojęcia nie mam czy dostałem walnięty termostat, czy może któryś z czujników temperatury szwankuje.
mada
no własnie a jak odpowietrzyć? na vaga szkoda mi kasy ale chyba się nie obejdzie.
dzisiaj przeczytałem że każdy termostat ma jakiś odpowietrznik i że powinien on być ustawiony do góry. sęk w tym że nie wiem jak swój założyłem. Chyba że odkręce jeszcze raz. Nie wiem też czy zwykłe Borygo ma coś do rzeczy bo tutaj wszyscy zalecają koncentrat G12.
dzisiaj przeczytałem że każdy termostat ma jakiś odpowietrznik i że powinien on być ustawiony do góry. sęk w tym że nie wiem jak swój założyłem. Chyba że odkręce jeszcze raz. Nie wiem też czy zwykłe Borygo ma coś do rzeczy bo tutaj wszyscy zalecają koncentrat G12.
mada
- Toperz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Musisz zapytać kogoś kto ma ten sam silnik, ja mam v6 to jest trochę inaczej.
Vaga na pewno ktoś CI udostępni z forum na maila tylko kabelek na 30 pln na allegro. Albo zagadaj z kimś z klubowiczów z okolicy kto ma kabel. Jak się bawisz w zlewanie płynu to możesz uzupełnić woda zwykłą a jak się wszystko uspokoi to wymienisz na koncentrat bo szkoda kasy. Ja mam zalane też borygo i nie widzę w tym problemu... Jak masz czas to odkręć i sprawdź.
Pozdro
Toperz
Vaga na pewno ktoś CI udostępni z forum na maila tylko kabelek na 30 pln na allegro. Albo zagadaj z kimś z klubowiczów z okolicy kto ma kabel. Jak się bawisz w zlewanie płynu to możesz uzupełnić woda zwykłą a jak się wszystko uspokoi to wymienisz na koncentrat bo szkoda kasy. Ja mam zalane też borygo i nie widzę w tym problemu... Jak masz czas to odkręć i sprawdź.
Pozdro
Toperz
to skraplała się woda na przewodach od klimy. temat załatwiony. Natomiast w dalszym ciągu bujam się z termostatem. kupiłem interfejs - niebieski
, zainstalowalem VCDS Lite 1.0 (jeżeli ma ktoś c r a c k pod wersję 1.1 to proszę o info
, ale pojęcia nie mam jak sprawdzić ten termostat. błędów żadnych komp nie pokazuje. pomoże ktoś?

mada