Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5 TDI 1998r] Niedziałające głośniki tylne :(

Car Audio
ODPOWIEDZ
norbi27
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 TDI 1998r] Niedziałające głośniki tylne :(

Post autor: norbi27 » 26 paź 2010, 18:13

Witam.
Mam taki mały problem...mam radio Sony na mp3, 8 glosnikow + subwoofer seryjnie montowane i wszystko ladnie gra ale tylko na radiu :( Jak wlacze CD czy MP3 to utworki graja tylko na 2 przednich glosnikach, wiem o canach itd podpiete musi byc dobrze bo wszystkie glosniki na radiu graja ale nie na mp3 :( nie rozumiem tego i nie moge dojsc o co chodzi proszę o pomoc może ktoś wie o co chodzi albo miał taki przypadek...z góry dzieki

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 27 paź 2010, 09:54

norbi27, witaj.
zacznijmy od poczatku tylne glosniki masz aktywne.maja w sobie wzmacniacze.zeby te wzmacniacze nie hulaly caly czas musi je cos wlaczac.wlacza jes sygnal pradu z radia.
i tutaj zaczyna sie klopot z sony.masz przejsciowki ktore biora ten sygnal wlaczenia z kabla uruchamiania anteny elektrycznej.w radiu powinno byc i sygnal wlaczenia wzmacniacza jak i drugi kabel sygnal uruchomienia anteny automatycznej.w sony sygnal na antene elektryczna pojawia sie tylko w momencie gdy sluchasz radia.mowiac inaczej przelaczasz odbiornik na radio i ladnie wysuwa ci sie antenka.oczywiscie mowie tu teoretycznie gdyby taka byla zamontowana.po przelaczeniu na cd lub inne zrodlo dzwieku antenka sie chowa bo radio wylacza ten sygnal.
rada na to jest nastepujaca.w przejsciowce musisz odnalezc kabel ktory odpowiadaza wlaczenie wzmacniaczy w glosnikach tylnych i przepiecie go do odpowiedniego kabla w radiu czyli takiego ktory daje impuls na stlae po wlaczeniu radia.jesli radio ma z tyclu chociaz jedna pare wyjsc na wzmacniacz to musi tez miec taki kabelek z takim impulsem.
taki problem wystepuje tylko w radiach sony...pozdrawiam

norbi27
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: norbi27 » 27 paź 2010, 12:59

Dzięki wielkie faktycznie sygnał antenowy trzeba podłączyć bezpośrednio do plusa ale jak tak zrobie to chyba jakieś małe zwarcia są bo przy włączaniu i wyłączaniu radia są małe trzaski w głośnikach także chyba pozostaje mi wymiana radia na inne (niz Sony) a tak lubie to radyjko :( Dzieki za pomoc

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 27 paź 2010, 13:52

norbi27, nie sygnal antenowy ale kabelek ktory z radia idzie jako sygnal do wzmacniacza.kabelek od anteny daj w izoalcie i go nei uzywaj.poprostu w radiu masz napewno kabel od wzmaka.dajacy sygnal dla wzmacniacza.i ten kabelek polacz z kabelkiem odpowiedzialnym za wlaczenie wzmacniczy w glosnikach.radyjko moze zostac... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jesli cos bedzie potrzebne dodatkowgo do wytlumaczenia to pw lub gg pozdrawiam

Awatar użytkownika
Likom2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Likom2 » 28 paź 2010, 15:55

kup magiczny kabelek na allegro... albo wymien radio moze byc uszkodzone ... a przedewszstkim sprawdz jakiej jakosci sa twoje mp3!!!! <ok>
Likom-Tomek: Jesli pomoglem zaznacz to !!!!!!

Awatar użytkownika
loko86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: loko86 » 24 cze 2011, 14:13

Kolego tomkom1 sory za odgrzebanie tematu ale mam podobny problem :) Tzn po ręcznym podłączeniu radyjka JVC KD S721R przy włączeniu i zmianie stacji słychać trzaski. Kabelek sterujący wzmacniaczem podpiąłem do zasilania radyjka. Nie moge znaleźć innego miejsca w moim radiu na podłączenie tego, prawdopodobnie tu siedzi problem. Mógłbyś jakoś pomoc gdzie w moim modelu należy to podpiąć zeby wszystko było jak nalezy :]

[ Dodano: 2011-06-27, 20:25 ]
Aha dodam tylko, że wzmacniacz buczy po przekręceniu stacyjki (podłączenie zasilania do radia)
Pozdrawiam

loko

Awatar użytkownika
loko86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: loko86 » 28 cze 2011, 15:00

no możę się źle wyraziłem :) żeby było jasno to kabelek uruchamiający (sterujący) sub'a podpiąłem do zasilania w radiu. Ten przewód jest koloru białego i normalnie w standardowym radiu Audi wchodzi do kostki miniISO - wejście zaznaczonym kolorem niebieskim (aktywne piny kolor czerwony). Tak to jest zrobione ori, do radyjek innych powinno być ku temu wyjście na sterowanie wzmacniaczem... moje nie ma <uoee>
Obrazek

W takim razie jak podpiąć ten kabelek do nie seryjnego radia ? Musze go przedłużyć aż do AKU ?

[ Dodano: 2011-06-28, 15:01 ]
Aha i jeszcze jedno :)
tak naprawde to te trzaski i buczenie to nie ze wzmacniacza tylko z głośników - przepraszam za niedopatrzenie <glupek>
Pozdrawiam

loko

Awatar użytkownika
maruch30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MARIUSZ
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: 4WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: maruch30 » 03 lip 2011, 15:18

loko86, i co poradziłeś sobie z tymi trzaskami bo mam u siebie to samo a chcę udać się do elektryka bo za bardzo sie na tym nie znam a tak to przedstawię mu co i jak
kiedyś bylem wielki teraz została mi tylko siła

Awatar użytkownika
loko86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: loko86 » 26 lip 2011, 10:01

Wygrzebałem gdzieś schemat mojego radia, i znalazłem, że jeden pin w kostce ISO A (tej z zasilaniem itp) jest przeznaczony na antene. Spróbuje do niego podłączyć sterowanie suba możę pomoże. Jeżeli znajdę co było dam znać na pewno

[ Dodano: 2011-07-08, 11:49 ]
Witam ponmownie,

zlikwidowałem buczenie z głośników tylnych po podłączeniu sterownia subem do anteny (dla radia JVC pin 5 w kostce ISO A) możę komuś się przyda :)

niestety dalej mam trzaski w tylnych głośnikach przy zmianie kanału bądź włączeniu / wyłączeniu radia. Może to przez dziadowe chinch'e od tylnych głośników? Ja zabrałem swoje o przekroju 2,5 mm2 o ile ma to jakieś znacznie

[ Dodano: 2011-07-26, 10:00 ]
Mały edit:
Trzask w głośnikach jest tylko podczas wyłączenia radia lub zmianie stacjii ale dalej sobie z tym nie poradziłem <glupek>
Pozdrawiam

loko

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja