[A6 C5 1999] Nie działają tylne głośniki
-
idiax7
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
[A6 C5 1999] Nie działają tylne głośniki
Witam, od jakiegoś czasu staram się uaktywnić tylne głośniki natomiast bez skutku. Zakładałem już przejściówki do systemu bez Bose (nokia/blaupuknt) niestety nie działały. Wtyczki pasowały ale w czarnej 20 pinowej kostce nie pokrywał się ani jeden pin z wtyczką z adaptera. Czy to oznacza ze ktoś modyfikował instalację?
-
vredota
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: [A6 C5 1999] Nie działają tylne głośniki
Sprawdź, czy te głośniki fizycznie działają. Zdejmij, przykładowo os strony kierowcy (lewa), boczek drzwi z przednich i boczek drzwi tylnych, podepnij głośniki z tyłu do instalacji tych z przodu (tylko główne, tweetery, czyli te małutkie, zostaw jak są), sprawdź czy impedancje na głośnikach się zgadzają, bo układ radio-głośnik jest stale sprzężony i wymaga dopasowania, aby nie spalić końcówki mocy w radiu (hasła do wykorzystania: zaciskane konektory izolowane, szybkozłączki Wago 221, itd., żadnego skręcania przewodów, żadnych zwarć między przewodami, czyste połączenia elektryczne).idiax7 pisze: ↑09 wrz 2026, 12:59Witam, od jakiegoś czasu staram się uaktywnić tylne głośniki natomiast bez skutku. Zakładałem już przejściówki do systemu bez Bose (nokia/blaupuknt) niestety nie działały. Wtyczki pasowały ale w czarnej 20 pinowej kostce nie pokrywał się ani jeden pin z wtyczką z adaptera. Czy to oznacza ze ktoś modyfikował instalację?
Jeśli masz oryginalne radio: sprawdź, czy ktoś nie wykodował tylnych głośników.
Wymieniałem oryginalne głośniki na inne, impedancja się zgadzała, zamiast rzeźbić w oryginalnych kostkach zrobiłem na uniwersalnych kostkach łączeniowych, przewody przedłużyłem przez Wago 221, miejsca łączeń zabezpieczyłem matą butylową po pozostałości wygłuszania. Oryginalne radio kupiłem na Allegro po regeneracji, stare oddałem jako wsad do regenerowania. Wszystko grało jak wściekłe. Oryginalny układ z subwooferem.