[audi C4 A6 2.5tdi 115km] jak sprawdzic zawor turbiny
[audi C4 A6 2.5tdi 115km] jak sprawdzic zawor turbiny
Witam. turbo bez zmiennej geometrii.turbo nie wlacza sie juz od roku mam wrazenie ze ten zawor zapiekl sie jak to sprawdzic.zawor egr mam zapieczony ale w pozycji zamknietej z tego co wyczytalem to jezeli spaliny nie uciekaja w rure to nie ma nic wspolnego z turbina prosze o jakokolwiek podpowiedz bo na mechanika brak chwilowo kasy pozdrawiam.
EGR zaślep najlepiej jak nie masz pewnosci czy jest szczelny, czy rusza sie sztanga to mozesz sprawdzic sprezarka dmuchni troche powietrza w gruszke i bedziesz widzial czy pracuje zawor :mrgreen: a na samym poczatku zrob logi lub podepnij manometr zeby sprawdzic wogole ile turbo laduje bo moze jest ok
Mozesz tez spiac na chwile na krotko wezyki przy zaworku N75
jeden idzie od IC drugi do gruszki
wtedy turbo pompuje na maxa
oczywiscie pod obciazeniem w czasie jazdy
Jezeli wtedy bedzie mul to zawor nie dziala
Nie musisz podpinac manometra
sterownik sam rozpozna zadurze cisnienie i obetnie dawke paliwa
jeden idzie od IC drugi do gruszki
wtedy turbo pompuje na maxa
oczywiscie pod obciazeniem w czasie jazdy
Jezeli wtedy bedzie mul to zawor nie dziala
Nie musisz podpinac manometra
sterownik sam rozpozna zadurze cisnienie i obetnie dawke paliwa
duzo czytalem na ten temat mam turbine tylko z zaworem upustowym typu WG,jezeli zawor sie zatnie w pozycji otwartej to turbo nie popuje cisnienia do silnika, cisnienia na zawor upustowy turbo taz nie ma poniewaz pobierane jest z cisnienia wytwarzane przez turbo,dziala to tak jezeli jest za duze cisnienie w ukladzie zawor sterujacy ukladem puszcza czisnienie na zawor upustowy zawor sie otwiera i obniza cisnienie w ukladzie.Zabieram sie do odkrecenia zaworu upustowego i jego czyszczenia, napisze czy to pomoglo.
[ Dodano: 2009-11-14, 17:50 ]
prubowalem odkrecic zawor,dolne sruby poszly trzecia u gury nie ma dostepu,przeczyscilem rurke metalowa laczaca turbo z zaworem byla zapchana ,nalalem do zaworu srodka penetrujacego i w czasie jazdy stopniowo byla poprawa,przegonilem auto 10km prawie na pelnych obrotach,stylu bylo czarno,po przejechaniu 30km auto idzie jak strzala i juz nie kopci do setki 14 sekund nie wiem czy to dobry wynik.
[ Dodano: 2009-11-14, 17:50 ]
prubowalem odkrecic zawor,dolne sruby poszly trzecia u gury nie ma dostepu,przeczyscilem rurke metalowa laczaca turbo z zaworem byla zapchana ,nalalem do zaworu srodka penetrujacego i w czasie jazdy stopniowo byla poprawa,przegonilem auto 10km prawie na pelnych obrotach,stylu bylo czarno,po przejechaniu 30km auto idzie jak strzala i juz nie kopci do setki 14 sekund nie wiem czy to dobry wynik.