Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2,4 b] wskazanie vag-analiza diagnostyki silnika

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
kokon55
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2,4 b] wskazanie vag-analiza diagnostyki silnika

Post autor: kokon55 » 20 lut 2010, 19:41

witam!!
Od jakiegoś czasu samochód po rozgrzaniu zaczyna nierówno pracować, mówiąc potocznie silnik się " telepie". Vag pokazał mi dokładnie to : " czujnik położenia wałka rozrządu 2 / czujnik położenia wału korbowego - brak synchronizacji...". Po analizie forum zakładam , że czujnik położenia wałka rozrządu to czujnik Halla.
W związku z tym mam pytania następujące:
1. z której strony stojąc przodem do maski silnika jest czujnik nr 2 ?
2. czy z tego komunikatu wynika ,że czujnik położenia wału korbowego jest także do wymiany????
3. czy oba czujniki należy jakoś zsynchronizować????

Dodam jeszcze ,że pierwsze podłączenie Vag wykonałem jakieś 200 KM temu, wykasowałem to wszytko ale dziś po powtórnej diagnozie wyskoczyło dokładnie to samo!!
Jeśłi ma ktoś jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczny,mieszkam w małej mieścinie i mechaników mam jeszcze ze starej epoki- jeden kazał mi - uwaga " podkręcić mieszankę paliwowo - powietrzną" a drugi kazał mi jeździć na PB 98!!
Cóż, świat jest piękny , bo ludzie są różni, ale są chyba jakieś granice głupoty.....
pozdrawiam wszystkich !!!
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, 22:10 przez kokon55, łącznie zmieniany 3 razy.

morfeusz27

Post autor: morfeusz27 » 22 lut 2010, 10:08

kokon55 pisze:Jeśłi ma ktoś jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczny,mieszkam w małej mieścinie i mechaników mam jeszcze ze starej epoki- jeden kazał mi - uwaga " podkręcić mieszankę paliwowo - powietrzną" a drugi kazał mi jeździć na PB 98!!
Kolego, troszkę Cię nie rozumiem, Jakiś czas temu miałeś dziwne objawy i błędy kasujesz to i jeździsz dalej. I czekasz na cud czy na poważną awarię silnika, bo takie działanie do tego doprowadzi. A ci Twoi mechanicy to niech ciągniki C-360 bez elektroniki naprawiają,
diagnoza - zmienić paliwo na Pb98 lub skład mieszanki :shock:
Poszukaj dobrego mechanika <ok>

[ Dodano: 2010-02-23, 18:59 ]
witaj kokon55
Poczytaj trochę forum zanim przyślesz mi takiego meila

Witaj morfeusz27,

po co ty się kolego na forum tak mądrzysz??? Zadałem 3 pytania i nie otrzymałem od Ciebie żadnej racjonalnej odpowiedzi.....Nie oczekuję opini z treści tylko odpowiedzi na pytania...

<ok>
Nikt tu się na forum nie mądrzy, a sam napisałeś o mechanikach z Twojego miasta do których jeździsz, u mnie też tacy są więc jadę do większego miasta :mrgreen: napisałem Ci tak w dobrym tego słowa znaczeniu a nie z chęci ośmieszenia czy czegoś przez Cibie wydumanego ,szlag mnie trafia, gdy czytam o takich mechanikach. Masz awarię,jedziesz do takiego gostka z nadzieją i zaufaniem, powtarzam zaufaniem, a taki nie powiem co robi z Ciebie wała i naraża na poważne następstwa
Napisałeś raptem dwa posty a już się obrażasz, poczytaj niektóre tematy to zobaczysz jak niektórzy dawali sobie w kość. Co Ci miałem napisać, żebyś dalej do tych mechaników w garażu u pana Edzia jeździł ? Także <piwo> na ostudzenie emocji.

[ Dodano: 2010-02-23, 23:57 ]
Jedno pytanie, czy przypadkiem VAGowałeś auto bez odpalonego silnika? Jeśli tak to ten błąd będzie wyskakiwał. Spróbuj podłączyć vaga odpalić silnik i zrobić diagnoze. Nie powinien wywalić błędu.
Kilka rzeczy w temacie
[ Dodano: 02 Gru 2008 21:33 ]
Po wielu perypetiach oczywiście okazało się, że szukamy kosmicznych awarii, a wychodzi głupota!
W tym przypadku przetarł się przewód od czujnika walka rozrządu. Podczas uruchamiania silnika kable stykały się ze sobą, wywalało błąd i kupa kasy poszła w las!
Jeżeli ktoś ma ochotę odstąpię czujniki wałka i wału-oba dobre!
Artykuł o czujniku Halla
http://www.auto-online.pl/elektron/siln ... z_polo.htm
<ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja