Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Elektryczna klapa bagażnika - brzęczyk

Elektryka
ODPOWIEDZ
mleko64
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2015
Moje auto: A4 B8
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Elektryczna klapa bagażnika - brzęczyk

Post autor: mleko64 » 24 kwie 2026, 09:46

Witam wszystkich.
Przymierzam się do montażu elektrycznej klapy bagażnika. Pacjent to Audi A6 C7 Avant rocznik 2017.
Generalnie mam już wszystko skompletowane (sterownik klapy, silniki, sterownik + silnik dociągu), przeanalizowałem schematy elektryczne i wszystko wydaję mi się zrozumiałe za wyjątkiem tajemniczego dla mnie brzęczyka.
Według schematu do sterownika klapy (J605) podłączony jest brzęczyk oznaczony jako H32 (2 przewody - niebieski i czerwono-zielony). Próbowałem odszukać ten brzęczyk, lecz bezskutecznie. W ETKA nie ma o nim wzmianki, a Internet milczy na temat tego brzęczyka.
Pomyślałem, że może to jest ten sam brzęczyk który używany jest w systemie asystenta parkowania (ten z tyłu), lecz według schematu ten brzęczyk ma oznaczenie H15 i jest podłączony do sterownika asystenta parkowania (J791).
Czyżby możliwe jest, że jest to ta sama część pomimo różnych oznaczeń na schematach?
Jedyne co mają wspólnego na schematach te 2 brzęczyki (H32 i H15) to, że idą do nich te same kolory przewodów. Pomyślałem sobie jeszcze, że może faktycznie to jest ten sam brzęczyk (pomimo różnego oznaczenia na schematach) i że 2 przewody są zakute w 1 pin (te niebieskie) oraz kolejne 2 przewody w kolejny jeden pin (te czerwono-zielone), lecz po objerzeniu paru filmów w Internecie z demontażu tego brzęczka widać "czarno na białym", że do tego brzęczka idą tylko 2 przewody.
Także pytanie do Was drodzy forumowicze - Czy istnieje rzeczywiście osobny brzęczyk tej klapy oznaczony na schematach jako H32? Jeśli tak, to gdzie on się znajduje? Jeśli nie ma osobnego i jest to ten sam brzęczyk, który jest użyty w systemie asystenta parkowania (H15) to w jaki sposób podłączyć go sterownika klapy? Może trzeba się wpiąć nie przy samym brzęczku a z drugiej strony (przy kostce sterownika asystenta parkowania)?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję!

Awatar użytkownika
KKgg
Moderator
Moderator
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0.TDI 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic

Re: Elektryczna klapa bagażnika - brzęczyk

Post autor: KKgg » 24 kwie 2026, 20:27

Trochę poszukałem w necie i H32 jest w A7 C7 zamontowane za prawym boczkiem bagażnika, w pobliżu modułu komfortu.
Nie pamiętam czy widziałem tam coś takiego gdy rozbierałem boczek no ale może warto tam zajrzeć? Ostatecznie to tylko 15 minut rozkręcania 😂
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto

Awatar użytkownika
ciesiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CAHA 170 KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Re: Elektryczna klapa bagażnika - brzęczyk

Post autor: ciesiu » 25 kwie 2026, 00:55

To jest oddzielny brzęczyk taki jak do PDC.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl