Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] Coś puka jakby z tylniej osi

Zawieszenie
arczi10
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Coś puka jakby z tylniej osi

Post autor: arczi10 » 09 sie 2009, 01:43

Witam
Panowie, co to może być, jadą po drodze płytowej lub jakieś nierówności co mi mi stuka w mojej A6-sedan, odgłos jest taki że coś w bagażniuku puka, jakaś płyta, albo coś luźnego w lekko uderza, to jest taki odgłos jakby ktoś normalnie pukał, ale przy leciutkim wciśnięciu pedału hamulca pukanie ustaje ( nie puka tylko ja przytrzymuje hamulec, po puszczeniu automatycznie wraca) .
Znam odgłos jak stukają klocki z lekkim luze (podróbki) ale w tym aucie jeszcze są oryginalne, tak jak przyjechało z niemiec i wcześniej tego stuku nie było.

Co to może być ?

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 09 sie 2009, 05:27

moim skromnym zdaniem raczej klockow nieuslyszysz... mi sie wydaje ze to bedzie podoszka od amorka.

patos18
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: patos18 » 13 sie 2009, 20:06

dokladnie niewiem jak to wyglada ale na amortyzatoze jest jakas guma i wystarczy ja wyczyscic i nasmarowac chyba ze mosi bys nowa koszt gdzies 40 zloty umnie narazie po posmarowanu odpukac w niemalowane jest wszystko ok :-)

azcetc6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: azcetc6 » 24 sie 2009, 08:25

[A6 C6]
Czy wiesz kolego ile w tylnej części auta jest rzeczy które mogą pukać ?
Chyba nie wiesz.
Prosze ciebie mi ostatnio pukała parasolka która leżała na półce za zagłówkiem, wrażenie było jak by tłumik pukał o ramę czy coś podobnego.
I doszedłem do tego w tydzień.

beyca
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

Post autor: beyca » 26 sie 2009, 17:40

witam
z tym stukaniem to faktycznie dziwna sprawa
u mnie najpierw luźny zapas stukał, potem tylne siedzenia o rolete bagażnika... :-/

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 26 sie 2009, 20:13

trzeba radio glosniej podglosic...;)

arczi10
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi10 » 22 paź 2009, 22:12

Witam
Dopiero wziałem się teraz za auto i ten stukot to tak jak myślałem że coś z hamulcami bo po wcićnięciu nie stuka
Okazuje się że zaciski są luźno i pukają, podobno nie da sie nic zrobi i że są do wymiany

a co Wy o tym sądzicie że zaciski wymieniać, ale fakt taki że sam byłem pod autem i widziałem że się dość luźno ruszają

Tomas

Post autor: Tomas » 22 paź 2009, 22:50

Jak kupilem autko po pewnym czasie zaczely dochodzic do mnie dziwne odglosy a to z przodu deski, poznij z tylu w okolicach bagaznika inaczej trzeszczalo jak bylo cieplo inaczej jak byly mrozy ,wkurzalo mnie to ,do tej pory cos mi stuka w okolicach tylnego kola w zaleznosci od temperatury na zewnatrz :-/ - zaczolem z tym walczyc ale po jakims czasie dalem spokoj,stwierdzilem ze ten typ tak ma,tym bardziej ze jak robilem przeglady w servisie i zglaszalem jakis problem odnosnie trzaskow lub stukania panowie po sprawdzeniu mowili ze wszystko ok i odpowiadali ze jest to normą w c6 :-D ps.sprawdz dokladnie amorki zaciski klocki i zawieche z tylu a jak nie to jak kolega napisal radyjko glosniej i <ok>

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2014
Moje auto: Allroad C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: sawik » 22 paź 2009, 22:55

Zaciski do wymiany? w Twoim aucie? w takim roczniku? Coś mi tu nie pasuje i nie chce się wierzyć! <hmm>

Awatar użytkownika
k184
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: k184 » 23 paź 2009, 18:53

witam.moim zdaniem to zaciski.miałem to samo w a4.najciekawsze jest to że byłem w dwóch okręgowych stacjach kontroli i nie byli mi w stanie powiedzieć co tak stuka. :mrgreen:

DjDr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: DjDr » 25 paź 2009, 16:33

to ja się dołączę do tematu u mnie znów coś stuka tak mi sie wydaje z tylnego prawego koła tak to odbieram a stuk pojawia się jak zaczynam jazde np . jedynka ruszam puk , dwójka puk i ustaje , byłęm na przeglądzie gadałęm że coś mi stuka z tyłu posprawdzał na trzęsawce i nic a stuk mu pokazałem i też nie mam pojęcia co to może byc. na nie równościach wybojach tego nie ma tylko przy ruszaniu i przy zmianie biegu na wyższy i koniec , jakieś pomysły ??
pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce

griua6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: griua6 » 17 gru 2009, 10:31

witam u mnie jest to samo stuki słyszalne bardziej w kabinie niż na zewnątrz, dźwięk jakby z podłogi byłem u 3 mechaników i nie wiedzą ,sprawdzali całe zawieszenie wszystko gra nawet wykręcili cały fotel kierowcy bo stwierdzili że to z fotela ale nie pomogło ,nie wiem co z tym zrobić. :arrow: help :evil:

tomect
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomect » 27 gru 2009, 17:34

jesli przestaje stukać przy hamowaniu na nierównościach to nie znaczy że to muszą być zaciski . to mogą być jakieś elementy zawieszenia np tuleje . przy hamowaniou te elementy sie naprężają i dlatego stuków nie ma. kiedy nie hamujesz tylko jedziesz po nierówniściach np z wcisniętym sprzęgłem zawieszenie zachowuje sie swobodnie bez naprężeń dlatego stukają wyrobione elementy.

arczi10
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi10 » 01 lip 2010, 09:46

pawelk600, to wiadomo że to powód z jarzmami , ale czy da się to jakoś obejść bez wymiany ? oglądałem to wszystko i faktycznie lata (trzęsie sie), mi wygląda na to że jakby te sruby co przykręca się cały zacisk (przy wymianie klocków) są za długie

Pozdrowionka

Awatar użytkownika
Markus-47
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Markus-47 » 07 kwie 2013, 18:24

Abdul pisze:to ja się dołączę do tematu u mnie znów coś stuka tak mi sie wydaje z tylnego prawego koła tak to odbieram a stuk pojawia się jak zaczynam jazde np . jedynka ruszam puk , dwójka puk i ustaje , byłęm na przeglądzie gadałęm że coś mi stuka z tyłu posprawdzał na trzęsawce i nic a stuk mu pokazałem i też nie mam pojęcia co to może byc. na nie równościach wybojach tego nie ma tylko przy ruszaniu i przy zmianie biegu na wyższy i koniec , jakieś pomysły ??

Mam podobny problem. Stuki po ruszeniu lub puszczeniu pedału gazu.
Raz wydaje mi się, że stuka coś pod spodem, raz w okolicach drzwi pasażera z przodu, raz w okolicach tylnej kanapy, trudno mi zlokalizować skąd dochodzą te dźwięki. Na zewnątrz nie słychać nic, tylko wewnątrz.

W czasie mrozów nie stukało nic, zamarzło i tyle - teraz stuka ponownie.

Macie jakieś pomysły ??

Jaka przyczyna była u Was ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl