Witam
Dodaje nowy temat, ponieważ żaden z już powstałych nie wpisuje się dokładnie w to co dzieje się z moim autkiem. Mianowicie, przy dodaniu gazu do dechy, podczas najwiekszego obciążenia układu napędowego pojawiają sie wibracje odczuwalne zarówno na kierownicy jak i na budzie. Problem przy delikatnej jeździe z małymi prędkościami praktycznie nie istnieje, natomiast pojawia sie przy dużych prędkościach, czyli gdzieś od 130km/h. Dodam, że opony i felgi sa nowe i dobrze wyważone. Wymieniłem już obie półosie w całości (nowe są z GSP), poduszkę skrzyni biegów, podporę plus przegub wału po czym był wał wyważony, prawy i lewy wahacz z przodu tzw banany, no i brakuje mi już pomysłów. Boje sie ze to może być skrzynia, ale nie bardzo wiem jak to zdiagnozowac, czy kotś spotkał sie juz kiedys z takimi objawami? Wibracja które występuja sa jednostajne i można przy duzej predkości usłyszeć towarzyszace im charakterystyczne huczenie, jakby coś bylo delikatnie nie w osi lub miało luzy i przy wysokiej prędkości obrotowej generowało drgania. Proszę o pomoc i z góry dziekuje.
Wibracje przy ostrym przyspieszaniu i predkości powyżej 130km/h
- Edddisz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Emem
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: Wibracje przy ostrym przyspieszaniu i predkości powyżej 130km/h
Jak masz opcję to zamień opony miejscami/lub sprawdź na innym komplecie czy jest to samo.
Zwróć uwage na kondycję dwumasy, jak wibruje tylko i wyłącznie przy przyśpieszaniu to duża szansa, że dwumas się kończy (szczególnie jak masz może program zrobiony).
Przeguby wewnętrzne GSP są słabej jakości i mogły nie przynieść poprawy więc mimo wszystko wcale bym nie był pewien, że możesz uznać je za odhaczone. Szybko po montażu łapią luz.
Też u siebie mam leciutkie wibracje przy prędkościach autostradowych, ale nie mają związku z przyśpieszaniem.
Jest bardzo dużo opcji które mogą jeszcze na to wpływać.
Sprawdź stan olejów w skrzyni/dyfrze.
Piasty też do weryfikacji.
Jakbyś miał problem w skrzyni to się nie dowiesz, nikt ci tego nie zdiagnozuje - chyba, że to coś widocznego na pierwszy rzut oka typu łożysko czy właśnie dwumas.
Zwróć uwage na kondycję dwumasy, jak wibruje tylko i wyłącznie przy przyśpieszaniu to duża szansa, że dwumas się kończy (szczególnie jak masz może program zrobiony).
Przeguby wewnętrzne GSP są słabej jakości i mogły nie przynieść poprawy więc mimo wszystko wcale bym nie był pewien, że możesz uznać je za odhaczone. Szybko po montażu łapią luz.
Też u siebie mam leciutkie wibracje przy prędkościach autostradowych, ale nie mają związku z przyśpieszaniem.
Jest bardzo dużo opcji które mogą jeszcze na to wpływać.
Sprawdź stan olejów w skrzyni/dyfrze.
Piasty też do weryfikacji.
Jakbyś miał problem w skrzyni to się nie dowiesz, nikt ci tego nie zdiagnozuje - chyba, że to coś widocznego na pierwszy rzut oka typu łożysko czy właśnie dwumas.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.5 V8 520KM
- Napęd: 4WD
Dzieki za odpowiedz, sprawa teraz wyglada tak ze wymienilem te polosie z GSP, na regenerowane oryginaly i jest niebo a ziemia. Nadal jednak przy predkosci powyze 140 km/h pojawiaja sie delikatne wibracje i jakby takie gluche buczenie im towarzyszy. Sprawdze jeszcze na innym komplecie opon czy cos sie zmieni. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
Ja mam założone GSP od 3 lub 4 lat i nie narzekam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2011
- Silnik: 4.5 V8 520KM
- Napęd: 4WD
Problemy były 2, mianowicie półosie z GSP to był szrot. Po wymianie na oryginały regenerowane problem zniknął, ale nadal przy predkości powyżej 140 km/h pojawiały sie wibracje i tu winowajcą były opony. Wymieniłem na Yokohamy i autko płynie bez wibracji niezależnie z jaką prędkościa sie porusza. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
Szkoda, że nie trafiłem wcześniej, bo od razu bym ci napisał, że to opony. W 99% to są zawsze opony i szkoda wymieniać półośki. Napisałeś. że opony były nowe, co trochę zmyliło.
Dodam, że do takich aut nie zakłada się słabych opon. Niestety jeśli się jeździ autem premium, trzeba kupować opony premium. Opony słabych firm nie da się dobrze wyważyć a po jakimś czasie wyważenie trzebaby regularnie powtarzać.
Miałem C7 10 lat i raz kupiłem opony słabszej firmy- i przy bardzo dużych prędkościach po kilku miesiącach eksploatacji - wibracja. Wymieniłem na pirelli - idealnie.
ostatnio Kupiłem C8 - z założonymi słabymi oponami, mimo, że mają index Y - wibracja i muszę wymienić. Może to byc przy prędkości 140km/h a może przy znaczniej większej.
Dodam, że do takich aut nie zakłada się słabych opon. Niestety jeśli się jeździ autem premium, trzeba kupować opony premium. Opony słabych firm nie da się dobrze wyważyć a po jakimś czasie wyważenie trzebaby regularnie powtarzać.
Miałem C7 10 lat i raz kupiłem opony słabszej firmy- i przy bardzo dużych prędkościach po kilku miesiącach eksploatacji - wibracja. Wymieniłem na pirelli - idealnie.
ostatnio Kupiłem C8 - z założonymi słabymi oponami, mimo, że mają index Y - wibracja i muszę wymienić. Może to byc przy prędkości 140km/h a może przy znaczniej większej.