Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

A6 C7 - DPF

Silniki wysokoprężne
Benek+04
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bartosz
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0.TDI 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

A6 C7 - DPF

Post autor: Benek+04 » 15 sie 2026, 03:57

Witam mam problem z DPF
Jeździłem samochodem i wypalanie włączało się po około 100km stwierdziłem że wypiore go w DPF Doctor.
Został wyprany zamontowany i została zrobiona adaptacja, został wymieniony również czujnik różnicy ciśnień i od tamtej pory wypala mi po około 40km. Czy ktoś miał podobny problem i jest wstanie pomóc?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Re: A6 C7 - DPF

Post autor: Doc » 15 sie 2026, 04:24

Benek+04, a jak jeździłeś? Robiłeś bardzo krótkie trasy? Z jakimi prędkościami? Czy to była cały czas autostrada? Często po praniu trzeba zrobić więcej kilometrów i trochę go przegonić na wyższych obrotach (około 2000 obr./min). Robiłeś tak?
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

Benek+04
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bartosz
Rocznik: 2013
Silnik: 2.0.TDI 177KM
Skrzynia: Multitronic

Post autor: Benek+04 » 15 sie 2026, 07:35

On jest cały czas przeganiany może i nie długie trasy ale na indywidualu staram się jeździć żeby większe obroty

Awatar użytkownika
Vipers33
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: Vipers33 » 21 sie 2026, 08:30

Benek+04 pisze:
15 sie 2026, 03:57
został wymieniony również czujnik różnicy ciśnień i od tamtej pory wypala mi po około 40km. Czy ktoś miał podobny problem i jest wstanie pomóc?
Musisz zrobić "RESET" czujnika, mimo że on sam zrobił sobie adaptację czujnika to nie wyrównał sobie do 0 hPa i pobiera nielogiczne dane po wymianie/wyczyszczeniu dpf. Musisz cofnąć wyuczone dane czujnika różnicy ciśnień aby dostroił sobie i wyuczył dane od nowa. Jeżeli sprawdzisz sobie po wymianie czujnika, nie ma on fabrycznie 0hPa, ma zawsze odchylenie od -/+ 10 a musi być 0hP, zrobisz to TYLKO cofnięciem wyuczonych parametrów i na tej podstawie ECU będzie robiło sobie korektę i wyrównywało do 0hPa. Co ważne wielu forumowiczów w tym ja nie zdaje/nie zdawało sobie sprawy, że po zmianie parametrów dpf lub czyszczeniu trzeba ZAWSZE cofnąć/wyczyścić dane z czujnika różnicy ciśnień, niby drobnostka ale potrafi namieszać w DPF, zwłaszcza przy wypalaniu.

To jest właśnie ten najgłębiej skrywany sekret oprogramowania UDS w grupie VAG. Większość ludzi myśli, że adaptacja to po prostu kliknięcie „Wymiana DPF” i wpisanie 0.0g. Nie wiedzą, że sterownik silnika (ECU) w tym samym momencie kasuje mapę kalibracji czujnika ciśnień i wraca do surowego odczytu.

Instrukcja w ODIS krok po kroku

Wsiądź do auta, włącz sam zapłon, ale bezwzględnie NIE odpalaj silnika (silnik musi być zgaszony, żeby nie było ruchu spalin).Uruchom program ODIS i połącz się z samochodem.W głównym oknie programu (tam, gdzie masz schemat całej sieci sterowników w aucie) kliknij prawym przyciskiem myszy na sterownik 0001 - Elektronika silnika.Z menu podręcznego, które się wyświetli, wybierz opcję [Prowadzone funkcje].Na liście dostępnych procedur znajdź i kliknij dwa razy na pozycję:
01 - Cofanie wartości wyuczonych (lub 01 - Dopasowanie wartości wyuczonych).Program otworzy nowe okno testowe i wyświetli warunki początkowe, kliknij Gotowe/Dalej w prawym górnym rogu (lub strzałkę w prawo na dole).Wyświetli się lista komponentów. Kliknij na pozycję - 1 - Czujnik różnicy ciśnienia (lub Czujnik ciśnienia spalin G450). W ten sposób dopasujesz wartości do nowego czujnika.

