Witam wszystkich.
Przymierzam się do montażu elektrycznej klapy bagażnika. Pacjent to Audi A6 C7 Avant rocznik 2017.
Generalnie mam już wszystko skompletowane (sterownik klapy, silniki, sterownik + silnik dociągu), przeanalizowałem schematy elektryczne i wszystko wydaję mi się zrozumiałe za wyjątkiem tajemniczego dla mnie brzęczyka.
Według schematu do sterownika klapy (J605) podłączony jest brzęczyk oznaczony jako H32 (2 przewody - niebieski i czerwono-zielony). Próbowałem odszukać ten brzęczyk, lecz bezskutecznie. W ETKA nie ma o nim wzmianki, a Internet milczy na temat tego brzęczyka.
Pomyślałem, że może to jest ten sam brzęczyk który używany jest w systemie asystenta parkowania (ten z tyłu), lecz według schematu ten brzęczyk ma oznaczenie H15 i jest podłączony do sterownika asystenta parkowania (J791).
Czyżby możliwe jest, że jest to ta sama część pomimo różnych oznaczeń na schematach?
Jedyne co mają wspólnego na schematach te 2 brzęczyki (H32 i H15) to, że idą do nich te same kolory przewodów. Pomyślałem sobie jeszcze, że może faktycznie to jest ten sam brzęczyk (pomimo różnego oznaczenia na schematach) i że 2 przewody są zakute w 1 pin (te niebieskie) oraz kolejne 2 przewody w kolejny jeden pin (te czerwono-zielone), lecz po objerzeniu paru filmów w Internecie z demontażu tego brzęczka widać "czarno na białym", że do tego brzęczka idą tylko 2 przewody.
Także pytanie do Was drodzy forumowicze - Czy istnieje rzeczywiście osobny brzęczyk tej klapy oznaczony na schematach jako H32? Jeśli tak, to gdzie on się znajduje? Jeśli nie ma osobnego i jest to ten sam brzęczyk, który jest użyty w systemie asystenta parkowania (H15) to w jaki sposób podłączyć go sterownika klapy? Może trzeba się wpiąć nie przy samym brzęczku a z drugiej strony (przy kostce sterownika asystenta parkowania)?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję!
Elektryczna klapa bagażnika - brzęczyk
- KKgg
- Moderator

- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: Elektryczna klapa bagażnika - brzęczyk
Trochę poszukałem w necie i H32 jest w A7 C7 zamontowane za prawym boczkiem bagażnika, w pobliżu modułu komfortu.
Nie pamiętam czy widziałem tam coś takiego gdy rozbierałem boczek no ale może warto tam zajrzeć? Ostatecznie to tylko 15 minut rozkręcania
Nie pamiętam czy widziałem tam coś takiego gdy rozbierałem boczek no ale może warto tam zajrzeć? Ostatecznie to tylko 15 minut rozkręcania
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
- ciesiu
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Marcin
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170 KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Elektryczna klapa bagażnika - brzęczyk
To jest oddzielny brzęczyk taki jak do PDC.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.