Witam
Obecnie mam akumulator Varty 95Ah AGM. Czy mogę go wymienić na zwykły, np. Bosch S4013 800A+ bez uszczerbku na wytrzymałości. Nie mam systemu start/stop. Według wlepki oryginalnie był 92Ah AGM - kod wyposażenia JOB.
Akumulator jest z 2019 roku ale zimą mam już sporo błędów związanych z Prąd spoczynkowy poziom - (od 1 do 6) i czasem przerywa mi proces ogrzewania auta z Webasto.
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
2.7 TDI akumulator i jego rodzaj
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: 2.7 TDI akumulator i jego rodzaj
Araskam, jeśli nowy to możesz jeśli chcesz nie będzie problemu. Prąd rozruchowy 800A da radę. Żywotność wynosi ok 4-5 lat. Spójrz na temat C6 czy C7 z 2.7TDI, 3.0TDI. elektryka-c7/jaki-akumulator-t108243.html
Ps: Nie zapomnij z kodowaniem.
Ps: Nie zapomnij z kodowaniem.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
3.0Tdi ma seryjnie z webasto i pneumatyką 110Ah 1000A , więc nie jest to samo.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Limuzyna
- Kontakt:
Wszystko w granicach normy.
Araskam pewnie chcę z mniejszym kosztem lub dostanie skoro wysłał ten temat.
Araskam pewnie chcę z mniejszym kosztem lub dostanie skoro wysłał ten temat.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Arkadiusz
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
Koszt AGM to ok 900 zł, a zwykły jakieś prawie 300 stówki taniej. Raczej nie zamierzam jeździć tym autem tak długo jak trwałość akumulatora. Jak pisałem obecny jest AGM ale jak widać oprócz tego że droższy to również wytrzymał 5 lat. Nie mam systemu START/STOP, jedynie webasto na dodatkowym wyposażeniu. A w związku z trwałością obu akumulatorów to uważam, że brak zasadności do wydania dodatkowej kasy na AGM.
Obecnie aku na wyłączonym silniku i podłączeniu kompa szybko schodzi do wartości poniżej 12V, a przed nami zima i chciałbym normalnie korzystać z webasto bo nie mam garażu a to rozwiązanie jest cudowne.
Pozdrawiam
Koszt AGM to ok 900 zł, a zwykły jakieś prawie 300 stówki taniej. Raczej nie zamierzam jeździć tym autem tak długo jak trwałość akumulatora. Jak pisałem obecny jest AGM ale jak widać oprócz tego że droższy to również wytrzymał 5 lat. Nie mam systemu START/STOP, jedynie webasto na dodatkowym wyposażeniu. A w związku z trwałością obu akumulatorów to uważam, że brak zasadności do wydania dodatkowej kasy na AGM.
Obecnie aku na wyłączonym silniku i podłączeniu kompa szybko schodzi do wartości poniżej 12V, a przed nami zima i chciałbym normalnie korzystać z webasto bo nie mam garażu a to rozwiązanie jest cudowne.
Pozdrawiam