Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A6C5 Avant] Montaz czujnikow parkowania

Warsztat
PatrykISIA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PatrykISIA » 21 paź 2013, 21:36

Kolego te długie piknięcie podczas pierwszego wrzucenia wstecznego i póÂźniej nic, to typowy objaw uszkodzenia jednego z czujników. Moja rada jak sprawdzić czujniki. Stacyjka na zapłon i nie odpalasz silnika, wrzuć wsteczny i dotknij każdego z czujników palcem. Jeżeli czujnik działa będziesz czuł pikanie, jeżeli jest uwalony będzie cisza:)

miki7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: miki7 » 21 paź 2013, 22:00

kolego u mnie niby wszystkie "cykaja" lecz pdc ma ciagły biiiiiiipppp i cisza
niby uszkodzony czujnik lewy tył wg vaga a cyka co wy na to?
wiec nie jest to reguła wg. mnie
pozdr. :)

rlido777
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rlido777 » 23 paź 2013, 21:03

dziekowac za propozycje. Jutro zerkne na te czujniki
Ciekawe czy cos wylukam...
pozdro

MarasA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MarasA6 » 04 mar 2014, 22:11

Witam. Chcialem zalozyc sobie w A6 czujniki parkowania z tylu. Jest tego troche na allegro i chcialem zapytac o opinie bo slyszalem ze niektore lubia wariowac np jak leci para z wydechu. Czy ktos zakladal cos nie ori? Moglby ktos cos polecic?

adrianoo87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adrianoo87 » 12 mar 2014, 15:51

Witam, a ja mam takie pytanko ponieważ niedawno spod bloku ukradziono mi czujniki. Chciałbym założyć z powrotem oryginalne, tylko czy jest jakieś prawdopodobieństwo że uszkodzę coś w komputerze montując nowe na starych kabelkach?

grze
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grze » 10 maja 2014, 10:12

Witam! Chcę dołożyć czujniki cofania ale mam pewne obawy bo nie mam dokładki podwiniętej jak pod ori czujniki i mam zawias 1BE czyli 20mm niżej. Czy 32,5cm od ziemi to nie za mało na czujniki skierowane na wprost? i czy czujniki dawać wszystkie 4 między wydechami?

Sanyo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sanyo » 19 sie 2014, 10:38

Widzę że ostatnie pytania pozostały bez odpowiedzi ale może trafi się ktoś kto zna przyczynę problemu z moimi czujnikami.

Otóż mam seryjne czujniki cofania i po wrzuceniu biegu wstecznego nic się nie dzieje, żadnego piknięcia nie ma. Światła wsteczne się zapalają, na vagu błędów brak. Jak wchodzę w bloki pomiarowe systemu parkowania, widnieje stała wartość 255 mm mimo stojącej przeszkody. Nie ma także żadnych cyknięć poszczególnych czujników.

Jak mogę sprawdzić czy w ogóle dochodzi sygnał biegu wstecznego do czujników?

Maro6926
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: [A6C5 Avant] Montaz czujnikow parkowania

Post autor: Maro6926 » 03 mar 2026, 14:55

<brawo> Odgrzanie kotleta z przed lat,dzisiaj wyszedłem na parking przykleiłem taśmę malarską do dokładki tej dolnej miękkiej odznaczyłem środek zderzaka i od środka 200mm w prawo i 200mm w lewo zaznaczyłem miejsce otworów od nich odznaczyłem 400 do prawego rogu i 400 do lewego rogu zderzaka wywierciłem załączoną koronką do czujników .Wcisnąłem czujniki poznaczyłem żeby zgadzały się stronami oczywiście oznaczeniem góra do góry spiełem przewody trytkami zamocowałem to tej blachy pod zderzakiem.Przewody przeciągnąłem przez kratkę wentylacyjną tą pod lampą lewą ,oczywiście trzeba wyjąć to wygłuszenie,uprzednio od strony bagażnika wypuściłem pilota(przewód dwużyłowy)tym przewodem delikatnie wciągnąłem przewody czujników do schowka pod lampą w bagażniku.Tam mamy pod ręką zasilanie lampy wstecznego.Proste ,jeszcze prostsze jak tutaj
kolega opisał,zajeło mi to niecałą godzinkę.Zostało mi przeciągnięcie przewodu z kabiny od przedniego podszybia do bagażnika od wyświetlacza i podłączenie się pod przewód wstecznej lampy.To tyle wszystko z poziomu parkingu bez demontażu zderzaka.Wysokość od ziemi 380mm.Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl