Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[100 C4] Brak obiegu wewnętrznego powietrza - POMOCY !!!

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DJ_Mouse
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[100 C4] Brak obiegu wewnętrznego powietrza - POMOCY !!!

Post autor: DJ_Mouse » 13 lip 2010, 17:34

Witajcie Panowie.

Na początek powiem, że przekopałem cały dział poświęcony klimatyzacji i nie znalazłem ani jednej odpowiedzi...

Chciałem zrobić serwis klimatyzacji przed wyjazdem na wakacje, i odgrzybić układ bo strasznie śmierdzi... Byłem dziś u specjalisty ale odgrzybić mi nie może bo nie mam obiegu wewnętrznego powietrza, a czynnika też nie wymieni bo u mnie jest jeszcze stary czynnik r12 który dawno już wyszedł z użycia.. Wiec stwierdził, że jeśli dobrze chłodzi to nic z tym nie robić, a tylko naprawić obieg wew. i zajrzeć na odgrzybianie.. i tu leży problem... Gdzie szukać przyczyny???

Na właczniku obiegu normalnie podświetla sie zielony trójkącik (tylko z włączoną klimą) ale pozatym nic sie nie dzieje. Co odpowiada za zamykanie tego obiegu i gdzie się znajduje? Po zdjęciu tego plastikowego dekla u góry są tam jakieś wężyki podciśnieniowe i chyba ze 2 jakieś zaworki ale nie mam pojęcia jak to ma działać.

Proszę o rady jak ugryźć temat, bo mam czas tylko do końca tygodnia i śmierdzi strasznie.. Pozdrawiam, Mariusz.
Było:
VW Golf mk2 1.6TD 70PS
VW Golf mk1 TDic +/- 90PS
Audi 100/A6 C4 2.5 TDI AAT +/-130PS

Jest:
SEAT Toledo 1M 1.9 TDI 150PS

klesk1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: klesk1986 » 13 lip 2010, 18:33

Witam,

nie wiem jak jest wersji bez klimatronica (bo taką chyba masz), ale najprawdopodobniej spadł Ci przewód podciśnieniowy od siłownika klapy sterującej obiegiem.

Klapa ta jest na "nagrzewnicy klimy", jak otworzysz maskę to jest po Twojej lewej stronie na podszybiu, taka duża czarna pucha (musisz ściągnąć pokrywę podszybia - 4 zatrzaski i wysuwasz do przodu), centralnie masz zespół ogrzewania i sterowania nawiewami.

Jak obejrzysz tą puchę to powinieneś zobaczyć pod maskownicą podszybia klapkę, to właśnie ona tym steruje. Zobacz czy tutaj na wierzchu wszystkie przewody podciśnieniowe są połączone.

Jak wszystko jest ok wchodzisz do auta, kładziesz się na dywaniku pasażera i za schowkiem masz dolną część tejże klapy, powinna ona być przymknięta. Możesz ją odchylić i wtedy powinieneś widzieć siłownik klapy razem ze sprężyną. Sprawdź czy Ci nie spadł wężyk od tego siłownika (bardzo częsty przypadek).

Odnośnie nabijania klimy to niektórzy nabijają jeszcze R12, oczywiście nieoficjalnie. Musisz dobrze podpytać, ktoś w Częstochowie na pewno to robi.

Awatar użytkownika
DJ_Mouse
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DJ_Mouse » 13 lip 2010, 21:35

klesk1986, Wielke dzięki dla Ciebie, naszukałem sie jak głupi tej klapki ale tak daleko nie zajrzałem...

Nie wiem czy ten węzyk idący do tego siłownika nie jest czasem przerwany, bo wchodzi do elektrozarowku razem z drugim węzem, po spięciu ich na krótko (w tym drugim robi sie podciśnienie) dalej nic sie nie dzieje, chyba że ten węzyk spadł z siłownika, ale od dołu nie widze końcówki a przeszkadza mi schowek żebym mógł wsadzić tam ręke.. jutro wymontuje schowek i postaram sie dojść czy ten przewód faktycznie jest wpięty i szczelny, ew. postaram sie go wymienić.
Było:
VW Golf mk2 1.6TD 70PS
VW Golf mk1 TDic +/- 90PS
Audi 100/A6 C4 2.5 TDI AAT +/-130PS

Jest:
SEAT Toledo 1M 1.9 TDI 150PS

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja