Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] [2.4 V6 Automat] Szarpie silnikiem przy gazie w dech

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
bizon9ek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] [2.4 V6 Automat] Szarpie silnikiem przy gazie w dech

Post autor: bizon9ek » 05 mar 2011, 23:05

Na początek powiem dzieeeeń doooo bryyyy, witam wszystkich jestem od dziś na forum :)

Dopiero co kupiłem wspaniałe A6 C5 2.4 V6 z 2001 czarna perła :> Automat 6 biegowy, tiptronic
Całą zabawę zacząłem od wymiany uszczelek pod pokrywami zaworów, rozrządu w komplecie.... i polerce ;)

Odebrałem auto od mechanika i zauważyłem pewną niepokojącą usterkę. A mianowicie jadąc powoli na obrotach ok 2000 po wciśnięciu gazu prawie do dechy auto przy obrotach 4000-5000 tak szarpie motorem że chce wyskoczyć przez zamkniętą maskę, aż wszystko w kabinie skacze. Obrotomierz przeskakuje między 4000-4300-4600-4100 itd. Ruszając płynnie nie ma czegoś takiego nawet jak przyśpieszam w miarę szybko.

Niestety nie wiem czy przed wymianą rozrządu coś takiego się działo bo przejechałem tylko 120km.
Bardzo proszę o jakąś pomoc zanim pojadę w poniedziałek do mechanika, nie chce żeby mi pół auta wymienił albo probował spławić "uszkodzoną skrzynią"
Wertując forum doszedłem do takich typów:
- źle ustawiony rozrząd - ale to raczej wykluczam bo auto chodzi niby normalnie i moc też ma dobrą
- zbyt mała iskra lub jej brak na którymś cylindrze spowodowana świecami, przewodami bądź cewką
- brudną przepustnicą ???
- uszkodzonym przegubem ???
- uszkodzony wtrysk ???
- uszkodzony czujnik położenia wału ???
- może odma, było w niej wiele majonezu
- przepływomierz ???
Błędów na komputerze nie ma żadnych, ale były i zostały wykasowane przez mechanika.
Od czego zacząć ?? Bo zakończyć można tylko na flaszce, stawiam temu co trafi <okok>

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 05 mar 2011, 23:12

A jakie błędy były to jest ważne ? I w skrzyni niech sprawdzi . Nie chcę Cię nie nie pokoić ale twoja skrzynia biegów bywa bardzo nieznośna. Masz Multitronika skoro masz 6 przełożeń i to tylko wirtualne przełożenia bo twoja skrzynia jest bezstopniowa. Skup się może na oleju w skrzyni biegów. no może ktoś się wypowie kto mial podobny przypadek.
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

bizon9ek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bizon9ek » 05 mar 2011, 23:28

Błędy były związane coś z dolotem powietrza ale nie pamiętam dokładnie.

bizon9ek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bizon9ek » 06 mar 2011, 18:50

Już się oczywiście przywitałem :)
Dzisiaj trochę pogrzebałem przy aucie ściągnąłem obudowę silnika od góry i od dołu i okazało się że z gdzieś w okolicach rozrządu sika olej, i to bardzo, mechanik coś sknocił może zimmeringów wogole nie włożył nie wiem olej leci ciurkiem dosłownie.
Bardzo bym prosił o jakąś informacje jak ustawić rozrząd w C5, jak mają się znaki zgrać, sprawdzę sobie jak mechanik ustawił kiedy go jutro rozkręci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja