Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

A6 C6 nawiew, raz dmucha, raz nie.

Elektryka
ODPOWIEDZ
perni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: perni
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

A6 C6 nawiew, raz dmucha, raz nie.

Post autor: perni » 21 cze 2026, 22:01

Witam, jestem posiadaczem A6 C6 od 12 lat, to mój pierwszy temat wiec proszę o wyrozumiałość. Mam problem z nawiewem, mój klimatronik działa na początku normalnie, wentylator wchodzi na najwyższe obroty (12) ale po o.k 5 minutach wyłącza się silnik nawiewu do 0... po czym znów się załącza i tak w kółko.... nie wiem co mam obstawiać co wymianiać tak zeby było ok, miał ktoś podobny problem? jak go rozwiazać?, dodam że błedów w OBD nie ma.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Re: A6 C6 nawiew, raz dmucha, raz nie.

Post autor: Doc » 23 cze 2026, 03:06

Cześć "perni". ;)
Skoro test z trybem ECON niczego nie zmienił i nawiew dalej potrafi odciąć prąd na najwyższym biegu, to mamy jasność ;) układ klimatyzacji i czujnik ciśnienia (G65) są czyste.

Problem tkwi w zabezpieczeniu termicznym. Winny jest albo dogorywający silnik dmuchawy (stawiam na niego na 90%), albo jeż, czyli rezystor dmuchawy. Stary silnik stawia zbyt duży opór elektryczny, wszystko potwornie się nagrzewa pod maską i elektronika odcina zasilanie.

Czeka Cię niestety lub stety ;) demontaż podszybia. Dobra wiadomość jest taka, że w C6 dostęp jest od strony komory silnika, więc nie musisz rwać deski rozdzielczej w kabinie. Jak się za to zabrać krok po kroku:

1. Zdemontuj ramiona wycieraczek – podważ plastikowe kapselki, odkręć śruby (klucz 13) i użyj ściągacza, bo po latach potrafią mocno siedzieć na wieloklinie.
2. Ściągnij plastikowe podszybie – zdejmij długą gumową uszczelkę i delikatnie wysuń plastik z rowka pod przednią szybą (rób to z wyczuciem, żeby nie pękł).
3. Odkręć mechanizm wycieraczek - pod spodem zobaczysz cały stelaż z silniczkiem wycieraczek. Musisz go odkręcić i wyjąć, aby odsłonić czarną obudowę nagrzewnicy i dmuchawy.
4. Otwórz puszkę dmuchawy - odkręć pokrywę obudowy i masz wiatrak na wierzchu.

Ps: Jeśli chcesz zaoszczędzić z kasą, wyjmij silnik dmuchawy i zobacz stan szczotek węglowych oraz komutatora. Na m.in. Allegro bez problemu kupisz dedykowane szczotki miedziowo-grafitowe (wymiary dla C6 to zazwyczaj ok. 8x10x20 mm ze skosem). Kosztują grosze, a jeśli komutator nie jest totalnie wytarty, po wymianie powinno być ok.

Pzdr,
Doc. ;)
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

perni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: perni
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Re: A6 C6 nawiew, raz dmucha, raz nie.

Post autor: perni » 23 cze 2026, 22:24

Część, dzięki za wyczerpująca wypowiedź, trochę poszukałem jeszcze, trochę podpowiedział mi mój mechanik od spraw skomplikowanych ;) i też doszedłem do wniosku że leci na dzień dobry wentylator plus rezystor, jestem przed urlopem i mam 1500 km do zrobienia nie chce ryzykować jazdy bez nawiewu w ciepłym kraju więc wymienię może to co nie potrzebne ale trudno, ta wymiana da mi większa pewność, oczywiście dam znać czy to coś pomogło czy nie... Dobrze że nie muszę grzebać pod deską... Bo po takiej akcji auto dla mnie trzeszczy i skrzypi.... I przyjemność z jazdy gaśnie... Dzięki za odp. Utwierdzasz mnie w mojej decyzji, dam znać czy się udało. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl