Problem z termostatem A6 C7 3.0tdi CDUD 245 Pomocy!!
-
Dragon777
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: marcino122
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Problem z termostatem A6 C7 3.0tdi CDUD 245 Pomocy!!
Witam mam problem z dogrzewaniem silnika 3.0tdi.Po operacji wymiany zaworka tego na chłodniczce oleju między głowicami pojawił się problem.Zaworek został zmieniony na oryginalny. Chłodniczka uszczelniona i złożone zgodnie ze sztuką.Wczoraj zauważyłem że temperatura płynu chłodniczego dochodzi do max 80 stopni i to przy przejechaniu dystansu 20km i stoi.Olej rozgrzewa się dobrze tzn na laptimerze temp oscyluje w okolicy 90stopni.Wczoraj po po podłączeniu Vcds mialem takie temperatury(zdj w załączniku).Po przestaniu całej nocy Po przejechaniu 9.5 km wąz wchodzący na górę chłodnicy jest lekko ciepły a ten wychodzący od dołu zimny,temp oleju 62 st.po 16.5 km temp płynu według wskaźnika wskoczyła na 70 stopni a temp oleju wynosi 79 .Po 20 km wąz na górze chłodnicy ciepły ale nie gorący a wąz na dole letni .Temp na wskaźnikuplynu 70 stopni a oleju 82 stopni takie coś zaobserwowalem.Dodam że 2 lata temu wymienialen ta obudowę oleju z termostatem w środku.
- Edddisz
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Emem
- Rocznik: 2010
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
Re: Problem z termostatem A6 C7 3.0tdi CDUD 245 Pomocy!!
Jak wąż chłodnicy na dole jest chłodny to dobrze - jeden z termostatów trzyma.
Jednakże w tym silnik są chyba 2 albo 3 termostaty i trzeba je posprawdzać.
Jak zmieniałeś ten zawór plastikowy o którym myślę sterowany podciśnieniem to możesz zerknąć czy aby na pewno wężyk jest odpowiednio nasunięty. Może coś tam niedolega.
Jednakże w tym silnik są chyba 2 albo 3 termostaty i trzeba je posprawdzać.
Jak zmieniałeś ten zawór plastikowy o którym myślę sterowany podciśnieniem to możesz zerknąć czy aby na pewno wężyk jest odpowiednio nasunięty. Może coś tam niedolega.
-
Dragon777
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: marcino122
- Rocznik: 2012
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Re: Problem z termostatem A6 C7 3.0tdi CDUD 245 Pomocy!!
Uszczelnialem całą podstawę chłodnicy oraz wymieniałem zawór regulacyjny 059121737AM ten przeciekający na ośce.Gdyby załóżmy ten wężyk był słabo wsunięty to mógłbym mieć takie objawy?