Przejrzałem multum podobnych tematów, jednak postanowiłem założyć kolejny ze względu na jeden szczegół, którego nie znalazłem w żadnym innym.
Generalnie mam problem z 2gim i 3cim biegiem w manualnej skrzyni w aucie.
Wcześniej były problemy jedynie z 3ką (choć też chyba trochę mniejsze), a ostatnio 2ka też zaczęła odmawiać posłuszeństwa.
Mam wrażenie, że zupełnie nie ma na reguły jeśli chodzi o temperaturę, gdyż w mieście potrafię przejechać 15-20km i dalej jest to samo. Niemniej czasami wszystko chodzi jak należy.
Drążek biegów jest na swoim miejscu - ma to coś do wodzika?
Olej nie był jeszcze sprawdzany - mam nadzieję, że jutro się okaże, że to jego wina i będzie si... Jednak skoro będę miał auto na podnośniku kolumnowym chciałbym zapytać co byście obstawiali. Czy jest jakaś opcja sprawdzenia synchronizatora bez zamieniania go na drugi?
Gdzie szukać w C6 wodzika?
I czy do tej skrzyni (6-manual) wchodzi 75W-90 GL5?
[A6 C6 2.0 TDI 140KM] Problem z biegami 2 i 3 - reszta okej.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Chyba to pierwszy temat odnośnie awarii manuala o do tego tak młodego!!!
Musisz mieć dobrego speca od skrzyń bo to nie taka prosta sprawa. Ogólnie jak ktoś Ci zaproponuje remont (czyli ingerencje w koła zembate i wodziki) to go olej bo koszt przekroczy zakup używki a za 2 miechy i tak padnie ale na innym biegu,
Musisz mieć dobrego speca od skrzyń bo to nie taka prosta sprawa. Ogólnie jak ktoś Ci zaproponuje remont (czyli ingerencje w koła zembate i wodziki) to go olej bo koszt przekroczy zakup używki a za 2 miechy i tak padnie ale na innym biegu,

Pierwszy, najlepszy forum Audi A6 w Polsce - A6Klub.PL ! 

-
- Forum Audi A6 / A7
Okej, z grubsza wszystko wiem. Powiedzcie Panowie jeszcze ile dokładnie wchodzi go do manuala.krzysztofput pisze:dodaj jeszcze ze na vag w 02 w bloku 004 musi byc temp 40-45 stopni jak sie przeleje w tedy jest prawidłowy poziom olejugrzechuwoj pisze:Zacznij od zmiany oleju tylko pamiętaj, że trzeba zalać ful syntetykiem.
Dziękuję ślicznie za zainteresowanie tematem.