[A6 C4 2.6 150KM] Nie przełącza na gaz
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C4 2.6 150KM] Nie przełącza na gaz
Witam.
Jeszcze wczoraj wszystko było OK ale dzisiaj rano, tak samo jak zawsze odpaliłem auto i wyjechałem do pracy. Niestety nie przerzuciło mi na gaz. Myślałem że po prostu jechałem zbyt krótko (3km) i silnik nie rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, jednak jak wracałem z pracy auto początkowo odpaliłem i poczekałem ok 5 min, dojechałem do domu (4km) i również nic z tego :-? Co może być przyczyną?
Jeszcze wczoraj wszystko było OK ale dzisiaj rano, tak samo jak zawsze odpaliłem auto i wyjechałem do pracy. Niestety nie przerzuciło mi na gaz. Myślałem że po prostu jechałem zbyt krótko (3km) i silnik nie rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, jednak jak wracałem z pracy auto początkowo odpaliłem i poczekałem ok 5 min, dojechałem do domu (4km) i również nic z tego :-? Co może być przyczyną?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 20:46 przez szaman123q, łącznie zmieniany 2 razy.
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Panowie pozwólcie że podepnę się do tematu! Chciałem się Was zapytać o radę ponieważ mam taki problem, że jak wyjadę z rana i auto już się nagrzeje do temp. w której przełącza się na gaz to przy pierwszym przełączeniu z benzyny na gaz gaśnie! Muszę odpalać go od nowa i wtedy już przełącza się normalnie! Gdzy zapalam go po krótszym postoju jest OK tylko po nocy tak sie dzieje!
Czy może to być wina tego elektrozaworu?
Czy może to być wina tego elektrozaworu?
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam! Mam złożoną sekwencję BRC w swoim A6 od trzech miesięcy i ma podobny problem co u Ciebie szaman123q przy temp. od -7 stopni i po przejechaniu nawet czasami 25km nie przełącza mi się instalacja, gość u którego zakładałem instalacje rozkłada ręce bo wszystko działa, ale zauważyłem że jak odpalę rano samochód i chodzi na postoju łapie odpowiednią temp. to się przełącza.Przy temp - 6-5 stopni przełącza się normalnie jakieś 1-2min po starcie.
szaman123q spróbuj rano odpalić autko i poczekaj jak się będzie zachowywać.
Taki problem jaki występuje u mnie bardzo mnie denerwuje bo za BRC zapłaciłem 4000 tyś i jest na gwarancji a gazownik rozkłada ręce, a może miał ktoś podobny problem to niech pomoże.
szaman123q spróbuj rano odpalić autko i poczekaj jak się będzie zachowywać.
Taki problem jaki występuje u mnie bardzo mnie denerwuje bo za BRC zapłaciłem 4000 tyś i jest na gwarancji a gazownik rozkłada ręce, a może miał ktoś podobny problem to niech pomoże.

- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Prawidłowo, uszkodził się elektrozawór, spadło ciśnienie gazu a elektronika przy ciśnieniu poniżej zadanego progu w ustawieniach przełącza na benzynę.KMS pisze:Być może zależy to od typu kompa gazu, w czasie jazdy uszkodziła mi się cewka elektrozaworu, automatycznie przełączył na benzynę sygnalizując mruganiem ledów poziomu gazu.fassi1 pisze:To raczej by gasł bo przy przełączeniu na gaz odcina wtryski benzynowe
Co do problemu to może po prostu elektronika nie lubi niskich temp i wariuje przy mrozach.
Mój Zenit też coś czasem wariuje i zamiast przełączać przy 40st jak mam ustawione to przełącza np. przy 36 lub 37.
Można zrobić test. Jak jest dostęp do kompa gazu to wypiąć go na noc i zabrać do domu. Na drugi dzień wpiąć z powrotem i zobaczyć czy jest ok.
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Jak instalka ma 3miesiące to raczej nic nie grzeb bo masz gwarancję. Jedź do gazownika i niech naprawia, ma chodzić bo za to zapłaciłeś. Daj mu 3 szanse i jak nadal będzie kicha to niech wymontowuje graty i oddaje kasę. Za 4tys założysz porządną instalkę.ÂŻółty pisze:fassi1 widzę kolego że jesteś bardzo w temacie o LPG, a więc co mi radzisz, mam pojechać do gazownika i co mam mu powiedzieć? co do kompa od gazu to nawet nie wiem gdzie on jest?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 19:46 przez A6 Forum - fassi1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
witam kolegów , pozwolicie że wypowiem sie na temat ( jestem autoryzowanym przedstawicielem firmy ac( stag)na region wsch) do przełączenia auta z bęzyny na gaz muszą być spełnione następujące warunki:reduktor musi osiągnąć min tmp taką jaka jest ustawiona w programie ( z reguły ustawia sie ok 30 stopni ale ja teraz w zimie sugeruje ustawiać 40 wydłuży to zywotność reduktora i listew)musi być ciśnienie gazu w układzie( w zależności od instalki od 1.0bara do 2.0bara gaz oczywiście też musi mieć określoną tmp i musi być impuls załączającyz obrotów ( cewka, pin na ecu auta odpowiedzialny za obroty lub w niektórych instalkach sygnał z czujnika halla .nie jestem biegły w kwesti brc ale te warunki które podałem obowiązują we wszystkich instalacjach sekwencyjnych. jeśli auto jest na gwarancji to sugeruje nie grzebać samemu udać sie do montażysty niech myśli ... jeśli ktoś z was miałby problemy z sekwencjami stag to zapraszam służę radą
-
- Forum Audi A6 / A7
slavi16 poprawiłem. Przepraszam.slavi16 pisze:szaman123q,
Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie zregulaminem. Zastosuj w nim odpowiednie tagi. W przypadku nie poprawienia, zostanie on usunięty
Przejechałem dzisiaj trochę dłuższy dystans i zauważyłem, że dmuchawa nie podaje ciepłego powietrza tylko zimne. Tak jakby coś z termostatem było. Czy może to mieć związek z tym, że nie przerzuca mi na gaz?
-
- Forum Audi A6 / A7