Jakie opony i felgi na zimę
Jakie opony i felgi na zimę
Witam Serdecznie
Wiem że do zimy jest kawał czasu ale już się zastanawiam jakie felgi i opony kupić na zimę do nowo zakupionego samochodu,na chwilę obecną mam założone letnie buciki Michelina 235/45/17 felgi oryginalne AUDI dodam że mieszkam w górskim terenie ale jeśli chodzi o dojazd do domu, nie jest tak żle droga jest wyłożona płytami,aha jeszcze jedno,po kompletnej wymianie na zimowe nie chcę żeby autko obniżyło się nawet do 1 cm,proszę doradźcie mi jakie mam wybrać felgi oczywiście 17 i opony na zimowe warunki.Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Wiem że do zimy jest kawał czasu ale już się zastanawiam jakie felgi i opony kupić na zimę do nowo zakupionego samochodu,na chwilę obecną mam założone letnie buciki Michelina 235/45/17 felgi oryginalne AUDI dodam że mieszkam w górskim terenie ale jeśli chodzi o dojazd do domu, nie jest tak żle droga jest wyłożona płytami,aha jeszcze jedno,po kompletnej wymianie na zimowe nie chcę żeby autko obniżyło się nawet do 1 cm,proszę doradźcie mi jakie mam wybrać felgi oczywiście 17 i opony na zimowe warunki.Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Re: Jakie opony i felgi na zimę
Na zime polecam Ci 16" zdecydowanie z opona 205/55/16.slavi30 pisze:Witam Serdecznie
Bedzie taniej, bardziej komfortowo i bezpieczniej.
Ja na zime preferuje dodatkowo felgi stalowe, ale to juz co kto lubi.
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
Re: Odp.
roznica w srednicy kola to teoretycznie 11 mm wiec promien bedzie sie roznil 5-6 mmslavi30 pisze:Ale czy przy tym rozwiązaniu nie obniży mi auta, dodam że to jest wersja sportowa S6 i nie chcę za żadne skarby obniżać bo będzie duży problem w czasie jazdy w zimie.
jednak zwykle zimowki maja ciutke wieksza srednice niz letnie w szczegolnosci jak sa nowe
IMO roznica bedzie niezauwazalna
mozesz kombinowac troche z innym rozmiarem np. 215/55/16
ale 205/55/16 sa zdecydowanie jedna z najtanszych opon bo bardzo popularna
inna sprawa czy nie masz jakis wiekszych hamulcow, na ktore felgi 16" moge nie wejsc
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1997
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
na zimę radziłbym 215/50/r17 -jeżeli już ma być 17' -jednak byłbym za 16stkami jeżeli -jak mowisz 'mieszkasz w górskim terenie' to radziłbym 205/55/r16 . ja osobiscie mam na zime 195/65/r15 no ale nie jest to zadna sport wersja czy sline itp itd .
pzdr
pzdr
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, 13:58 przez madmajster, łącznie zmieniany 1 raz.
A teraz prędko! Zanim dotrze do nas, że to bez sensu...
Hej, ja posiadam 17" na zime od A4 B6 S-Line:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b4 ... 8e30d.html
Super autko wygląda, felgi po zimie nie maja zadnych ubytków, opony jakie mam załozone to Dunlop Winter 225/50/17
POLECAM!
Super autko wygląda, felgi po zimie nie maja zadnych ubytków, opony jakie mam załozone to Dunlop Winter 225/50/17
POLECAM!
takie felgi wystepowaly tez w a6 c5 (wiem bo mam )MISIEK_A6 pisze:Hej, ja posiadam 17" na zime od A4 B6 S-Line:
swoja droga to oponka 225/50/17 juz troche baloniasto wyglada
ja mam na lato 225/45/17 i sie duzo lepiej prezentuje
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
oczywiscie, ze biore, chcialem tylko jedynie porownac do innego rozmiaruMISIEK_A6 pisze:mariush, weź pod uwage ze w zimie możesz walnąć w kraweżnik po poślizgu i taka oponka na pewno Cię bardziej uchroni przez rozwaleniem felgi...
a biore to pod uwage do tego stopnia, ze mam 16" na zime
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
Dobrze mówiMISIEK_A6 pisze:mariush, weź pod uwage ze w zimie możesz walnąć w kraweżnik po poślizgu i taka oponka na pewno Cię bardziej uchroni przez rozwaleniem felgi...
Ja mam na zimę 195/65/15 na stalówkach i dobrze mi się na nich jeździ, ale Ty na pewno nie chcesz 15" więc niepotrzebnie się odzywam :mrgreen: Poza tym do 2,7T chyba by nie pasowały, bo o ile się nie mylę ma większą średnicę tarczy niż moja 2,4
A co do opon to opona oponie nie równa. Można mieć opony w tym samym rozmiarze, ale dwóch różnych producentów i różnice bywają masakryczne
Vorsprung Durch Technik
.
Dzięki serdeczne za wyczerpujące odpowiedzi,mam jedną uwagę koledzy tutaj mówią o 16 a ja się dowiedziałem w serwisie Audi że do mojego modelu S6 nie podejdą 16 ponieważ wersja sportowa ma większe tarcze i klocki tak że zostajemy przy 17 Alusiach,i jeszcze jedno czy orientuje się ktoś z was jakie opony na zimę były by najlepsze do quattro oczywiście nie drogie i nie tanie,średnie,dodam że nie potrzebuję śmigać po autostradach czy drogach expresowych poprostu jazda pod górkę, dobra przyczepność.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- pawelx
- Forum Audi A6 / A7
podłączam się pod temat oponek zimowych, czy ktoś z was posiada takie oponki na zimę lub słyszał o nich jakieś złe lub dobre opinnie?
Nokian WR G2 205/55R16 91 H
to opis do tych oponek ale to tylko opis, chce je kupić bo znajomi mi je polecił, sam ma takie ale przed chciał bym usłyszeć waszą opinię
opis:
Opona Nokian WR G2 to opona zimowa klasy premium (wysokiej) o asymetrycznym wzorze bieżnika. Producentem opony jest fiński koncern Nokian, który przywiązuje szczególną wagę do wdrażania nowoczesnych, ekologicznych rozwiązań i materiałów. Opona Nokian WR G2 została stworzona z myślą o zmiennych zimowych warunkach charakterystycznych dla regionu Europy ÂŚrodkowej. Gwarantuje wysoką przyczepność i dokładne sterowanie nawet na śliskiej nawierzchni. Dzięki dużej wytrzymałości gwarantuje wysokie przebiegi.
Opona Nokian WR G2 została wyprodukowana z mieszanki gumowej z dodatkiem naturalnych olejów roślinnych oraz związków krzemionki. Inżynierowie zredukowali do minimum ilość toksycznych olejów wysokoaromatycznych. W efekcie uzyskano lepsze właściwości w niskich temperaturach oraz redukcję oporów toczenia Opona zapewnia niższe zużycie paliwa, a co za tym idzie mniejszą emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Jest to nowoczesny i ekologiczny produkt, który spełnia surowe dyrektywy Unii Europejskiej dotyczące ochrony środowiska naturalnego. Opona zastała wyposażona w unikalną, asymetryczną rzeźbę. Bloki w kształcie klinów gwarantują stabilną jazdę na każdym rodzaju nawierzchni, na śniegu, lodzie oraz na mokrej drodze. Zewnętrzna strefa opony Nokian WR G2 została wyposażona w ostre nacięcia lamelkowe, które gwarantuję lepszą przyczepność, krótszą drogę hamowania oraz dynamiczne ruszanie i przyśpieszanie bez ryzyka poślizgu. Mocne klocki bieżnika oraz wzmocniona strefa barków zapewniają przyczepność boczną podczas pokonywania zakrętów oraz dokładne przenoszenie ruchów kierownicy wprost na drogę. Konstruktorzy zadbali również o bezpieczną trakcję na mokrej nawierzchni. Szerokie rowki obwodowe zapewniają szybkie osuszanie bieżnika. Rzeźba skutecznie przecina film wodny, dzięki czemu zredukowane zostało zjawisko aqua i snowplaningu. W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, opona Nokian WR G2 została wyposażona we wskaźnik zużycia bieżnika (DSI). Znajduje się on w centralnej części opony. Wytłoczone cyfry oznaczają grubość gumy w milimetrach. Znacznik umożliwia stałą kontrolę opony. Opona Nokian WR G2 to produkt szczególnie godny polecenia. Opona łączy w sobie wysoką jakość wykonania i ekologiczne rozwiązania w zakresie doboru materiałów, z jakich wykonano bieżnik. Jest przykładem na to, że produkty przyjazne dla środowiska naturalnego mogą pod wieloma względami przewyższać produkty wiodących marek. Nokian WR G2 gwarantuje wyjątkową przyczepność i optymalną kontrolę trakcji. Jest polecana wszystkim kierowcom, którzy Sieną bezpieczną i komfortową jazdę.
Opona Nokian WR G2 przeznaczona jest dla samochodów osobowych klasy średniej i wyższej. Sprawdza się zarówno w ruchu miejskim, jak i na autostradzie.
Nokian WR G2 205/55R16 91 H
to opis do tych oponek ale to tylko opis, chce je kupić bo znajomi mi je polecił, sam ma takie ale przed chciał bym usłyszeć waszą opinię
opis:
Opona Nokian WR G2 to opona zimowa klasy premium (wysokiej) o asymetrycznym wzorze bieżnika. Producentem opony jest fiński koncern Nokian, który przywiązuje szczególną wagę do wdrażania nowoczesnych, ekologicznych rozwiązań i materiałów. Opona Nokian WR G2 została stworzona z myślą o zmiennych zimowych warunkach charakterystycznych dla regionu Europy ÂŚrodkowej. Gwarantuje wysoką przyczepność i dokładne sterowanie nawet na śliskiej nawierzchni. Dzięki dużej wytrzymałości gwarantuje wysokie przebiegi.
Opona Nokian WR G2 została wyprodukowana z mieszanki gumowej z dodatkiem naturalnych olejów roślinnych oraz związków krzemionki. Inżynierowie zredukowali do minimum ilość toksycznych olejów wysokoaromatycznych. W efekcie uzyskano lepsze właściwości w niskich temperaturach oraz redukcję oporów toczenia Opona zapewnia niższe zużycie paliwa, a co za tym idzie mniejszą emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Jest to nowoczesny i ekologiczny produkt, który spełnia surowe dyrektywy Unii Europejskiej dotyczące ochrony środowiska naturalnego. Opona zastała wyposażona w unikalną, asymetryczną rzeźbę. Bloki w kształcie klinów gwarantują stabilną jazdę na każdym rodzaju nawierzchni, na śniegu, lodzie oraz na mokrej drodze. Zewnętrzna strefa opony Nokian WR G2 została wyposażona w ostre nacięcia lamelkowe, które gwarantuję lepszą przyczepność, krótszą drogę hamowania oraz dynamiczne ruszanie i przyśpieszanie bez ryzyka poślizgu. Mocne klocki bieżnika oraz wzmocniona strefa barków zapewniają przyczepność boczną podczas pokonywania zakrętów oraz dokładne przenoszenie ruchów kierownicy wprost na drogę. Konstruktorzy zadbali również o bezpieczną trakcję na mokrej nawierzchni. Szerokie rowki obwodowe zapewniają szybkie osuszanie bieżnika. Rzeźba skutecznie przecina film wodny, dzięki czemu zredukowane zostało zjawisko aqua i snowplaningu. W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, opona Nokian WR G2 została wyposażona we wskaźnik zużycia bieżnika (DSI). Znajduje się on w centralnej części opony. Wytłoczone cyfry oznaczają grubość gumy w milimetrach. Znacznik umożliwia stałą kontrolę opony. Opona Nokian WR G2 to produkt szczególnie godny polecenia. Opona łączy w sobie wysoką jakość wykonania i ekologiczne rozwiązania w zakresie doboru materiałów, z jakich wykonano bieżnik. Jest przykładem na to, że produkty przyjazne dla środowiska naturalnego mogą pod wieloma względami przewyższać produkty wiodących marek. Nokian WR G2 gwarantuje wyjątkową przyczepność i optymalną kontrolę trakcji. Jest polecana wszystkim kierowcom, którzy Sieną bezpieczną i komfortową jazdę.
Opona Nokian WR G2 przeznaczona jest dla samochodów osobowych klasy średniej i wyższej. Sprawdza się zarówno w ruchu miejskim, jak i na autostradzie.
- Modrzej
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
mialem alpina 3 i te nokiany przez ostatnie 2 lata w dwuch roznych samochodach i teraz na tom zime tez je kupie na 100% sa to bardzo dobre opony i zajmuja dobre miejszcza w statystykach a wiem to z doswiadczenia nie raz uratowaly mi tylek
[ Dodano: 2010-06-27, 22:33 ]
ja te opony zawsze zamawialem przez strone "my tyres co .uk" polska strona tej firmy to oponytanio.pl
[ Dodano: 2010-06-27, 22:33 ]
ja te opony zawsze zamawialem przez strone "my tyres co .uk" polska strona tej firmy to oponytanio.pl