Witam Kolegów.
Znalazłem kilka podobnych tematów do mojego, ale nie dotyczyły mojego auta i nie zawierały jasnych w sobie odpowiedzi, więc postanowiłem napisać nowy.
Posiadam od jesieni 100 c4 TDI, z klimatyzacją manualną, wtedy nie było potrzeby jej właczania aż do tegorocznego lata, teraz przy tych upałach już prawie jej nie wyłaczam, ale nie pracuje jednak tak jak powinna.
Otóż po odpaleniu klimy słychać kiedy kompresor sie załacza choćby po obrotach, z tym że po 15-20 sekundach wyłacza sie na 10 sekund po czym załącza sie znowu.. Tak jest cały czas, im cieplej tym krótsze przerwy między tym wyłaczaniem... Czy tak ma być? Chyba nie.. Pozatym klima chłodzi, ale jak na c4 dość słabo, trzeba przejechać 15km z nawiewem na 3 bieg żeby w aucie zrobiło sie już przyjemnie..
Drugą sprawą jest, że prawdopodobnie nie działa wewnętrzny obieg powietrza. Bez właczonej klimatyzacji po właczeniu guzika nic sie nie dzieje, podświetla sie dopiero po właczeniu go razem z klimą, ale podczas pracy klimatyzacji i włączeniu tego obiegu dosłownie nic sie nie dzieje, nie słychać żadnej poruszającej sie klapy ani też nie słychać nic jeśli chodzi o dmuchające powietrze.. zresztą nawet z włączonym obiegiem wew. kiedy przejedziemy dajmy na to przez dym, to śmierdzi w aucie wiec to mnie utwierdziło w przekonaniu, że to jednak nie działa.
Co w takiej sytuacji zrobić? Za tydzień wybieram sie na urlop, i nie ukrywam, że chciałbym mieć sprawną klimatyzacje żeby nie smażyć sie w tym aucie... Z racji, że to tylko setka i klima manualna nie ma możliwości podpięcia sie pod vaga, próbowałem co prawda ale w moim aucie mogę połączyć sie jedynie z silnikiem. Tak czy siak po jakimś przypływie środków na koncie postaram sie podjechać wymienić czynnik i odgrzybić bo troche śmierdzi, ale obawiam sie że to moich problemów nie rozwiąże...
Będe wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, które mogą być pomocne w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam, Mariusz.
[100 C4] Włączanie sie i wyłaczanie klimy
[100 C4] Włączanie sie i wyłaczanie klimy
Było:
VW Golf mk2 1.6TD 70PS
VW Golf mk1 TDic +/- 90PS
Audi 100/A6 C4 2.5 TDI AAT +/-130PS
Jest:
SEAT Toledo 1M 1.9 TDI 150PS
VW Golf mk2 1.6TD 70PS
VW Golf mk1 TDic +/- 90PS
Audi 100/A6 C4 2.5 TDI AAT +/-130PS
Jest:
SEAT Toledo 1M 1.9 TDI 150PS
coś mi się wydaje, że przy manualnej klimie tak właśnie jest, iż co chwilę się włącza i wyłącza.
co do obiegu wewnętrznego to nie wiem jak jest sterowany u ciebie, ale jak podciśnieniem to sprawdź czy nie łapie gdzieś lewego powietrza.
co do obiegu wewnętrznego to nie wiem jak jest sterowany u ciebie, ale jak podciśnieniem to sprawdź czy nie łapie gdzieś lewego powietrza.
Audi A6 C4 2,5 AEL '96 Sedan Quattro - 14-
Audi A6 C4 2.8 30V ACK '97 Avant Quattro - 11-14
Audi A6 C4 2.5 AEL '97 Avant Quattro - 09-10
VW Golf MK3 2.0 8V ADY '95 - 07-09
VW Golf MK2 1.8 8V RP '89 - 04-06
Audi A6 C4 2.8 30V ACK '97 Avant Quattro - 11-14
Audi A6 C4 2.5 AEL '97 Avant Quattro - 09-10
VW Golf MK3 2.0 8V ADY '95 - 07-09
VW Golf MK2 1.8 8V RP '89 - 04-06
ja mam podobny problem, tyle że na klimatroniku.
Jak auto postoi na słońcu, albo dłużej odpalone, to wyłącza mi się klima i wywala błąd 22.3 Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, czasem przerwa .
Walcze z tym już od miesiąca. Na początku postawiłem na chłodnicę klimy. Jednak po pomiarach stwierdziłem że jest ok.
Potem wyszło mi ze chłodnica wody jest cieńsza i przez to oddalona od skraplacza i nie ma ciągu. jednak nawet po zbliżeniu chłodnic do siebie problem jest dalej. znów dokładniejsze pomiary chłodnicy klimy. I okazało sie że brzegi chłodnicy(takie pionowe rurki) sa o 5mm cieńsze niż być powinny.
Dzisiaj w korku (temp powietrza 37, asfaltu 52) moje zdenerwowanie osiągnęło zenit wysiadłem z auta i upuściłem czynnika. Klima przestała się wyłączać i o wiele lepiej chłodzi.
Podejrzewam że po prostu chłodnica jest nieoryginalna i ma mniejsza pojemność, przez co fabryczna ilość czynnika wytwarza za duże ciśnienie na chłodnicy. Podjadę jeszcze dla pewności do fachmana, niech pomierzy ciśnienia w układzie, i nabije czynnik nie na gramy, ale na ciśnienie odpowiednie.
Orientuje się ktoś w ogóle czy jest taka możliwość nabicia klimy??
Jak auto postoi na słońcu, albo dłużej odpalone, to wyłącza mi się klima i wywala błąd 22.3 Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, czasem przerwa .
Walcze z tym już od miesiąca. Na początku postawiłem na chłodnicę klimy. Jednak po pomiarach stwierdziłem że jest ok.
Potem wyszło mi ze chłodnica wody jest cieńsza i przez to oddalona od skraplacza i nie ma ciągu. jednak nawet po zbliżeniu chłodnic do siebie problem jest dalej. znów dokładniejsze pomiary chłodnicy klimy. I okazało sie że brzegi chłodnicy(takie pionowe rurki) sa o 5mm cieńsze niż być powinny.
Dzisiaj w korku (temp powietrza 37, asfaltu 52) moje zdenerwowanie osiągnęło zenit wysiadłem z auta i upuściłem czynnika. Klima przestała się wyłączać i o wiele lepiej chłodzi.
Podejrzewam że po prostu chłodnica jest nieoryginalna i ma mniejsza pojemność, przez co fabryczna ilość czynnika wytwarza za duże ciśnienie na chłodnicy. Podjadę jeszcze dla pewności do fachmana, niech pomierzy ciśnienia w układzie, i nabije czynnik nie na gramy, ale na ciśnienie odpowiednie.
Orientuje się ktoś w ogóle czy jest taka możliwość nabicia klimy??