Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Dodatki uszczelniające układ chłodzenia.

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
piter

[A6 C5] Dodatki uszczelniające układ chłodzenia.

Post autor: piter » 04 wrz 2010, 15:57

Witam wszystkich. Mam problem z płynem chłodniczym. Na jakieś 2 tyś km ubywa mi go ok 0,5 L. Nie zaobserwowałem żadnych wycieków zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku a korek wlewu wyglada na szczelny więc parowanie też odrzucam. Słyszałem o środkach które po dodaniu do plynu potrafią skutecznie uszczelnić układ (oczywiście mikroszczeliny). Może ktoś stosował takie rzeczy i może podać jakieś nazwy. Dowiedziałem się nawet że dobrze się sprawdza musztarda stołowa lub drobno zmielona kawa dodana do układu. Słyszał ktoś coś na ten temat?

Awatar użytkownika
gumisv6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 204KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: gumisv6 » 04 wrz 2010, 18:44

nie no panowie co jak co ale musztarda i kawa mielona kto koleżko Ci takich głupot naopowiadał sorrki ale wymiekam i że jeszcze dobrze się sprawdza <haha> sorrki za offtop ale nie mogę

[ Dodano: 2010-09-04, 18:47 ]
dodatki jakieś są ale niech się ktoś wypowie co stosował

Awatar użytkownika
4r3k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: 4r3k » 04 wrz 2010, 20:11

marecki666 pisze:nie no panowie co jak co ale musztarda i kawa mielona ...
są tacy szamani, są różne środki do uszczelniania chłodnic, ale polecałbym je stosować conajwyżej do jakiś jelczów i żukow, u mnie w fordzie ktoś coś takiego wlał i pierwsza naprawa po kupnie to była wymiana nagrzewnicy, którą to właśnie polecam ci sprawdzić piter, gdyż czasem lubi sobie cieknąć, u mnie ubywa płynu ale jest wyciek przy silniku od strony podszybia, bede sie musiał tym zająć kiedyś

piter

Post autor: piter » 05 wrz 2010, 10:03

marecki666 pisze:nie no panowie co jak co ale musztarda i kawa mielona kto koleżko Ci takich głupot naopowiadał
hehe dlatego właśnie pytam u nas na forum czy ktoś coś wie. A tak z innej beczki to po przeglądnięciu google na wielu forach samochodowych (również bmw czy merca) ludzie się chwalą że stosowali bądź ktoś znajomy stosował np musztardę i nie zauważyłem żeby odradzali ten pomysł. Też mi się wierzyć nie chce.

Awatar użytkownika
gumisv6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 204KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: gumisv6 » 05 wrz 2010, 12:17

nie no daj spokój do malucha bym się zastanawiał czy takie coś wlewać, najlepszym rozwiązaniem chyba będzie po prostu zrobienie tego u mechanika bo jak wahacz jest na zużyciu to nie dolewamy do niego ketchupu czy tam jeszcze lepiej rosołku prosto od babci ;-)

piter

Post autor: piter » 05 wrz 2010, 12:43

marecki666, Dokładnie. Ciśnienie sprawdzę jutro ale węże wydają się być ok, tzn nie są twarde. Powtórzę pytanie. Zna ktoś może jakieś oryginalne środki które mogłyby uczelnić układ?

Slimaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Slimaq » 06 wrz 2010, 11:57

Sprawdź czy z rur wydechowych nie kapią kropelki. Ja miałem podobną sytuację i jeździłem dosyć długo, aż przyszły chłodniejsze dni i zaczęło coraz więcej płynu ubywać. Okazało się że w taki sposób uszkodzona była uszczelka pod głowicą że zasysało płyn do jednego z cylindrów po wystygnięciu silnika. Oczywiście wymieniłem uszczelki ( ból!!!) i jest ok.
Pozdrawiam
Robert

devil_87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: devil_87 » 16 wrz 2010, 16:08

Według mnie też najprawdopodobniej jest to uszczelka pod głowicą, ale jeśli chcesz coś wsypywać to polecan albo k-2 albo kleen-flo (czrna tubka z żułtym napisem). W opisie jest że wystarcza na 20 l ale jeśli już to wsyp całą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja