[A6 C5] Dodatki uszczelniające układ chłodzenia.
[A6 C5] Dodatki uszczelniające układ chłodzenia.
Witam wszystkich. Mam problem z płynem chłodniczym. Na jakieś 2 tyś km ubywa mi go ok 0,5 L. Nie zaobserwowałem żadnych wycieków zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku a korek wlewu wyglada na szczelny więc parowanie też odrzucam. Słyszałem o środkach które po dodaniu do plynu potrafią skutecznie uszczelnić układ (oczywiście mikroszczeliny). Może ktoś stosował takie rzeczy i może podać jakieś nazwy. Dowiedziałem się nawet że dobrze się sprawdza musztarda stołowa lub drobno zmielona kawa dodana do układu. Słyszał ktoś coś na ten temat?
są tacy szamani, są różne środki do uszczelniania chłodnic, ale polecałbym je stosować conajwyżej do jakiś jelczów i żukow, u mnie w fordzie ktoś coś takiego wlał i pierwsza naprawa po kupnie to była wymiana nagrzewnicy, którą to właśnie polecam ci sprawdzić piter, gdyż czasem lubi sobie cieknąć, u mnie ubywa płynu ale jest wyciek przy silniku od strony podszybia, bede sie musiał tym zająć kiedyśmarecki666 pisze:nie no panowie co jak co ale musztarda i kawa mielona ...
hehe dlatego właśnie pytam u nas na forum czy ktoś coś wie. A tak z innej beczki to po przeglądnięciu google na wielu forach samochodowych (również bmw czy merca) ludzie się chwalą że stosowali bądź ktoś znajomy stosował np musztardę i nie zauważyłem żeby odradzali ten pomysł. Też mi się wierzyć nie chce.marecki666 pisze:nie no panowie co jak co ale musztarda i kawa mielona kto koleżko Ci takich głupot naopowiadał
Sprawdź czy z rur wydechowych nie kapią kropelki. Ja miałem podobną sytuację i jeździłem dosyć długo, aż przyszły chłodniejsze dni i zaczęło coraz więcej płynu ubywać. Okazało się że w taki sposób uszkodzona była uszczelka pod głowicą że zasysało płyn do jednego z cylindrów po wystygnięciu silnika. Oczywiście wymieniłem uszczelki ( ból!!!) i jest ok.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert