Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 2.4] Szybkie pojawienie się rezerwy paliwa

Silniki benzynowe
spiskor2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 2.4] Szybkie pojawienie się rezerwy paliwa

Post autor: spiskor2 » 02 mar 2010, 21:13

Witam
Mam taki problem . Mialem wyjezdzone paliwa do zera . Zalałem 18 litrów paliwa (shell v-power) i butle gazu do pelna !

Mam przejechane 100 km i praktycznie po wskazówce widze jakby wypaliło z 3/4 tego paliwa i do tego oczywscie gazu .

Na kompie spalanie 18 czyli po miescie normalnie .
Auto rano po odpaleniu bardzo szybko sie przełancza na gaz

Instalacja to stag 3000.

Nie wydaje sie to dziwne ze tak szybko sie pojawila rezerwa .

PS> Jadąc na gazie mam wrażenie że opada wskazówka paliwa !!

Panowie co to moze byc , dodam ze jestem posiadaczem samochodu dopiero kilka dni

Wczesniej mialem omege b na lpg i takiego problemu nie mialem

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 02 mar 2010, 21:36

spiskor2 pisze:Na kompie spalanie 18 czyli po miescie normalnie .

Wydaje mi się że za dużo, moja pali 14-15 po mieście. Pojeździj jeszcze trochę i zobacz co się dzieje, może masz tylko złudzenie ( ja miałem takie na początku ) Ale to twoje spalanie to hmm :shock: jak zaświeca mi się rezerwa tankuje 98 co 1,5 tygodnia 12 l. dodam jeszcze że autko niema odpoczynku nawet jeden dzień w tyg.

Awatar użytkownika
edzioedek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: edzioedek » 02 mar 2010, 21:55

spiskor2 pisze: Na kompie spalanie 18 czyli po miescie normalnie
przy butowaniu to się zgodzę...
Opadająca skazówka paliwa może byc winą pływaka zatankuj do pełna może się odwiesi... A jak postoi dzień dwa nie wskazuje więcej niż ostatnio, zobacz...

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 02 mar 2010, 21:56

Kurcze mało wam palą. Mój podobny pali 25 po mieście. Na trasie 13. Hmm no nic. możecie mi powiedzieć jakich świec i oleju używacie ?
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

Awatar użytkownika
edzioedek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: edzioedek » 02 mar 2010, 22:01

25 litrów :idea: ja najwiecej 22 LPG myślałem że już więcej sie nie da... :lol:
ÂŚwiece jak i przewody NGK olej castrol

spiskor2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spiskor2 » 02 mar 2010, 22:30

pojade zaraz wlać więcej paliwa . zobaczymy co sie bedzie dalej dzialo .

A spalanie 18 litrów , no ale przy troszke mocniejszej jezdzie , ale to mnie nie martwi

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Silnik: 2.8 174KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 02 mar 2010, 23:15

Nom mam jeszcze quattro ponad to co ty edzioedek, no i jazda tylko i wyłącznie w mieście od czasu do czasu wciskając do dechy. No miasto duże dużo świateł holenderskie . Wiec może nie jest tragedia. ÂŚwiece mam też własnie NGK ale założyłem jedno elektrodowe najtańsze :/ może to ich przyczyna kable mam beru. Hmmm poniżej 20 nie zejdę :/ a jak założyłem gaz to też miałem po tygodniu takie problemy ze wskaźnikiem paliwa ale ustało.
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

spiskor2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spiskor2 » 03 mar 2010, 00:02

a więc tak , wszystko wskazuje póki co na zawieszenie pływaka .

jezdzilem z bratem na stacje . i.....

może od początku .

Jak wziąłem auto miało pusty bak , wskazówka na maxa opadnięta .
wlałem 18 litrow tego v-power.

po tym przejechalem 100 km (praktycznie tylko na gazie) i dzisiaj patrze a mi sie zapaliła rezerwa i wskazówka szybko opadała ku dołowi.

i teraz wieczorem bylem z bratem na stacji , wlalismy na próbe cos ponad 4 litry pb i nic sie nie ruszylo na wskazniku . dolaliśmy kolejne 10 litrów i ku naszemu zdziwieniu wskaznik zaczął pokazywac cos ponad 1,3 skali baku (mniej więcej na środku pomiedzy połową a ćwiartką moze nawet ponad)

Teraz pytanie ... czy to mogło być właśnie zawieszenie tego pływaka ?
może paliwo rozlało się do wszystkich komór i odrazu pokazuje niższy stan pb .

Druga kwestia , czy gdyby wtrysk przepuszał podczas jazdy na gazie paliwo to zapalił by się check ? mysle ze sonda by takie coś odrazu wykryla , ze auto by dostawalo powiedzmy 18 l gazu na 100 km i jednoczenie 16 litrow benzyny .

Po tym zatankowaniu teraz pojechalismy i zrobilismy cos ponad 30 km na gazie (czyli 1/3 dystansu tych pierwszych 100 km gdzie tak opadla wskazówka) i nic nie opadł wskaźnik a nawet się jeszcze bardziej stal w pionie

Awatar użytkownika
boluss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boluss » 03 mar 2010, 05:37

Nie wiem czy wiesz ale żeby paliło gaz i Pb to niemożliwe bo razem to jest niepalna mieszanka i auto by się dusiło.
Ja mam tak samo u siebie i znajomi tez tak mają na gazie. Kolego temat był już poruszany. przypomnę z grubsza. W tych modelach jeśli jedziesz na gazie komputer wariuje ponieważ kilometry lecą a paliwo nie ubywa i żeby nie było sytuacji że ci paliwa zabraknie (bo zepsół ci się pływak) sam opcjonalnie do spalania obniża ci wskazówkę paliwa do rezerwy (on to odbiera że coś jest nie tak auto jdzie a apliwo stoi) . U mnie sie tak dzieje jak mam mniej paliwa niż 1/3 zbiornika. ale zauważ u siebie że jak jedziez ona opadnie do rezerwy ale jak postoi do rana znów wróci na swoje miejsce.

krisker
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: krisker » 03 mar 2010, 07:34

boluss pisze:Nie wiem czy wiesz ale żeby paliło gaz i Pb to niemożliwe bo razem to jest niepalna mieszanka i auto by się dusiło.
Stag ma funkcję, dzięki której przy niedoborze ciśnienia gazu przełącza część garnków na benzynę. Przy butowaniu, kiepskim reduktorze i włączeniu ww. funkcji paliwo z baku będzie uciekać nawet przy "pracy" na LPG. Ale to wg. mnie nie to, tylko to, co napisałeś poniżej.
boluss pisze: Ja mam tak samo u siebie i znajomi tez tak mają na gazie. Kolego temat był już poruszany. przypomnę z grubsza. W tych modelach jeśli jedziesz na gazie komputer wariuje ponieważ kilometry lecą a paliwo nie ubywa i żeby nie było sytuacji że ci paliwa zabraknie (bo zepsół ci się pływak) sam opcjonalnie do spalania obniża ci wskazówkę paliwa do rezerwy (on to odbiera że coś jest nie tak auto jdzie a apliwo stoi) . U mnie sie tak dzieje jak mam mniej paliwa niż 1/3 zbiornika. ale zauważ u siebie że jak jedziez ona opadnie do rezerwy ale jak postoi do rana znów wróci na swoje miejsce.
Nie wiem, czy teoria o "wariowaniu" kompa jest prawdziwa, ale zjawisko u mnie także występuje, właśnie przy 1/3 baku i poniżej.
Pozdrawiam,
Krisker

spiskor2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spiskor2 » 03 mar 2010, 07:49

czyli panowie by się potwierdzało .
gdy wskaźnik opadł było prawie pusto , gdy dolałem te 14 litrów wyszło że jest dużo więcej paliwa .

Pojeżdże dalej i napisz co i jak

Dzieki bardzo za pomoc

@mail
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: @mail » 12 mar 2010, 15:42

u mnie pływak pokazuje tak samo,wersja po lifcie,pływak wymieniony 2 razy,na drugim pokazuje 1/2 baku,a rezerwa krzyczy;
przy pompie paliwa jest taka płytka do wskaźnika paliwa,której moim zdaniem konstrukcja jest mocno wadliwa i nie pasuje do tej marki :!:;
konstrukcja wygląda archaicznie ,a moje autko modelowo 2002 8-)

Awatar użytkownika
boluss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boluss » 12 mar 2010, 16:08

Stag ma funkcję, dzięki której przy niedoborze ciśnienia gazu przełącza część garnków na benzynę. Przy butowaniu, kiepskim reduktorze i włączeniu ww. funkcji paliwo z baku będzie uciekać nawet przy "pracy" na LPG.
Pierwszy raz słyszę. chyba raczej nie możliwe to co piszesz.

@mail
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: @mail » 12 mar 2010, 19:44

jak zobaczyłem konstrukcję pływaka do wskaźnika paliwa w zbiorniku A6 Avant 2002 to myślałem,że to Polonez ;-)

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 12 mar 2010, 20:09

aby się pozbyć tych problemów należy założyć emulator wskazaan ilości benzyny .wskażnik w a6 czerpie sygnał nie tylko z pływaka ale też również z wtryskiwaczy .dotyczt to samochodów z inst LPG .zasada jest taka że emulator przywraca właściwe wskazanie wskażnika po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu .natomiast na złe wskazania w czsie długiej jazdy jeszcze nic nie wymyślono

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja