[A6 C5 ] Problem ze wspomaganiem
[A6 C5 ] Problem ze wspomaganiem
Witam!
Kupiłem niedawno audiczke z 1998r 1,9 TDI.
W dniu dzisiejszym jak odpaliłem samochód, okazało się, ze ABS się nie zalączył, po przejechaniu ok 300m wspomaganie zaczęło działać.
Przed chwilą miałem podobną sytuację odpaliłem bez wspomagania, odczekałem troche, poruszałem kierownica i ABS się załączył. Po przejechaniu 5km wyłączyłem audiczkę, poszperałem w bagażniku kilka min i sytuacja powyższa się powtórzyła.
Wie ktoś o co może chodzić??
Pozdrawiam
Robert
Kupiłem niedawno audiczke z 1998r 1,9 TDI.
W dniu dzisiejszym jak odpaliłem samochód, okazało się, ze ABS się nie zalączył, po przejechaniu ok 300m wspomaganie zaczęło działać.
Przed chwilą miałem podobną sytuację odpaliłem bez wspomagania, odczekałem troche, poruszałem kierownica i ABS się załączył. Po przejechaniu 5km wyłączyłem audiczkę, poszperałem w bagażniku kilka min i sytuacja powyższa się powtórzyła.
Wie ktoś o co może chodzić??
Pozdrawiam
Robert
Wybaczcie za zły dział, nie mogłem się zdecydować pod który dział przypisać układ kierowniczy, dlatego wpisałem w wyszukiwarkę forum ABS i znalazłem w tym dziale temat podobny.
Jeśli zjawi się moderator forum to poproszę o przesunięcie tematu to prawidłowego działu.
"jak dla mnie, to będzie coś z pompą abs."
Chciałbym mieć tą pewność abym ewentualnie mógł coś z tym robić. Jeśli będę musiał to orientujesz się czy da się ją naprawić "domowym" sposobem??
Jeśli zjawi się moderator forum to poproszę o przesunięcie tematu to prawidłowego działu.
"jak dla mnie, to będzie coś z pompą abs."
Chciałbym mieć tą pewność abym ewentualnie mógł coś z tym robić. Jeśli będę musiał to orientujesz się czy da się ją naprawić "domowym" sposobem??
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
jak chcesz mieć pewność to najprościej podłączyć auto pod kompa (obowiązkowo)sasza26 pisze:Chciałbym mieć tą pewność abym ewentualnie mógł coś z tym robić. Jeśli będę musiał to orientujesz się czy da się ją naprawić "domowym" sposobem??
z pewnością pokaże błędy
jak nie masz fejsu to zakup na alledrogo za max 40zł
na chwilę obecną to wróżenie
W tym rzecz, ze wczoraj byl podlaczany pod kompa i all bylo ok (chyba, ze dzisiaj cos sie rypło)
W mojej sytuacji wyglada to tak, ze raz dziala ABS jak nalezy a raz nie.
Na podstawie dzisiejszych obserwacji działa na 100% jeśli silnik jest rozgrzany, testowałem w następujący sposób:
Przejechałem się kilkanaście km, wyłączyłem samochód, odczekałem kilka minut i włączałem ponownie.
Będę jeszcze obserwował, aby podać więcej szczegółów.
W mojej sytuacji wyglada to tak, ze raz dziala ABS jak nalezy a raz nie.
Na podstawie dzisiejszych obserwacji działa na 100% jeśli silnik jest rozgrzany, testowałem w następujący sposób:
Przejechałem się kilkanaście km, wyłączyłem samochód, odczekałem kilka minut i włączałem ponownie.
Będę jeszcze obserwował, aby podać więcej szczegółów.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 170KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
dobrze pamiętasz olo_gsm: olo_gsm,u,3020.htm
Dziwne, że sterownik by nie działał tylko na początku, a po jakimś czasie zaczynał działać, ale jeśli tak, to z pewnością Olo będzie pomocny w tej kwestii.
sasza26, a jak z hamulcami? działają cały czas dobrze?
Dziwne, że sterownik by nie działał tylko na początku, a po jakimś czasie zaczynał działać, ale jeśli tak, to z pewnością Olo będzie pomocny w tej kwestii.
sasza26, a jak z hamulcami? działają cały czas dobrze?
Dzięki za info.
Tylko, że ja mam znowu coś nietypowego - u mnie kontrolka ABS się nie świeci :P czyli niby wszystko jest ok...
Wykluczam spalenie żaróweczki pod kontrolką, podczas rozruchu świeci się wraz z innymi.
Hamulce działają prawidłowo na moją nogę i oko
Jakie nieprawidłowości masz na myśli?
Moje ostatnie odpalanie wyglądało w następujący sposób:
Odpalam, kręcę kierownicą w obie strony, pogazuje trochę i ABS się załącza. Ciężko narazie mi stwierdzić czy wpływ ma na to kręcenie kierownicą, czy gazowanie,
Tylko, że ja mam znowu coś nietypowego - u mnie kontrolka ABS się nie świeci :P czyli niby wszystko jest ok...
Wykluczam spalenie żaróweczki pod kontrolką, podczas rozruchu świeci się wraz z innymi.
Hamulce działają prawidłowo na moją nogę i oko

Jakie nieprawidłowości masz na myśli?
Moje ostatnie odpalanie wyglądało w następujący sposób:
Odpalam, kręcę kierownicą w obie strony, pogazuje trochę i ABS się załącza. Ciężko narazie mi stwierdzić czy wpływ ma na to kręcenie kierownicą, czy gazowanie,
Odnośnie kontrolki to nawiązałem do wypowiedzi usera goly191
"w końcu padnie i będzie się palić cały czas ABS oraz nie da się połączyć ze sterownikiem"
ABS nie załącza się fizycznie, kierownica bardzo ciężko chodzi (oczywiście to się dzieje zaraz po odpaleniu jak wspomniałem, pokręcę kierownicą, trochę przygazuję i wszystko wraca do normy, czyli kręcić mogę kierownicą delikatnie).
Mam nadzieje, że już będzie wszystko jasne.
"w końcu padnie i będzie się palić cały czas ABS oraz nie da się połączyć ze sterownikiem"
ABS nie załącza się fizycznie, kierownica bardzo ciężko chodzi (oczywiście to się dzieje zaraz po odpaleniu jak wspomniałem, pokręcę kierownicą, trochę przygazuję i wszystko wraca do normy, czyli kręcić mogę kierownicą delikatnie).
Mam nadzieje, że już będzie wszystko jasne.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, 22:59 przez sasza26, łącznie zmieniany 1 raz.