Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 TDI] monotaz webasta

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi A6 Jacek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

[A6 C5 TDI] monotaz webasta

Post autor: alukard » 10 lis 2009, 15:20

witam
mam pytanie odnosnie montazu webasta do c5, robil ktos taki zabieg ??

oprocz tego co jest potrzebne ??
http://allegro.pl/item807606259_webasto ... iesel.html
napewno ten panel do drzwi....
ale co jeszcze ??

jak podlaczyc sie do baku ??
jak podlaczyc sie pod uklad wydechowy??

prosze admina o przniesienie tematu w odpowiedni dzial bo naprawde nie wim gdzie go umiejscic <piwo>

wiesiek-02
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wiesiek-02 » 10 lis 2009, 16:32

Ja w swoim montowałem osobiście , tylko nie takie jak masz w tym linku (EBERSPACHER) , ale WEBASTO , panel do drzwi to nie potrzebujesz, tam masz taki mały programator uniwersalny , ja cieszyłem się tym już tamtej zimy , super sprawa , podłączenie paliwa możesz zrobić trójnikiem przy silniku, tak samo zresztą jak do układu chłodzenia , a układ wydechowy jest całkiem niezależny od układu w aucie , takie podstawowe rzeczy to samo urządzenie (piec) z pompą wody , pompka paliwa , programator ,instalacja elektryczna i rurki wydechowe z tłumikiem , jak bedziesz miał jakieś pytania to kliknij podpowiem ci co i jak ....
w.j.

Awatar użytkownika
Sebek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sebek » 10 lis 2009, 21:35

wiesiek-02 to może ja kupie taki zestaw a ty jak miał byś chwile czasu to byś mi pomógł z podłączeniem - dogadamy się
Pozdrowienia z Słupska :-)

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alukard » 11 lis 2009, 13:14

a to urzadzenie ma juz w sobie pompe paliwa i pompe wody ??

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alukard » 12 lis 2009, 10:28

greg25 pisze:to już ma w sobie wszystko. tylko podłączyć do przewodów paliwowych i układu chłodzenia.
no ok ale trzeba sie jeszcze jakos wpiasc do nawiewiow ??

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 12 lis 2009, 10:43

tym się wpinasz do obiegu nagrzewnicy i do dmuchawy - załącza wybrany bieg w momencie kiedy ciecz chłodząca osiągnie odpowiednią temperaturę

servi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: servi » 12 lis 2009, 21:50

alukard pisze:
greg25 pisze:to już ma w sobie wszystko. tylko podłączyć do przewodów paliwowych i układu chłodzenia.
Ja u siebie piec wrzuciłem tam gdzie normalnie jest zmieniarka( u mnie nie było) zrobiłem otwór w tej zakrywce tego boczku i wyprowadziłem wylot ciepłego powietrza nad rolete- dodatkowo zrobiłem włączanie z telefonu kom. i teraz wstaję dzwonię do autka i idę na poranną toaletę- jak wchodzę do auta jest już cieplutko a jak na dworku mróz to i szybki odparowane <ok>
u mnie jest powietrzne eberspacher i jestem bardzo zadowolony 8-) paliwko pobiera bezpośrednio z baku a wylot spalin przez mały otwór idzie pod auto <rotfl>

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alukard » 13 lis 2009, 13:57

servi pisze:
alukard pisze:
Ja u siebie piec wrzuciłem tam gdzie normalnie jest zmieniarka( u mnie nie było) zrobiłem otwór w tej zakrywce tego boczku i wyprowadziłem wylot ciepłego powietrza nad rolete- dodatkowo zrobiłem włączanie z telefonu kom. i teraz wstaję dzwonię do autka i idę na poranną toaletę- jak wchodzę do auta jest już cieplutko a jak na dworku mróz to i szybki odparowane <ok>
u mnie jest powietrzne eberspacher i jestem bardzo zadowolony 8-) paliwko pobiera bezpośrednio z baku a wylot spalin przez mały otwór idzie pod auto <rotfl>
polak potrafi <piwo>

Awatar użytkownika
Sebek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sebek » 13 lis 2009, 19:50

servi pisze:
alukard pisze:
A możesz zapodać zdjęcia jak jest zamontowane oraz jak miałbyś chwile to przykładowe webasto z allegro które by się do tego nadawało , mile widziana podpowiedz jak podłączyć to pod komórkę . sory ze o tak wiele proszę ale jestem laikiem w takich sprawach .
Pozdrowienia z Słupska :-)

Awatar użytkownika
sacreble
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sacreble » 13 lis 2009, 21:22

też chętnie się dowiem więcej o tym, no i jakie koszta takiej impreski?? :-/
1,9 TDI -115KM...sacreble...
LIVE is 2fast 2be SLOW...sacreble...

servi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: servi » 13 lis 2009, 22:54

Cóz koszta to za webasto ok.2000zł, moduł sterowania przez gsm już miałem ale na allegro ok.200zł do tego tel u mnie nokia 6210 ok.100zł( ta stara)

zdjęcia dam w przyszłym tygodniu...

a co do wpięcia do baku to miałem meksyk, robilem to na pelnym baku :oops: i po prostu przewiercilem ten bialy plastik zeby wpuscic wezyk. Pół baku poszło pod auto, ale miałem stracha!!! naszczęście ropka tak łatwo się nie zapala :lol:
potem to już tylko to dobrze uszczelnić i jest gitara. Teraz zima mi nie straszna :lol:

Qris

Post autor: Qris » 13 lis 2009, 23:26

Ale czy to nie powinno załączać nawiewów jakoś? A one działają gdy kluczyk jest w stacyjce?!?

servi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: servi » 13 lis 2009, 23:31

Webasto działa u mnie niezależnie od kluczyka w stacyjce.... a co do nawiewów to pewnie tak powinno być aby tam się wpiąść ale idąc na skróty po prostu wylot ciepłego powietrza z webasta można wyprowadzić rurką jaką dają do każdego nowego zestawu, a i tak po 5-8 min szybki są odmrożone i osuszone <ok>

Qris

Post autor: Qris » 13 lis 2009, 23:34

No własnie dlatego tak mnie bardziej korci ku ori webasto z instalacją. jak kikne angola to zrobię

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 14 lis 2009, 11:22

mówicie o dwóch rzeczach. to co założył servi to webasto powietrzne - ogrzewa po prostu powietrze i tym powietrzem dmucha w auto poprzez zintegrowaną z piecem dmuchawę. Ori webasto jest wodne, grzeje płyn chłodzący auta i dlatego wpina się go w ogrzewanie auta, żeby jego sterownik po osiągnięciu odpowiedniej temperatury cieczy załączył klimatronik ustawiony przez nas odpowiednio przy opuszczaniu samochodu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja