[A6 C5] jasny dym, kałuża wody pod rurami wydechowymi
[A6 C5] jasny dym, kałuża wody pod rurami wydechowymi
Witam.
Dopiero co kupiłem A6 a już zaczynam mieć jej dosyć.
Boję się, że poprzedni właściciel nie dbał o nią.
Przy zakupie był ok.. sprawdzałem, jeżdziłem.. żadnego dymienia.. ani na czarn ani na biało.
Po ok. 100km zaczął dymić jasnym dymem przy odpalaniu + zapach spalonego oleju
po kilku minutach - brak dymu..
(sprawdzałem patent z korkiem oleju na rozgrzanym silniku = słychać pssssst i korek podskakuje..jak dociskam korek - czuję, że cićnienie go podnosi)
Teraz najlepsze:
Odpalam auto..a ono spowija się w kłębach szarego dymu.. kopci cały czas ... a po kilku minutach na podłodze garażu jest kałuża jakiegoś płynu zmieszanego z sadzą..
Nie zauważyłem, żeby ubywało płynu w zbiorniku wyrównawczym..Nie ma też w nim plam oleju..
Co to może być?
Dopiero co kupiłem A6 a już zaczynam mieć jej dosyć.
Boję się, że poprzedni właściciel nie dbał o nią.
Przy zakupie był ok.. sprawdzałem, jeżdziłem.. żadnego dymienia.. ani na czarn ani na biało.
Po ok. 100km zaczął dymić jasnym dymem przy odpalaniu + zapach spalonego oleju
po kilku minutach - brak dymu..
(sprawdzałem patent z korkiem oleju na rozgrzanym silniku = słychać pssssst i korek podskakuje..jak dociskam korek - czuję, że cićnienie go podnosi)
Teraz najlepsze:
Odpalam auto..a ono spowija się w kłębach szarego dymu.. kopci cały czas ... a po kilku minutach na podłodze garażu jest kałuża jakiegoś płynu zmieszanego z sadzą..
Nie zauważyłem, żeby ubywało płynu w zbiorniku wyrównawczym..Nie ma też w nim plam oleju..
Co to może być?
AUDI - władca czterech pierścieni
U mnie jest podobnie - ale ja uważam że to normalne zjawisko - to zwykła para wodna i tego nie zmienisz. W zimie praktycznie non stop mi kopcił na biało a jak jest teraz ciepło to tylko rano chwilę jak jest zimno ale jak jest taka pogoda jak teraz -tzn. długo pada deszcz ale to też wszystko dopóki auto się nie rozgrzeje.
pozdrawiam
pozdrawiam
Kameleon
-
- Forum Audi A6 / A7
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Ale Cię kolego fantazja poniosła :lol:pawel1 pisze:Nie wiem na 100% czy w dieslu jest ale jak masz odmy to one muszą się gdzieś zejść a schodzą się przykręcone do ezektora który wchodzi prawie do silnika
Tym eżektorem to namaciłeś w tym wątku. :mrgreen:
W 2,5 TDI jest 1 (jedna ) odma, a jej wylot jest wprowadzony wprost na ssanie turbiny.
Nie ma żadnego eżektora :!:
Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
pawel1, wyczuwam pewien żal, ale sam zobacz:
Koledzy, forum jak wszyscy wiemy jest do tego aby sobie pomagać. Jesli jednak piszemy rzeczy których nie jestesmy pewni to napiszmy to WYRAÂŹNIE, że to domysly bo sie na tym nie znamy :!:
W przeciwnym razie ktoś może wziąć na serio rzeczy nieistniejace i narobi szkód w aucie :!:
Sory za ostry może ton ale pisze to po raz trzeci bo już dwa razy jak to wysyłałem (było duzo dłuższe i bardziej uładzone) to forum sie wysypało (w ciągu 20 minut). Tak że humor mam jaki mam :evil:
później z pewną niepewnością:pawel1 pisze:Sprawdź Ezektor bo może być zapchany pozdro
ale już dalej:pawel1 pisze:Nie wiem na 100% czy w dieslu jest
pawel1 pisze:ale jak masz odmy to one muszą się gdzieś zejść a schodzą się przykręcone do ezektora który wchodzi prawie do silnika
Koledzy, forum jak wszyscy wiemy jest do tego aby sobie pomagać. Jesli jednak piszemy rzeczy których nie jestesmy pewni to napiszmy to WYRAÂŹNIE, że to domysly bo sie na tym nie znamy :!:
W przeciwnym razie ktoś może wziąć na serio rzeczy nieistniejace i narobi szkód w aucie :!:

Sory za ostry może ton ale pisze to po raz trzeci bo już dwa razy jak to wysyłałem (było duzo dłuższe i bardziej uładzone) to forum sie wysypało (w ciągu 20 minut). Tak że humor mam jaki mam :evil:
Części samochodowe online - Motostacja pl
witam ponownie..
autko po generalnym przeglądzie.
Objawy zniknęły.
Tzn. gdy auto stoi całą noc - rano przy odpaleniu pojawia się kłębek dymu i tyle..
nie czuć spalonego oleju, nie kopci na szaro.. wody jest kilka kropel z rury..
Możliwe, że winna była odma (zasyfiona na maxa).
Mechanik zamienił na separator oleju nowego typu (po 2004 roku) i jest super.
Piszę o tym, gdyby ktoś był na etapie wymiany odmy - ta po roku 2004 pasuje do C5 i jest bezobsługowa (a mechanik, który i ją założył zna się na swoim fachu)
Ogólnie autko śmiga..zmieniony rozrząd, wszyskie paski, pompa wody, termostat i przepływka).. Teraz czuję,że jest zrywniejsze i szybsze od mojego poprzedniego A4 1,9 TDi..
Dziękuję za wszelkie poradyw tym temacie- zaczynam lubić moje nowe auto...
tylko to spalanie
w trasie cały czas około 100 - 110km/h -> około 8 l/100km
w porównaniu do A4 1.9 TDi to 2 razy tyle ...
ale cóż ..za luksus trzeba płacić... słyszeć pod maską dzwięk V6 -> bezcenne
autko po generalnym przeglądzie.
Objawy zniknęły.
Tzn. gdy auto stoi całą noc - rano przy odpaleniu pojawia się kłębek dymu i tyle..
nie czuć spalonego oleju, nie kopci na szaro.. wody jest kilka kropel z rury..
Możliwe, że winna była odma (zasyfiona na maxa).
Mechanik zamienił na separator oleju nowego typu (po 2004 roku) i jest super.
Piszę o tym, gdyby ktoś był na etapie wymiany odmy - ta po roku 2004 pasuje do C5 i jest bezobsługowa (a mechanik, który i ją założył zna się na swoim fachu)
Ogólnie autko śmiga..zmieniony rozrząd, wszyskie paski, pompa wody, termostat i przepływka).. Teraz czuję,że jest zrywniejsze i szybsze od mojego poprzedniego A4 1,9 TDi..
Dziękuję za wszelkie poradyw tym temacie- zaczynam lubić moje nowe auto...
tylko to spalanie

w porównaniu do A4 1.9 TDi to 2 razy tyle ...
ale cóż ..za luksus trzeba płacić... słyszeć pod maską dzwięk V6 -> bezcenne

AUDI - władca czterech pierścieni
Witamkeikan pisze:mój mechanik jest pewien.
Z tego co mówił, to wsadził separator od modelu 2004 - w pełni bezobsługowy.
Dziękuję za szybką odpowiedz.
Czy znasz kod swojego silnika porównał bym z moim?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-28, 22:37 ]
Witam zgadza się nowy typ odmy pasuje, mam już zamontowane.keikan pisze:mój mechanik jest pewien.
Z tego co mówił, to wsadził separator od modelu 2004 - w pełni bezobsługowy.
Pozdrawiam