![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
[A6 C5 1.9 ] ÂŚwieci się kontrolka oleju po włączeniu zapłonu
[A6 C5 1.9 ] ÂŚwieci się kontrolka oleju po włączeniu zapłonu
Mam problem, mianowicie, podczas włączania zapłonu zapala mi się pomarańczowa lampka oleju z napisem sensor, ale tylko gdy maska samochodu jest zamknięta, gdy jest otwarta wtedy wszystko jest ok i nic się nie wyświetla, co to może być, dodam że wymieniałem olej i samochód był na VAGu resetowany i nic to nie dało. Ale jest tak podniosę maskę przy włączonym zapłonie ze świecącą lampką oleju, zamknę maskę i ponownie wyłączę i włączę zapłon to też wszystko jest ok, co to może być, może ktoś wyjaśnić lub pomóc? z góry dzięki ![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7
O ile mi wiadomo otwarcie maski resetuje wskazanie uszkodzonego czujnika poziomu/temperatury oleju na 1 odpalenie silnika. Komputer w ten sposób uwzględnia fakt, iż może został dolany olej, a mógł on jeszcze nie wykazać się prawidłowym stanem w miejscu zamocowania czujnika. Wystarczy autko drugi raz zapalić i błąd będzie na nowo, jeżeli tak się nie dzieje to uszkodzony mikrostyk maski (zakładając, że czujnik jest trwale uszkodzony). Zarazem odgięcie blaszki mikrostyku, jest zwykłym oszukaniem wskazań. Dowodem na to jest nie podnosząca się wskazówka temperatury oleju. Czujniki te to często występujący problem tych autek i niestety drogi w wymianie bo o ile mi wiadomo to do 2,5 TDI 360 zł., są również zamienniki 210 zł., ale założyłem taki i niestety lipka nie działa prawidłowo, ale nie ma sensu całej historii opowiadać. Morał - niestety kupować drogi oryginał.
[ Dodano: 2009-09-03, 20:14 ]
[ Dodano: 2009-09-03, 20:14 ]
Na FIS'ie nie jest pokazywany stan otwarcia maski. Jest on sygnalem jedynie dla komputera.pawelk600 pisze:Czy teraz masz reakcję na Fisie gdy otwierasz maskę i zamykasz?chips pisze:Podgiąłem blaszkę włączającą mikrostyk tak, że nie wciska go po zamknięciu maski i błąd nie wyskakuje.
Chodzi mi oczywiście o wskazanie otwarcia maski!!
-
- Forum Audi A6 / A7
Chylę czoło przed kolegą pawelk600 jeżeli rzeczywiście tak jest jak piszę z tym FIS'em. Kilka już tych A6'ek z FIS'em widziałem i nigdy nie pokazywało stanu otwrcia maski, ale jak widać dużo jeszcze przedemną. Nawet poszedłem się upewnić, ale u mnie nie ma żadnego wskazania o otwartej masce, ale nic. Przepraszam za nieświadome wprowadzenie w błąd. A tak przy okazji może kolega pawelk600 zdradzi numer części swoich zegarków i kodowanie. Jestem bardzo ciekaw, może niezbędny jest fabryczny system alarmowy, którego nie mam??pawelk600 pisze:a stwierdzenie....chudy.bartek napisał/a:
Na FIS'ie nie jest pokazywany stan otwarcia maski. Jest on sygnalem jedynie dla komputera.
jest kompletną bzdurą ponieważ daleko nie muszę szukać bo w moim A6 na fisie wyświetla się otwarcie wszystkich drzwi oraz maski i pokrywy bagażnika w zwiazku z tym należałoby powiedzieć iż zależy to od wersji wyświetlacza lub kodowania zestawu wskaźników a mikrostyki w masce są równiez wykorzystywane przez system alarmowy.
-
- Forum Audi A6 / A7
Otwarcie drzwi powoduję pojawienie się komunikatu o otwarciu konkretnych drzwi, a klapa bagażnika mruga gdy ją otworzymy. I tu moje zaskoczenie, znam dość dobrze zarówno kodowanie jak i adaptacje liczników i nie spotkałem się z taką funkcją, pozatym wydaję mi się że jest to zbyt duży banał by to kodować, raczej zależy od wersji licznika/wsadu lub modułu komfortu połączonego z alarmem, bo normalnie sygnał otwarcia maski może wogóle do modułu nie trafiać.
-
- Forum Audi A6 / A7