Witam,
od dłuższego czasu słyszę podczas przyspieszania takie szybkie terkotanie i tylko podczas naciskania pedału gazu, przy puszczeniu od razu przestaje. Auto ma moc, normalnie przyspiesza tylko ten dziwny dźwięk. Musi to być jakiś element który się obraca podczas pracy silnika i który słychać po naciśnięciu gazu, ale za cholerę nie mogę zlokalizować co... Ma ktoś jakiś pomysł???
Terkotanie przy naciskaniu pedału gazu
-
Onlinebgroni
- Moderator

- Imię: bgroni
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Re: Terkotanie przy naciskaniu pedału gazu
Kiedy ostatnio wymieniałeś przeguby? W jakim stanie jest osłona przegubów?pitstop77 pisze: ↑10 maja 2026, 20:48Witam,
od dłuższego czasu słyszę podczas przyspieszania takie szybkie terkotanie i tylko podczas naciskania pedału gazu, przy puszczeniu od razu przestaje. Auto ma moc, normalnie przyspiesza tylko ten dziwny dźwięk. Musi to być jakiś element który się obraca podczas pracy silnika i który słychać po naciśnięciu gazu, ale za cholerę nie mogę zlokalizować co... Ma ktoś jakiś pomysł???
-
pitstop77
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Pieter
- Rocznik: 2002
- Silnik: 2.4 170KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
to nie przeguby, inny rodzaj terkotania, gdzieś spod maski jakby
-
pitstop77
- Forum Audi A6 / A7

Łańcuch z rana słychać przy odpalaniu, jak się zagrzeje jest ok. Terakotanie jest na każdym biegu, najbardziej słychać w okolicy 2tys obrotów, dźwięk jakby wsadzić patyczek w szprychy koła roweru
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
A może masz rację z tym łańcuchem?
Dodano po 6 minutach 11 sekundach:
Tyle że dźwięk łańcucha byłby taki metaliczny, bo łańcuch by uderzał o metalowe części a tu dźwięk taki typowo terkoczący jakby jakaś zębatka
Tyle że dźwięk łańcucha byłby taki metaliczny, bo łańcuch by uderzał o metalowe części a tu dźwięk taki typowo terkoczący jakby jakaś zębatka
-
Onlinebgroni
- Moderator

Zrób próbę, na postoju zrób 2000 Rpm, jeśli dzwięku brak, to jest coś albo z półoski przegubów, albo sprzęgło albo skrzynia, również może coś ocierać o koła, bo wszystkie ruchome części silnika masz w miarę schowane aby nic nie ocierało...pitstop77 pisze: ↑12 maja 2026, 09:13Łańcuch z rana słychać przy odpalaniu, jak się zagrzeje jest ok. Terakotanie jest na każdym biegu, najbardziej słychać w okolicy 2tys obrotów, dźwięk jakby wsadzić patyczek w szprychy koła roweru
Chociaż u mnie trze, po wymienie rozrządu mechanik coś żle poskładał i mam tarcia przez minutę na zimnym... podejrzewam koło rozrządu o osłony metalowej rozrządu.
Co do nastawników zmiennej fazy, jest prosty sposób je sprawdzić przez vcds. Jeśli chcesz, napiszę.
-
pitstop77
- Forum Audi A6 / A7

Napisz
Dodano po 52 sekundach:
Wieczorem po pracy zrobię próbę jak napisałeś
Dodano po 52 sekundach:
Wieczorem po pracy zrobię próbę jak napisałeś
-
Onlinebgroni
- Moderator

Sprawdzenie nastawników:
Na zimnym silniku, uruchamiasz auto, pompa powietrze wtórnego zacznie dmuchać( jeśli masz takowa), obroty wrzosną do 1100 odczekaj.
Jak obroty wrócą do 800-750 RPM, Vcds-em połącz się do silnika i wybierz pojedyńcze bloki, u mnie jest blok090, u Ciebie może być inny, ponieważ masz ALF.
BLOK090 pokazuje aktualny kąt nastawników, obu, 3 i 4 kolumna, tam powinno być od 0° do 25°.
Patrzysz na zimnym jaką masz tam wartość, powinno być 0 do +- 2, wtedy są ok. Im więcej na minusie, tym bardziej szlizg jest scięty.
U mnie wymieniłem tylko 1 nastawnik, bo się scyganiłem i teraz żałuję... nowy nastawnik pokazuje 1-1 na zimnym, a stary -6 i niekiedyś rano terkoci.
U mnie ten gorszy nastawnik, terkotał na ciepłym jak dodawałem gaz, bo łańcuch się rozpędzał i miał luz, ale nie cały czas, ponieważ olej do nastawnika koregował luz. Tylko jak się rozpędzał.... no chyba że luz będzie tak duży że potrafi przetrzeć albo pokrywy albo głowicy dół.