VCDS
Włącz zapłon w samochodzie, ale nie odpalaj silnika, uruchom program VCDS i wejdź w sterownik 01-Silnik, kliknij przycisk dostęp upoważniony - 16. Wpisz kod dostępu 27971 lub 30605 i zatwierdź. Wejdź w Nastawy podst. - 04. Rozwiń listę i wybierz procedurę IDE04304 - Zerowanie wartości wyuczonych czujnika różnicy ciśnień po prawej stronie kliknij pomiary rozszerzone. Zaznacz ptaszkiem parametr (czuj. różn. ciśn. 1 rząd 1: wart. adaptacji). Kliknij przycisk -Idź- na środku ekranu, poczekaj chwilę, aż status zmieni się na- Zakończono poprawnie. Sprawdź, czy wartość adaptacji w okienku spadła do równego 0 hPa. Kliknij Przerwij/Powrót i wyjdź całkowicie ze sterownika silnika. Wyłącz zapłon, zamknij auto z pilota i odczekaj pełną minutę.

Opis dotyczy wszystkich ludzi, którzy zerowali/prali DPF oraz zmieniali wartości DPF (gram) lub wymieniali czujnik ciśnień i mają problemy z wypalaniem. Te dwie czynności muszą ze sobą współgrać, BEZWZGLĘDNIE trzeba ZEROWAĆ WARTOŚCI WYUCZONE czujnika ciśnień.

Diagności od VAG o tym zapominają lub nie wiedzą 😉 ?
że:
Nowy czujnik lub wymiana/pranie DPF bez resetu wartości wyuczonych czujnika "nakłada" swoje parametry na starą mapę kalibracji w ECU.

Z własnego doświadczenia wiem, że nie warto na używany DPF mieć wpisane 0.0g "resetować do 0" ponieważ po czasie rodzą się problemy, w moim przypadku słynny błąd p2002 lub zapycha się chłodniczka spalin EGR. Ja wyzerowałem DPF za radą forumowych kolegów i był klops bo nikt nie napisał (bo pewnie sam nie wiedział) że BEZWZGLĘDNIE trzeba zrobić reset wyuczonych wartości czujnika różnicy ciśnień aby ECU po cichu nie wariowało...a tak jest.

Pranie DPF a "stara mapa" w ECU – jak to działa:

Konstrukcja algorytmu: Sterownik wylicza zapełnienie DPF z dwóch niezależnych modeli: matematycznego (liczy kilometry, styl jazdy, spalone paliwo) oraz fizycznego (odczyt z czujnika ciśnień). Konflikt danych: Kiedy oddajesz DPF do prania, wraca on do Ciebie idealnie czysty. Montujesz go w aucie, ale sterownik silnika nadal ma zapisaną w pamięci informację: "Ten filtr ma przejechane np: 220 000 km, odłożyło się w nim 60 gramów popiołu (Oil Ash Mass) i stawia ogromny opór". Reakcja obronna oprogramowania UDS: Odpalasz auto. Czujnik ciśnień daje sygnał o bardzo niskim oporze spalin (bo filtr jest wyprany), ale model matematyczny w ECU krzyczy, że filtr jest pełny. Dla oprogramowania UDS taka nagła rozbieżność to nielogiczna anomalia (komputer podejrzewa np. pęknięcie wkładu filtra lub uszkodzenie instalacji). Aby ratować silnik, komputer wpada w pętlę i wymusza wypalanie profilaktyczne właśnie co około 40 km, próbując "wypalić" coś, czego fizycznie w filtrze już nie ma.

Wniosek:

Po praniu filtra obowiązkowo wykonuje się dwie rzeczy na raz:

Reset wartości wyuczonych czujnika ciśnień (aby wyzerować mapę napięć czujnika).Adaptację wymiany DPF (aby wyzerować masę popiołu i przywrócić model matematyczny do punktu zero).

Wielu kierowców płaci tysiące za pranie filtra, a auto po wyjeździe z warsztatu dalej wariuje, bo mechanik zapomniał o procedurze komputerowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”