Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Lampy FULL LED 2012 - Przywrócenie asymetrycznośći świateł

Elektryka
ODPOWIEDZ
PanPanda
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Lampy FULL LED 2012 - Przywrócenie asymetrycznośći świateł

Post autor: PanPanda » 12 mar 2025, 21:27

Witam Wszystkich swoim pierwszym postem na tym forum! <hejka>

Stałem się szczęśliwym posiadaczem sprowadzonego z USA A6C7 i jestem na etapie zakańczania wszystkich przeróbek, formalności, rejestracji.
Ze wszystkimi problemami, które wyskoczyły po drodze sobie poradziłem, jest zrobiona pełna konwersja USA - EU ALE!!! <zalamka>
Jak to zwykle u mnie bywa coś musiało pójść nie tak jak trzeba, a tym razem poszło przez moją nadgorliwość i brak wiedzy, dlatego przychodzę prosić o pomoc.

Long story short:

Grzebiąc w VCDS zerknąłem w moduł 55 - zasięg świateł i znalazłem w pierwszym bicie wartość ustawioną na światła an Stany zjednoczone, zmieniłem na resztę świata ( przedtem światła świeciły dobrze i asymetrycznie, bo już je raz sprawdzałem na stacji, stąd moja nadgorliwość... ) i wyskoczył błąd systemu poziomowania świateł.
Chwilę poczytałem i zrozumiałem, że potrzebuję przeprowadzić adaptację w tym samym module, tak też próbowałem zrobić, no i się posrało....
Wyklikałem gdzie nie trzeba i światła straciły swoją asymetryczność ( FULL LED dla przypomnienia ), tutaj pojawia się moje pytanie:

1) Czy da się przeprowadzić adaptację w warunkach domowych dysponując tylko VCDS, aby przywrócić asymetryczność tych świateł?
2) Jeżeli nie ma takiej możliwości, a potrzeba jakiegoś dodatkowego oprogramowania/urządzenia, to czy znacie kogoś w okolicach Bielska-Białej, kto by się podjął tematu,
3) ile powinna kosztować taka usługa,
4) ew. czy serwis Audi coś z tym zrobi i jakich kosztów można się spodziewać?

Dodam, że termin końca ważności tymczasowych tablic szybko mi się zbliża niestety... :(

P.S Gdzieś mi się rzuciło w oczy, że to trzeba się podłączać zdalnie z jakimiś serwerami ( tak, sam wiem jak to brzmi... )

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!

PanPanda
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Lampy FULL LED 2012 - Przywrócenie asymetrycznośći świateł

Post autor: PanPanda » 03 kwie 2025, 00:03

Sprawa rozwiązana, ale zostawiam info dla potomnych, gdyby komuś się zdarzyła podobna zagwozdka.. otóż
W moim przypadku w błąd wprowadziły mnie dwie informacje:

1) pierwszy diagnosta " niedokładnie " sprawdził światła, stąd nic nie powiedział, drugi mnie nie puścił, bo stwierdził, że nie ma tego charakterystycznego załamania w widmie światła.
2) brak informacji na forum, oraz jedna błędna, która mówiła, że wszystkie światła z USA po którymś tam roku spełniają normy Europejskie...

Konsultowałem temat z firmami, które zajmują się sprowadzaniem samochodów z USA, zwiedziłem kilku elektromechaników, komputerowych magików, diagnostów itd... Wniosek z tego wszystkiego wyszedł następujący:

1) NIE da się posiadając tylko VCDS zmienić widma światła w tym reflektorze, ponieważ wymagane do tego jest połączenie online, można jedynie w tym module 55 włączyć tryb do regulacji świecenia ( wysokości ) co nie ma wpływu na widmo światła.
2) NIE ma czegoś takiego jak światła z USA spełniające normy EU, w jednym i drugim miejscu jest inne prawo, inne normy, inne homologacje, które się nie uzupełnia wzajemnie, a nawet na kloszu przecież są wybite inne oznaczenia homologacyjne.
3) Światła w a6 c7 full LED przed liftem świecą asymetrycznie, to fakt ( reflektor prawy świeci wyżej oświetlając większą część pobocza niż reflektor lewy ) ale snop światła jest bardziej wypłaszczony, ma co prawda delikatne załamanie w wymaganym miejscu, ale jest ono zbyt małe, aby spełniało normy.
4) Jedynym legalnym sposobem na światłą spełniające przepisy jest wymiana całego reflektora na wersję EU, lub przeróbka reflektora, czym zajmują się odpowiednie firmy.
5) jeżeli nie chcemy tego robić ze względu na koszty, które mogą być wysokie, trzeba dobrze poszukać diagnosty, który Nam to puści.

Mam nadzieję, że moje wnioski nie mijają się dalece z prawdą i będą w stanie pomóc komuś w przyszłości.

dreken
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Paliwo: Diesel

Post autor: dreken » 06 kwie 2025, 17:45

Dobra robota kolego.

Ja co prawda mam xenon`y USA 2013r. ale właśnie to widmo widać, że ma załamanie w górę na pobocze. Znalazłem w necie, że od 2005 roku lub coś koło tego świtała przednie USA i EU są jednakowe a jedyna różnica to pomarańczowe obrysówki, które można wyłączyć VCDS.

Fakt, że na razie jedynie widmo światła sprawdzałem na kartonie przyłożonym do lampy bo na przeglądzie jeszcze nie byłem.
A6 C6
S6 C7

dreken
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Paliwo: Diesel

Post autor: dreken » 06 maja 2025, 11:34

No to musze sprostować swój poprzedni post.
Po dokładnym zweryfikowaniu jest tak jak kolega wyżej wspomniał, przednie lampy USA nie spełniają normy EU. Niestety ale nie ma tego załamania na pobocze.

W lampie z xenonen bez problemu widać jak na soczewce jest zasłona, która ucina to załamanie na pobocze.
Ciekawe czy usuniecie tej przesłony to duża robota - raczej VDCS jej nie schowa <uoee> .
A6 C6
S6 C7

PanPanda
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PanPanda » 20 maja 2025, 22:30

No tutaj to już pewnie jakieś grubsze kombinowanie by było. Jak rozmawiałem z różnymi firmami zajmującymi się przeróbką lamp z USA na EU to wspominali, że fizycznie te przysłony się w jakiś sposób przerabia, no i oczywiście jest to dość droga operacja, ale szczegółów nie znam. Trzeba na pewno sprawdzić, czy się nie opłaca używek EU kupić, podejrzewam, że jak nie masz w jakimś turbo dobrym stanie swoich lamp, to będzie to bardziej opłacalne niż przerabianie obecnych, aczkolwiek najlepiej będzie jak zweryfikujesz ceny, bo nie mam pojęcia ile kosztują lampy z ksenonem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja