Witam

Posiadaczem Allroada jestem od miesiąca. Na początku pytałem na forum o porady odnośnie zakupu, następnie zaryzykowałem i pojechałem do Dresden - autko na zdjęciach było pierwsza klasa, na miejscu okazało się jednak, że jest to jedna wielka pomyłka - przez cały prawy bok rysa, słabo odpalał na zimnym, a na dole przednich lewych drzwi RDZA

Choć przyznaję, że to autko z Drezna na zdjęciach prezentowało się na 10/10, a to z Hamburga to max. dostałoby ocenę 6-7/10

Na miejscu jednak okazało się, że mam więcej farta niż rozumu, gdyż auto mimo słabych zdjęć okazało się, że jest super zadbane.
Ale opowiem jak było...
Autem podjechała ~60 letnia kobieta i od razu zgasiła silnik :D Moja pierwsza myśl "o kur*ka wodna - a gdzie studzenie turbo".
Obejrzałem auto, parę rysek na przednim zderzaku, parę na tylnym (na tych szarych plastikach), w środku ideał - 247 tys km i w ogóle tego nie widać.
Kobieta jak się okazało oprócz Allroada ma również Mesia CLK, którym wraz ze swoim partnerem jeździła do własnego domku do Włoch, a Allroadem jeździł jej partner, ale zmarł jakiś czas temu, więc postanowiła sprzedać auto. Mam fakturę na 1600€

Na koniec mówi, że ma jeszcze Winterreifen i winter-dywaniki :D no i jak się okazało - opony są z 2008 roku, prawie nie jeżdżone, felgi do zimówek jak nówki - jak zmienię kapcie z letnich na zimowe, to dodam zdjęcia.
Co do autka, to ciemna zieleń, 2,5TDI, 2004 rok, 247540km (obecnie 250000km), 180ps - kultura pracy V6 w porównaniu do poprzedniego Golfa 4 cylindrowego to jak niebo a ziemia. Prędkości rzędu 180-200km/h na autostradach w ogóle nie czuć w środku - cisza, spokój...
Co do wyposażenia, to nie mam pojęcia co jest standardem w Allroadzie, zatem napiszę co mam

- QUATTRO <quattro>
- klimatronik 2 strefowy
- skórzana tapicerka (podgrzewany przód) z elektryczna regulacja lędźwi
- grzana przednia i tylna szyba
- navi (niestety RNS-D <smuty> a w Dresden było RNS-E <smuty> no ale to jest drobiazgiem, a stan techniczny obu aut to jak niebo a ziemia)
- zestaw głośnomówiący do Nokii 6310i
- zmieniarka 6cd
- pełne koło zapasowe + kompresor :D
- pozioma roleta w bagażniku oraz pionowa siatka.
- hak
- tempomat
- pełny FIS
- ksenony
- spryskiwacze świateł
- światła przeciwmgielne
- 4x elektryka szyb
- 2x podłokietniki
- fabrycznie przyciemnione tylne szyby (boczne i tylna)
- tiptronic 5-biegowy (heh zakochałem się w trybie S) :D
- parktronic przód + tył
Szkoda, że nie ma kierownicy wielofunkcyjnej (przydałaby się regulacja radia i odbieranie telefonów) <smuty> ale to nie jest wielkie zmartwienie.
Co do planów - NIC

Jedynie może zmienię RNS-D na RNS-E... hmm... zobaczymy

PS. To auto tak wygodnie się prowadzi w porównaniu do Golfa III, że zamiast z A7 koło Hannoveru skręcić na A2 w kierunku Berlina

PS 2. Nie śmiejcie się z fotek :D Nudziło mi się i próbowałem zrobić fotki "artystyczne" :D
============================================================
20.11 - zimowy setup

Temperatury >15*C i piękne słońce... tak, to listopad

Przyszedł zatem czas na zmianę kół na zimowe. Oj sądziłem, że zajmie mi to max 1h, a spędziłem przy kołach 5 godzin - wypucowałem letnie felgi, zabezpieczyłem opony preparatem do konserwacji opon.
Na aucie wylądowały koła, które otrzymałem od Niemki --> Nankang 225/55/R17 + fele Rial - wolałbym oryginalne felgi Audi :D ale nie będę wybrzydzał :D zresztą sami oceńcie jak auto się prezentuje na zimowym setupie

Odkryłem tylko jeden feler - niestety ściąga mi trochę na prawo

Wymyte letnie felgi

A tak wygląda Audi na zimówkach... moim zdaniem lepiej wygląda na letnich :D ale w porównaniu do większości aut na stalówkach i tak prezentuje się dobrze

Klimatycza zimowa fotka, która znalazła się w kalendarzu
28.01.2011 - relingi & uchwyty na narty
Sezon narciarski w pełni, więc Audi dostało relingi i wysuwane uchwyty na narty/snowboard. Nie posiadam worka na narty w tylnej kanapie, więc do tej pory przewoziłem sprzęt wewnątrz auta - składałem jedno siedzenie.
Teraz można śmigać nawet w Alpy <mikołaj>
Naznaczenie

Na Audiczce pojawiła się naklejka oraz ramki z logo A6 Klub