Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi Allroad C5] 2,5TDi 180ps quattro by Kri$

Prezentacja w/w aut.
Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi Allroad C5] 2,5TDi 180ps quattro by Kri$

Post autor: Kri$ » 06 lis 2010, 20:04

Obrazek

Witam :)
Posiadaczem Allroada jestem od miesiąca. Na początku pytałem na forum o porady odnośnie zakupu, następnie zaryzykowałem i pojechałem do Dresden - autko na zdjęciach było pierwsza klasa, na miejscu okazało się jednak, że jest to jedna wielka pomyłka - przez cały prawy bok rysa, słabo odpalał na zimnym, a na dole przednich lewych drzwi RDZA !!! więc zaryzykowałem i wybrałem się po rezerwowe auto koło Hamburga...
Choć przyznaję, że to autko z Drezna na zdjęciach prezentowało się na 10/10, a to z Hamburga to max. dostałoby ocenę 6-7/10 :) (oceniając fotki).
Na miejscu jednak okazało się, że mam więcej farta niż rozumu, gdyż auto mimo słabych zdjęć okazało się, że jest super zadbane.
Ale opowiem jak było...
Autem podjechała ~60 letnia kobieta i od razu zgasiła silnik :D Moja pierwsza myśl "o kur*ka wodna - a gdzie studzenie turbo".
Obejrzałem auto, parę rysek na przednim zderzaku, parę na tylnym (na tych szarych plastikach), w środku ideał - 247 tys km i w ogóle tego nie widać.
Kobieta jak się okazało oprócz Allroada ma również Mesia CLK, którym wraz ze swoim partnerem jeździła do własnego domku do Włoch, a Allroadem jeździł jej partner, ale zmarł jakiś czas temu, więc postanowiła sprzedać auto. Mam fakturę na 1600€ !!! że we wrześniu został zrobiony rozrząd, hamulce, pompa wody, klima, ogólnie wszystko co należało zrobić oprócz oleju, do wymiany którego mam ~1000km (serwis już się pali).
Na koniec mówi, że ma jeszcze Winterreifen i winter-dywaniki :D no i jak się okazało - opony są z 2008 roku, prawie nie jeżdżone, felgi do zimówek jak nówki - jak zmienię kapcie z letnich na zimowe, to dodam zdjęcia.

Co do autka, to ciemna zieleń, 2,5TDI, 2004 rok, 247540km (obecnie 250000km), 180ps - kultura pracy V6 w porównaniu do poprzedniego Golfa 4 cylindrowego to jak niebo a ziemia. Prędkości rzędu 180-200km/h na autostradach w ogóle nie czuć w środku - cisza, spokój...

Co do wyposażenia, to nie mam pojęcia co jest standardem w Allroadzie, zatem napiszę co mam :)

- QUATTRO <quattro>
- klimatronik 2 strefowy
- skórzana tapicerka (podgrzewany przód) z elektryczna regulacja lędźwi
- grzana przednia i tylna szyba
- navi (niestety RNS-D <smuty> a w Dresden było RNS-E <smuty> no ale to jest drobiazgiem, a stan techniczny obu aut to jak niebo a ziemia)
- zestaw głośnomówiący do Nokii 6310i
- zmieniarka 6cd
- pełne koło zapasowe + kompresor :D
- pozioma roleta w bagażniku oraz pionowa siatka.
- hak
- tempomat
- pełny FIS
- ksenony
- spryskiwacze świateł
- światła przeciwmgielne
- 4x elektryka szyb
- 2x podłokietniki
- fabrycznie przyciemnione tylne szyby (boczne i tylna)
- tiptronic 5-biegowy (heh zakochałem się w trybie S) :D
- parktronic przód + tył

Szkoda, że nie ma kierownicy wielofunkcyjnej (przydałaby się regulacja radia i odbieranie telefonów) <smuty> ale to nie jest wielkie zmartwienie.

Co do planów - NIC !!!! KOMPLETNIE NIC !!!! :D W Golfie III już się wystarczająco pobawiłem w "tjuningi" typu gleba i fela :) a tutaj kółka na lato są oryginalne Audi, gleby też nie zrobię, bo to Allroad :) więc nic nie planuję zmieniać :D
Jedynie może zmienię RNS-D na RNS-E... hmm... zobaczymy :)

PS. To auto tak wygodnie się prowadzi w porównaniu do Golfa III, że zamiast z A7 koło Hannoveru skręcić na A2 w kierunku Berlina ;) pojechaliśmy z kolegą 92km za daleko na południe :D i po tym incydencie już włączyłem navi na stałe... a funkcja TMC i pokazywanie gdzie jest Stau (korek) jest po prostu świetna !!!

PS 2. Nie śmiejcie się z fotek :D Nudziło mi się i próbowałem zrobić fotki "artystyczne" :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

============================================================
20.11 - zimowy setup <ok>

Temperatury >15*C i piękne słońce... tak, to listopad :) niestety chyba już bezpowrotnie taka pogoda minęła i teraz będzie już tylko zimno <żygam> i brzydko na dworze (chyba, że spadnie śnieg <quattro> ).
Przyszedł zatem czas na zmianę kół na zimowe. Oj sądziłem, że zajmie mi to max 1h, a spędziłem przy kołach 5 godzin - wypucowałem letnie felgi, zabezpieczyłem opony preparatem do konserwacji opon.
Na aucie wylądowały koła, które otrzymałem od Niemki --> Nankang 225/55/R17 + fele Rial - wolałbym oryginalne felgi Audi :D ale nie będę wybrzydzał :D zresztą sami oceńcie jak auto się prezentuje na zimowym setupie <ok>
Odkryłem tylko jeden feler - niestety ściąga mi trochę na prawo :( więc muszę mimo wszystko pojechać do gumolajzy, żeby wyważył mi koła :) Na letnich auto jechało jak po sznurku, więc zrzucam winę na zimowy zestaw felgi+opony+dystanse :)

Wymyte letnie felgi :) poczekają sobie na wiosnę, oj poczekają :)
Obrazek
Obrazek

A tak wygląda Audi na zimówkach... moim zdaniem lepiej wygląda na letnich :D ale w porównaniu do większości aut na stalówkach i tak prezentuje się dobrze :)
Obrazek

Klimatycza zimowa fotka, która znalazła się w kalendarzu
Obrazek

28.01.2011 - relingi & uchwyty na narty :peace:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sezon narciarski w pełni, więc Audi dostało relingi i wysuwane uchwyty na narty/snowboard. Nie posiadam worka na narty w tylnej kanapie, więc do tej pory przewoziłem sprzęt wewnątrz auta - składałem jedno siedzenie.
Teraz można śmigać nawet w Alpy <mikołaj>

Naznaczenie <hura> naklejka i ramki klubowe :peace:

Na Audiczce pojawiła się naklejka oraz ramki z logo A6 Klub <radocha> <okok>

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 mar 2011, 17:27 przez Kri$, łącznie zmieniany 4 razy.

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 06 lis 2010, 20:39

Witam kolege z Wroclawia :) pięknę autko... A na ÂŻywo jeszcze ładniejsze pewnie <ok>

surowy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 170KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: surowy » 06 lis 2010, 21:19

gratuluję furki. Prezentuje się bardzo dobrze.

Czyli kolejny allroad, który pojawi się na majowym zlocie? :)

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 06 lis 2010, 22:19

MISIEK_A6 pisze:A na ÂŻywo jeszcze ładniejsze pewnie <ok>
Do zobaczenia na jakimś spocie pod milenijnym :)
surowy pisze:gratuluję furki. Prezentuje się bardzo dobrze.
Czyli kolejny allroad, który pojawi się na majowym zlocie? :)
Dzięki za opinię ;) Pewnie zlot będzie jak zawsze 1-3.05, jedynie lokalizacja jest wielką niewiadomą :) Z chęcią przyjadę, jednak na pół roku przed 100% deklaracji składać nie będę :)

Awatar użytkownika
bartek915
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartek915 » 06 lis 2010, 23:44

Na Wrocławskie drogi allroad'zik w sam raz <ok>
80 B2 81' 1.8i 82kW
A6 C4 97' 2.5 TDi 85kW
A6 C5 00' 2.5 TDi 110kW

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 21 lis 2010, 19:50

20.11 - zimowy setup <ok>

Temperatury >15*C i piękne słońce... tak, to listopad :) niestety chyba już bezpowrotnie taka pogoda minęła i teraz będzie już tylko zimno <żygam> i brzydko na dworze (chyba, że spadnie śnieg <quattro> ).
Przyszedł zatem czas na zmianę kół na zimowe. Oj sądziłem, że zajmie mi to max 1h, a spędziłem przy kołach 5 godzin - wypucowałem letnie felgi, zabezpieczyłem opony preparatem do konserwacji opon.
Na aucie wylądowały koła, które otrzymałem od Niemki --> Nankang 225/55/R17 + fele Rial - wolałbym oryginalne felgi Audi :D ale nie będę wybrzydzał :D zresztą sami oceńcie jak auto się prezentuje na zimowym setupie <ok>
Odkryłem tylko jeden feler - niestety ściąga mi trochę na prawo :( więc muszę mimo wszystko pojechać do gumolajzy, żeby wyważył mi koła :) Na letnich auto jechało jak po sznurku, więc zrzucam winę na zimowy zestaw felgi+opony+dystanse :)

Wymyte letnie felgi :) poczekają sobie na wiosnę, oj poczekają :)
Obrazek
Obrazek

A tak wygląda Audi na zimówkach... moim zdaniem lepiej wygląda na letnich :D ale w porównaniu do większości aut na stalówkach i tak prezentuje się dobrze :)
Obrazek

duskydog

Post autor: duskydog » 25 lis 2010, 20:45

super furka :) no masz racje na standardach audi lepiej wygląda btw. myślałem że jak zielony allroad to w środku też zielono :->

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 25 lis 2010, 21:10

duskydog pisze:masz racje na standardach audi lepiej wygląda
W marcu znowu będzie ładnie się prezentować :) Zresztą mam plan, żeby aluski Audi mieć na zimę, a na lato kupić oryginalne Allroadowe skręcane felgi, a Riale pogonić na alledrogo :)
Pytanie tylko czy skręcane kupię na sezon 2011 czy 2012... bardziej niż na felgach zależy mi na wstawieniu tunera TV + RNS-E (jednak obsługa kart SD jest mega wygodna).
duskydog pisze:myślałem że jak zielony allroad to w środku też zielono
Szczerze, to podoba mi się taki jasny kolorek :) i naprawdę super wygląda na żywo - zresztą na zimowym zlocie Allroadów zobaczysz :D

[ Dodano: 2010-12-02, 21:23 ]
We Wrocławiu ładny śnieżek :) Polatane bokiem i taka klimatyczna fotka :D

Obrazek

Awatar użytkownika
grzesiek_wroc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: grzesiek_wroc » 03 sty 2011, 20:58

Kri$, furka świetna, tylko klubowej wlepki mi brakuje. Może wtedy łatwiej byśmy się na mieści utrafili. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 03 sty 2011, 22:14

Wlepka i kalendarz zamówione - teraz czekam na przesyłkę :)
Na pewno się pojawi wlepa :)

alonso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alonso » 04 sty 2011, 17:29

ÂŚwietne autko, możesz podać jak ze spalaniem? Tzn jak wlejesz do pełna to ile zrobisz na tym kilometrów? pozdro :-)

mat33usz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mat33usz » 04 sty 2011, 17:30

kri$ pisze: Szczerze, to podoba mi się taki jasny kolorek :) i naprawdę super wygląda na żywo - zresztą na zimowym zlocie Allroadów zobaczysz :D
Witam. Kiedy i gdzie jest zimowy zlot Allroadow. Piękny Allroadzik :-)

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 04 sty 2011, 19:36

alonso pisze:ÂŚwietne autko, możesz podać jak ze spalaniem? Tzn jak wlejesz do pełna to ile zrobisz na tym kilometrów? pozdro
Zalewam do pierwszego odbicia pistoletu, następne tankowanie identyczne i dzielę liczbę litrów jakie weszły do baku przez liczbę zrobionych kilometrów - przeważnie tankuję po ~62-63 litry.
Na trasie po drogach krajowych tak 8,5-9 litrów spala i przejeżdżam 700-750km.
Na autostradzie przy butowaniu ~12 litrów, przy spokojnej jeździe prawdopodobnie ~8, gdyż średnia z autostrady to przeważnie ~10 litrów, bo raz zamulam 110 na tempomacie a czasem lecę 200 :)
W mieście obecnie ~15 litrów - przejeżdżam ~400km na baku.
mat33usz pisze:Kiedy i gdzie jest zimowy zlot Allroadow. Piękny Allroadzik
Dzięki za opinię - niestety nie wiem gdzie ten zlot :)
Trzeba temat znowu rozruszać :)

mat33usz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mat33usz » 04 sty 2011, 22:55

Ok to jakbys cos wiedział to podaj temat lub napisz na pw. Co do spalania, moj Allroad pali tyle samo i na poczatku sie zdziwilem, ale to normalne w tym modelu ( quattro, automat). Jednak komfort jazdy w zimie jest nie do pobicia :-) Niedlugo zrobie zdjecia mojej furki, to porownamy, poniewaz mam identycznego tylko bez navi :-( .
Jesli wybieralbys sie do Polanicy to daj znac, bo warto przyjechac :-D

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 06 lut 2011, 19:24

[center]28.01.2011 - relingi & uchwyty na narty :peace: [/center]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sezon narciarski w pełni, więc Audi dostało relingi i wysuwane uchwyty na narty/snowboard. Nie posiadam worka na narty w tylnej kanapie, więc do tej pory przewoziłem sprzęt wewnątrz auta - składałem jedno siedzenie.
Teraz można śmigać nawet w Alpy <mikołaj>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja