A6 C7 Śwszczenie w kabinie powyżej 120km/h
-
arcziv96
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Artur
- Rocznik: 2017
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
A6 C7 Śwszczenie w kabinie powyżej 120km/h
Cześć, mam dziwny problem z C7 2017 2.0 tdi 190km w kombi. Od 120km/h na trasie zaczynam słyszeć w aucie dziwne świszczenie w kabinie, ciężko określić skąd to może być, natomiast dźwięk jest tylko wtedy gdy dam lekko lub mocno gazu od około 120kmh/h. Poniżej w ogóle tego nie słychać. Jak puszczam nogę z gazu dźwięk ustaje nawet przy 150kmh. Ktoś się orientuje co to może być? Od czego zacząć poszukiwania?
- KKgg
- Moderator

- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
Re: A6 C7 Śwszczenie w kabinie powyżej 120km/h
Dźwięk jakby buczenie łożyska? U mnie mam podobne objawy i obstawiam któreś łożysko w skrzyni s-tronic. Prewencyjnie wymieniłem łożysko w kole kierowcy (bo też je podejrzewałem) ale jednak to nie to. Czekam na diagnozę u specjalisty od s-troniców. Gdzieś jeszcze czytałem że może być to rolka alternatora ale zdjąłem pasek i nic się nie zmieniło więc muszę szukać głębiej.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
-
arcziv96
- Forum Audi A6 / A7

Dźwięk ten tylko zaczyna się od 120km/h, tak to cisza w aucie.KKgg pisze: ↑16 cze 2025, 21:23Dźwięk jakby buczenie łożyska? U mnie mam podobne objawy i obstawiam któreś łożysko w skrzyni s-tronic. Prewencyjnie wymieniłem łożysko w kole kierowcy (bo też je podejrzewałem) ale jednak to nie to. Czekam na diagnozę u specjalisty od s-troniców. Gdzieś jeszcze czytałem że może być to rolka alternatora ale zdjąłem pasek i nic się nie zmieniło więc muszę szukać głębiej.
Chatgpt podpowiedział mi tak:
1. Nieszczelność w układzie dolotowym (przewód turbo / intercooler)
2. Zawór N75 / DV (upust ciśnienia turbo)
-
arcziv96
- Forum Audi A6 / A7

Udało Ci się zlokalizować i rozwiązać problem?KKgg pisze: ↑16 cze 2025, 21:23Dźwięk jakby buczenie łożyska? U mnie mam podobne objawy i obstawiam któreś łożysko w skrzyni s-tronic. Prewencyjnie wymieniłem łożysko w kole kierowcy (bo też je podejrzewałem) ale jednak to nie to. Czekam na diagnozę u specjalisty od s-troniców. Gdzieś jeszcze czytałem że może być to rolka alternatora ale zdjąłem pasek i nic się nie zmieniło więc muszę szukać głębiej.
- KKgg
- Moderator

- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
Nie. Tzn buczenie przerodziło się w ewidentne chrobotanie jakiegoś mechanizmu w skrzyni biegów... Jest liniowe z przyrostem prędkości, słychać tak przy dodawaniu gazu jak i odpuszczeniu gazu. Jest niezależne od przełożenia skrzyni. Po wrzuceniu luzu (N) i przy trzymaniu delikatnie gazu przestaje być slyszalne. Jeżdżę tak od 40 tysięcy kilometrów...
Byłem u kilku speców od skrzyni i choć nikt nie dał mi żadnej pewnej diagnozy (co zrozumiałe w sumie...bez rozłożenia skrzyni nikt nie będzie miał pewności) to w każdym przypadku rozmowa zaczynała się od "kilkunastu tysięcy".
Podjąłem decyzję, że będę jeździł aż skrzynia wyzionie ducha i wtedy zastanowię się co dalej...
Na ten moment poszedłem drogą naszych przodków czyli "weź głośniej radio"
... Żarcik... Na moje szczęście ten dźwięk jest dość mało uciążliwy przy prędkościach autostradowych (a tak najczęściej się poruszam) więc jakoś z tym żyję... Liczę tylko na to, że jak skrzynia klęknie to nie wyszarpie przy okazji korby w silniku.... No ale teraz to już nie mam za wiele do stracenia. Szkoda mi pakować w ten samochód kilkunastu tysięcy złotych gdy w zasadzie jeździ całkiem poprawnie.
Byłem u kilku speców od skrzyni i choć nikt nie dał mi żadnej pewnej diagnozy (co zrozumiałe w sumie...bez rozłożenia skrzyni nikt nie będzie miał pewności) to w każdym przypadku rozmowa zaczynała się od "kilkunastu tysięcy".
Podjąłem decyzję, że będę jeździł aż skrzynia wyzionie ducha i wtedy zastanowię się co dalej...
Na ten moment poszedłem drogą naszych przodków czyli "weź głośniej radio"
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto