[ALL c4 TDI] Temperatura silnika
[ALL c4 TDI] Temperatura silnika
Witam chciał bym się dowiedzieć po jakim czasie lub przebytym dystansem silnik rozgrzewa się do 90 stopni. Mój temperaturę łapie po ok 10min jazdy czyli ok 12km zastanawiam się czy to nie za długo tzn czy nie mam zepsutego termostatu.
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
AAT to chyba najdłuzej rozgrzewające sie TDI jakie były. U mnie 90 stopni wskakuje po ok 20 km (przy temp otoczenia ok 0) delikatnej jazdy, gdy jade normalnie wystarcza ok 15 km trasy. Wymieniałem trzy razy termostat bo myślałem że to z nimi coś nie gra ale mój mechaniki ciągle mi wmawiał że tak ma być.. i chyba tak ma być, jak silnik jest w pełni zdrowy jak mój to bedzie sie bardzo długo grzał. Miałem zamontowane u siebie rozwiazanie z podgrzewaniem płynu spalinami, mało efektywne, teraz kombinuje czerpiąc inspiracje z BMW 

- Dawidows89
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Allroad C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
z tymi czujnikami, to jest różnie! U mnie też pokazywał mało 70stopni - wymieniłem termostat i dalej było to samo! Wymieniłem czujnik na nowy, a tu niespodzianka - pokazywał 110 stopni, a przewody od chłodnicy były ciepłe, po rozgrzaniu, po załączeniu się wentylatorów pokazywał grubo ponad 120st.! Wymieniłem na kolejny nowy, no i teraz już jest w miarę - w mieście po przejechaniu ok. 5 km pokazuje 90 stopni, a przy jeździe poza miastem 85 stopni! I jak tu wierzyć elektronice!Peran7 pisze:Wydaje mi się ze czujniki są ok jedynie wskaźnik temperatury działa z dużym opóźnieniem.

- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
dołączę sie do tematu- u mnie jest tak, dość szybko łapie temp. 50st. ale na klimatroniku później długo nic i dopiero zaczyna rosnąć, ale jest jeszcze jedna dziwna sprawa mianowicie jak już się rozgrzeje do 90st. według zegarów i postoje chwilę ok 5minut to momentalnie temperatura spada do ok 60st. mimo ze silnik cały czas pracuje-
dodam ze termostat już wymieniłem i to samo :?: :?: :?:
dodam ze termostat już wymieniłem i to samo :?: :?: :?:
USUNIęTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
Witaj,
masz w tym czasie wł nawiew? jeśli termostat jest do kitu w czasie jazdy nie osiągnie auto 90'C
u mnie jest tak że przy spokojnej (powolnej) jezdzie i powiedzmy -5 silnik nie jest w stanie nagrzać wnętrza i sam siebie, dlatego były wersje z elektryczną dodatkową grzałką,
takie rozwiązanie jest w toyocie, ma ona możliwość elektrycznego dogrzewania postojowego
pozdr
masz w tym czasie wł nawiew? jeśli termostat jest do kitu w czasie jazdy nie osiągnie auto 90'C
u mnie jest tak że przy spokojnej (powolnej) jezdzie i powiedzmy -5 silnik nie jest w stanie nagrzać wnętrza i sam siebie, dlatego były wersje z elektryczną dodatkową grzałką,
takie rozwiązanie jest w toyocie, ma ona możliwość elektrycznego dogrzewania postojowego
pozdr