Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] klimatyzacyjna cylinderki cieple powietrze

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
mismlx1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] klimatyzacyjna cylinderki cieple powietrze

Post autor: mismlx1 » 28 lip 2010, 16:03

wiem ze juz kilka razy byl ten temat cieplego powietrza ,tylko w moim przypadku czyszczenie tych cilinderkow juz nie ma sensu bo dalej sie to zacina ,rowniez z jednego czuc taka spalenizna ,

nie wiem co robic bo koszt wymiany sama czesc to tylko bagatelka 220 f troszke duzo jak na taka <font color='red'><b>censored</b></font>.

jak to rozwiazac ,moze jeszcze raz wyczyscic tym razem uzyc wd czy moze jakis inne alternatywne srodki.

prosze o wsparcie co z tym zrobic.

Bolekru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bolekru » 28 lip 2010, 18:39

Elektromagnesik też się zużywa (rdzeń) cała sztuka polega na tym by rdzeń mógł luźno
przesuwać się w cewce. Zawsze można wszystko przepolerować i odpowiednio nasmarować.
Pozdrawiam

mismlx1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mismlx1 » 29 lip 2010, 02:19

to prosze powiedz mi jak do tego sie zabrac blaaaagam ,i jak to zrobic i czym ,za 3 tygodnie jade do polski potem chorwacja wiec problemy z klima moga byc nie mile widziane

jest to dla mnie bardzo wazne .jak do tego sie zabrac jakie srodki kupic???

Bolekru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bolekru » 30 lip 2010, 14:33

Powiem tak, jeżeli czuć spaleniznę to uzwojenie cewki się spaliło i żadne czyszczenie nie pomoże

Kiedyś robiliśmy to u znajomego, nie wszystko dobrze pamiętam , ale to co pamiętam,
-odkręcasz 6 śrubek(najlepiej mieć torsa z magnetyczną końcówką)
-zdejmujesz obudowę
-wyciągasz elektromagnesy z rdzeniami
- no i wszystko ladnie polerujesz-czyścisz (ewentyalnie psiknąć wd-lepsze smarowanie)

Po takim czyszczeniu elektromagnesiki ładnie pracują do dzisiaj

No ale jeżeli się elektromagnesiki nadal zacinają to niestety wymiana na nowe.
Pozdrawiam

mismlx1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mismlx1 » 31 lip 2010, 12:51

juz to kilka razy odkrecalem ,tym razem mam kolege ktory sprawdzi czy cewka jeszcze dziala

,tak jak piszesz uzyje wd40 a dodatkowo po oczyszczeniu do czego sluzy wd40 -czy moge zastosowac srodek anty squeeze do wysokich temperatur wtedy go moze plyn chlodniczy nie zmyje

co o tym myslisz?

no chyba ze cewka padla.

Bolekru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bolekru » 01 sie 2010, 12:37

Z tym sprawdzeniem to trochę może być trudne , no bo jak jest jakieś całkowite zwarcie to ok, ale jak jakieś międzyuzwojeniowe to już trochę trudniej, no bo ile omow powinna mieć nowa cewka? , no można porównać z drugą cewką .
Pozdrawiam

mismlx1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mismlx1 » 01 sie 2010, 16:07

sluchaj a czy wiesz gdzie moge namierzyc takie cewki lub to cala czesc ale poza servisem bo to ogromny koszt?

Awatar użytkownika
audi6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audi6 » 11 sie 2010, 23:32

Mam podobny problem od strony kierowcy przy drzwiach czasami coś mu odbija i zamiast chłodzić to leci ciepłe powietrze po nastawieniu grzania do oporu na jakieś 2 minuty i zmianie na chłodzenie wraca do normalności czasami w trasie trzeba tę czynność powtórzyć i z 5razy ale są dni że pracuje normalnie. Może ktoś mi poradzi co mam zrobić żeby mu nie odbijało
audi6

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 12 sie 2010, 17:07

Ja koledzy robie to tak:
odkrecilem te 6 srubeczek ktore sa na torxa, wczesniej odkrecilem wogole korek od plynu chlodniczego aby za duzo nie wylecialo jego i kazdy ten tloczek wyczyscilem ale za pomoca pasty polerskiej tempo, ale tak solidnie i dokaldnie by byly jak nowiutkie, i przed wlozeniem dokaldnie je wymylem i spryskalem silikonem w sprau, poki co po dzis dzien chodza!

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 12 sie 2010, 17:52

No póki co dziala, a najgorsze bylo to ze wracalem w upal z nad morza, bylo 37stopni a tu nagle strona kierowcy zaczela grzac, a czlowiek spieczony na plazy chcials ie ostudzic troche a tu droga 400km w ciepelku:-( balem sie puszczac takei powietrze na szybe zeby tez czasem nie pekla, bo jedna polowa dzialal poprawnie a druga tylko grzala:-(.

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 12 sie 2010, 18:08

cylinderki na bank! nic innego!! mozna tez sprawdzic jak zwawo reaguja jak przestawiasz temperature czy sie nei zawieszaja itd! roboty przy tym jest na max 15minut

mismlx1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mismlx1 » 13 sie 2010, 00:53

ktos wyzej wspominal o silikonie o co dokladnie i jaki slikon chodzi bo nie kumam i gdzie to kuic????

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 13 sie 2010, 07:45

Idziesz do sklepu"miesno-rowerowego" :-) zartuje.
W kazdym sklepie z czesciami samochodowymi mozesz kupic silicon w sprayu.
Cylinderki cyscisz , myjesz i przed wlozeniem na swoje miejsce spryskujesz tym siliconem w sprayu i cala w tym filozofia!

mismlx1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mismlx1 » 14 sie 2010, 00:49

za tydzien bede w polsce to nawiedze miesno rowerowy ,

cholera przyszla mi juz ta czesc ktora kupilem na allegro a tu jak na zlosc przestalo sie zacinac i teraz nie wiem moze odpuszcze na razie.....ewentualnie bede walczy na autostradzie z tym

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 14 sie 2010, 01:52

Heh! Zawsze mozesz zyc nadzieja ze klima bedzie zbedna w podrozyc bo moze nadejdzie epoka lodowcowa:-) .
Tak an serio uwazam ze to malo roboty z tym jest i warto cylinderki wyczyscic i przesmarowac

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja