Witam,
Panowie, próbuje w swoim MMI 3G+ zmienić fale radiowe z USA na EU.
Wchodzę w moduł 56 radio (bo tylko tam w długich kodowaniach to znalazłem), przy trybie developer nie mogę zmienić kodowania.
Wyskakuje komunikat:
"(31) Function not available"
Do edycji używam OBD eleven z planem PRO.
Mam również chińskiego VCDS ale z tego co wyczytałem, nim nie dam rady.
To dlaczego płatnym OBD11 nie mogę zmienić?
Przerobienie MMI 3g/3g+ USA na EU + ochrona komponentu
-
Pujerm
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.0 TFSI 420KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
Re: Przerobienie MMI 3g/3g+ USA na EU + ochrona komponentu
Już chyba zrobiłem, zamiast ustawiać na EU czyli 01 którego nie mogłem zapisać, to ustawiłem na 00 czyli not coded i to już mogłem zapisać. Po tej czynności w ustawieniach w radiu już miałem częstotliwości parzyste.
-
4udi4ever
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Karol
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: Przerobienie MMI 3g/3g+ USA na EU + ochrona komponentu
Cześć wszystkim i każdemu z osobna! Od dwóch tygodni jestem właścicielem audi q5, w którym postanowiłem wymienić mmi. Udało mi się dorwać mmi z koreańskiej dystrybucji, panel z klawiszami i monitor też wymieniłem. Po zamontowaniu działało prawie wszystko oprócz kamery wstecznej i nie było zielonego menu. Podobno kamerę trzeba odblokować w zielonym menu, a do tego nie miałem dostępu mimo iż próbowałem w VCDS (oryginał) w adaptacjach znaleźć taką opcję. Czytałem, że jest to spowodowane tym, że w Korei nie mają i nie korzystają z zielonego menu, nie wiem czy to prawda ale z posiadanym na wtedy firmwarem nie mogłem tego włączyć. Zająłem się więc konwersją jednostki. Znalazłem tutaj oraz dla porównania na mhhauto, że aby zrobić konwersję jednostki należy zmienić języki. Posłuchałem się zaleceń i bajt po bajcie wprowadziłem poprawne wartości użyłem do tego oczywiście VCP (oryginał). Mimo zmiany wszystkich bajtów nie przyniosło to zamierzonego efektu. Wyświetlało błąd po włożeniu karty z firmwarem europejskim: "A region conflict occurred! Mainunit: Korea Relase info region: Europe now". Gdzieś widziałem, że jest to spowodowane tym, że gdzieś jest jeszcze przetrzymywana wersja mojego mmi, znalazłem, próbowałem zmienić na tą co chciałem wgrać ale chyba uszkodziłem jednostkę. Próba wbicia ponownie w eeprom tego co było nie sprawiła magicznie, że wróciłem do punktu wyjścia. Ekran wyświetlał tylko logo powitalne z Audi i mrygają dwa przyciski górny i dolny na prawo od knoba. Gdzieś tam zanim wbiłem się jeszcze w eeprom to zdjąłem ochronę komponentu, użyłem do tego głowicy VAS 6154 (tak, tu też oryginał, poszło oczywiście online). Wyjąłem więc mmi z auta, rozkręciłem, wyjąłem dysk żeby postawić system na nowo (w EU mamy troszkę większą partycje) zrobiłem format w windowsie, a następnie w systemie QNX zrobiłem partycje dla Europy na nowo. Zamontowałem to w aucie, nie działa, ale przez .zdc puszczonym przez vcp zauważyłem, że zaczął czytać kartę sd (wcześniej nie czytał), wrzuciłem jakiś skrypt testowo ale klawisze jakby nie działają, dalej mrygają. Ekran powitalny dalej świeci jedynie audi, ewentualnie później żebym nacisnął przycisk jeśli chcę uruchomić skrypt. Nie do końca wiem co poszło nie tak i dlaczego nie działa. W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Jak robi się backup eepromu?
2. Jak teraz postawić tam system?
3. Jak uruchomić emergency mode?
4. Ewentualnie czy zamiast emergency mode można użyć gracanote cd-database?
Pozdrawiam
1. Jak robi się backup eepromu?
2. Jak teraz postawić tam system?
3. Jak uruchomić emergency mode?
4. Ewentualnie czy zamiast emergency mode można użyć gracanote cd-database?
Pozdrawiam