HUD ,,rozciągają,, się wyświetlane rzeczy po wymianie przedniej szyby
-
loko2024
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Konrad
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 320KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
HUD ,,rozciągają,, się wyświetlane rzeczy po wymianie przedniej szyby
Witam, wymieniłem przednią szybę na Pilkingtona bo została uszkodzona od kamienia i na nowej szybie rzeczy wyświetlane na HUD np prędkość jak patrzę na wprost jest ok ale wystarczy ruszyć głową w górę albo dół to tak jak by wyświetlany obraz się rozciągał i jestem prawie pewien że na wcześniejszej szybie oryginalnej czegoś takiego nie było i obraz był normalny niezależnie od kąta patrzenia. Wymiana była zrobiona z ubezpieczenia i szyba dobrana po numerze vin i Pilkington miał być ok... Mam pytanie osoby które mają HUDa czy występuje coś takiego jak opisałem u nich czy jest normlanie i obraz się nie rozciąga i jest normalnej wielkości niezależnie od ruchów głową? Dodam że czekałem na drugą szybę bo pierwsza którą dostał serwis okazała się jakaś wadliwa i właśnie było coś nie tak z miejscem gdzie mają być wyświetlane informacje z HUDa i powiedzieli że nie mogą wymienić na taka bo obraz będzie się rozmywał i muszą zamówić nową.
-
OnlineDoc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: HUD ,,rozciągają,, się wyświetlane rzeczy po wymianie przedniej szyby
loko2024, wygląda na to, że prawdopodobnie nowa szyba ma wadę optyczną (soczewkowanie). Są cztery możliwości z problemem.
1. Brak folii klinowej: Szyby pod wyświetlacze Head-Up mają specjalny przekrój w kształcie klina (między warstwami szkła jest folia o zmiennej grubości). Jeśli zamontowano standardową szybę bez tej technologii, światło z projektora załamuje się nieprawidłowo, co powoduje zniekształcenia i charakterystyczne "rozciąganie" obrazu przy ruchu głową.
2. Wada fabryczna (soczewka): Nawet markowe szyby (jak Pilkington) mogą mieć wadę produkcyjną polegającą na nierównej tafli szkła. Powoduje to efekt patrzenia przez okulary korekcyjne kogoś innego – obraz faluje przy zmianie kąta patrzenia.
3. Naprężenia montażowe: Rzadziej, ale niewłaściwe wklejenie szyby może powodować jej mikrougięcia, które deformują obraz.
4. Reklamuj usługę w warsztacie, w którym wymieniałeś szybę. Jeśli auto posiada fabryczny HUD, warsztat miał obowiązek dobrać szybę dedykowaną pod ten system (często oznaczoną symbolem ucha lub ikoną wyświetlacza). Taka wada jest podstawą do wymiany gwarancyjnej.
Ps: Zobacz też czy na nadruku (kodach) w rogu nowej szyby znajduje się ikona projektora/HUD, ale moim zdaniem jest na pewno.
1. Brak folii klinowej: Szyby pod wyświetlacze Head-Up mają specjalny przekrój w kształcie klina (między warstwami szkła jest folia o zmiennej grubości). Jeśli zamontowano standardową szybę bez tej technologii, światło z projektora załamuje się nieprawidłowo, co powoduje zniekształcenia i charakterystyczne "rozciąganie" obrazu przy ruchu głową.
2. Wada fabryczna (soczewka): Nawet markowe szyby (jak Pilkington) mogą mieć wadę produkcyjną polegającą na nierównej tafli szkła. Powoduje to efekt patrzenia przez okulary korekcyjne kogoś innego – obraz faluje przy zmianie kąta patrzenia.
3. Naprężenia montażowe: Rzadziej, ale niewłaściwe wklejenie szyby może powodować jej mikrougięcia, które deformują obraz.
4. Reklamuj usługę w warsztacie, w którym wymieniałeś szybę. Jeśli auto posiada fabryczny HUD, warsztat miał obowiązek dobrać szybę dedykowaną pod ten system (często oznaczoną symbolem ucha lub ikoną wyświetlacza). Taka wada jest podstawą do wymiany gwarancyjnej.
Ps: Zobacz też czy na nadruku (kodach) w rogu nowej szyby znajduje się ikona projektora/HUD, ale moim zdaniem jest na pewno.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.