A6C8 45 tfsi Pomocy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Moje auto: A6 C8
- Rocznik: 2019
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TFSI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
A6C8 45 tfsi Pomocy
Witam słuchajcie od jakiegoś czasu borykam się z problemem w moim Audi a mianowicie podczas odpalania na zimnym silniku z pozycji kierowcy są odczuwalne lekkie drgania z komory silnika utrzymuje się to do momentu gdy auto nie zejdzie z obrotów. Byłem na diagnostyce po podpięciu komputera wywaliło błąd związany z niskim doładowaniem turbiny mechanik zaproponował że ptzeprowadzi regulacje turbiny ale problem nadal występuje. Jego zdaniem turbiną jeszcze jest ok ale straszą mnie wymiana lub regeneracja a to już są dość wysokie koszty. Zapewniają mnie ze problem drgań jest związany z problemem od turbo. Pytanie moje brzmi czy faktycznie te drgania mają prawo mieć związek z turbo czy przypadkiem nie chcą mnie tu na kasę skroić. Podczas jazdy nic niepokojacego się nie dzieje autko zbiera się bez zrzutów nie odczuwam żadnych spadków mocy podczas jazdy jedyne co ma miejsce to sopradycznie po ruszeniu wywala mi komunikat usterka napędu udaj się do serwisu ale po zgaszeni u ponownym odpaleniu komunikat znika i nie wskakuje ponownie. Pacient to A6C8 45 tfsi quattro z 2019r przebieg na chwilę obecną 110tyś.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
Re: A6C8 45 tfsi Pomocy
I jak kolego masz jakąś diagnozę ? Bo stoję przed zakupem i jest ten sam problem w serwisie powiedzieli że to katalizatory się podgrzewają i ten model tak ma
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Re: A6C8 45 tfsi Pomocy
Na tą chwilę brak rozwiązania jak to mówią jeździć obserwować jedyne co się zmieniło to od czasu regulacji turbiny z początku błędu odnośnie usterki napędu nie wywalało ale na tą chwilę wywala praktycznie co dziennie z rana jak odpalam na zimnym.
Dodano po 1 minucie 18 sekundach:
Drgania bez zmian nie nasilają się.
Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
Jedyne co mi jeden z mechaników podpowiedział że te drgania mogą być spowodowane luzem na rolce od alternatora i w niedługim czasie mam zamiar ja wymienić jest to nie wielki koszt więc można spróbować.
Dodano po 1 minucie 18 sekundach:
Drgania bez zmian nie nasilają się.
Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
Jedyne co mi jeden z mechaników podpowiedział że te drgania mogą być spowodowane luzem na rolce od alternatora i w niedługim czasie mam zamiar ja wymienić jest to nie wielki koszt więc można spróbować.