Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

A6 C8 – przestał działać bezprzewodowy CarPlay po próbie konfiguracji myAudi.

Diagnostyka VAG
ODPOWIEDZ
Chemical
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bartosz
Rocznik: 2021
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TFSI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

A6 C8 – przestał działać bezprzewodowy CarPlay po próbie konfiguracji myAudi.

Post autor: Chemical » 18 lis 2025, 10:39

Cześć,
mam problem z moim Audi A6 C8 (import z USA). Do tej pory bezprzewodowy Apple CarPlay działał bez problemu, ale po próbie aktywacji aplikacji myAudi (nie dokończyłem jej, bo nie mam kodu do auta – samochód pochodzenia USA) CarPlay całkowicie przestał działać bezprzewodowo.

Objawy:
– pojawia się komunikat, że CarPlay wymaga połączenia kablowego,
– telefon i auto ponownie parowane dziesiątki razy – nic,
– opcja „Wireless CarPlay / Smartphone Interface” w MMI widnieje jako „ON”, ale funkcja nie działa.

Co ciekawe:
Podczas wyjazdu do Niemiec CarPlay bezprzewodowy nagle zaczął działać znowu. Po powrocie do Polski najpierw przerywał, a po chwili znowu całkowicie przestał działać.
Wygląda to jak coś z regionem albo jakimś ograniczeniem softu.

Samochód jest po konwersji USA → Europa, więc ma już sporo zmian:
– tylne światła przeprogramowane na europejskie,
– przednie światła wymienione ze zwykłych ksenonów na Matrix 4K (wersja europejska) wraz z aktywacją funkcji i kodowaniem.

Dostałem informację z ASO, że jedyną proponowaną procedurą naprawy CarPlay jest „przywrócenie stanu fabrycznego pojazdu” i kosztuje to ok. 1000 zł.
Serwis napisał wprost, że taki reset cofnie wszystkie ustawienia do stanu sprzed zakupu – czyli potencjalnie usunie wszystkie dokonane modyfikacje i kodowania.

Nie mogę sobie pozwolić na utratę konfiguracji świateł i funkcji, które już mam, więc ASO de facto nie może mi pomóc.

Pytania do Was:
– Czy ktoś miał podobny problem z CarPlay po próbie aktywacji myAudi / zmianie regionu?
– Czy faktycznie istnieje możliwość naprawy bez pełnego resetu (np. zmiana regionu Wi-Fi, poprawka kodowania, ręczna aktualizacja modułu)?
– Który moduł odpowiada za wireless CarPlay w A6 C8 i czy można go zresetować osobno?
– Czy ktoś zna kogoś, kto ogarnia te sprawy bez kasowania całego auta do fabryki?

Z góry dzięki za każdą wskazówkę!

Awatar użytkownika
keisim
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2019
Moje auto: Allroad C8
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Skrzynia: Tiptronic

Re: A6 C8 – przestał działać bezprzewodowy CarPlay po próbie konfiguracji myAudi.

Post autor: keisim » 18 lis 2025, 11:16

Cześć
Niestety nie potrafię pomóc, ale chatgpt wypluł trochę ciekawych informacji po wrzuceniu początku Twojego posta (wraz z informacją o wyjeździe do Niemiec). Fragmenty poniżej...

To, co opisujesz, jest dość częstym problemem w Audi A6 C8 z USA, zwłaszcza po próbie aktywacji funkcji powiązanych z regionem (myAudi, usługi online). W wielu przypadkach aktywacja lub „pół-aktywacja” konta deaktywuje Wireless CarPlay, bo moduł MIB/Gateway próbuje przełączyć konfigurację na profil europejski – a auta z USA mają inne kodowania i inne licencje.
  • Gateway / MIB blokuje profil USA
  • System próbuje przełączyć się na region EU
  • Licencja Wireless CarPlay (fabrycznie przypisana do VIN USA) zostaje dezaktywowana, mimo że menu w MMI nadal ją pokazuje
  • Efekt: działa tylko CarPlay po kablu

To, że w Niemczech Wireless CarPlay działa, a w Polsce przestaje działać, niemal jednoznacznie wskazuje na problem z regionem/konfiguracją online modułu MIB lub gatewaya.
W Audi A6 C8 z USA:
  • MIB/Gateway okresowo łączy się z serwerami Audi,
  • sprawdza region, licencje, profile,
  • jeśli wykryje EU SIM / EU region, a samochód ma profil USA, pojawiają się konflikty.

W krajach, gdzie Audi ma rozbudowaną infrastrukturę online (np. Niemcy):
  • serwery nie wymuszają blokady pewnych funkcji USA,
  • Wireless CarPlay wraca, bo MIB pobiera USA fallback profile z cache.

Po powrocie do Polski:
  • system znów próbuje połączyć się z EU backendem (ASB/EU),
  • zmienia się konfiguracja regionu i blokuje Wireless CarPlay, mimo że MMI pokazuje opcję „ON”.

Dlatego funkcja działała podczas wyjazdu – korzystałeś z innej sieci i innych serwerów Audi.
Audi A6 Allroad 55 TDI C8 2019 3.0 TDI 349KM 700Nm + mod by MOTOTRONIK >> 393KM 830Nm

Chemical
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bartosz
Rocznik: 2021
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TFSI 245KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Re: A6 C8 – przestał działać bezprzewodowy CarPlay po próbie konfiguracji myAudi.

Post autor: Chemical » 18 lis 2025, 11:23

No właśnie też to wrzucałem w AI, wnioski były podobne. W każdym razie potrzebuję znaleźć kogoś kto będzie w stanie fizycznie to przestawić lub po zdalnym połączeniu się z autem. Mimo wszystko dzięki za chęci!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
hamulce części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostacja