Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Kodowanie sterownika fotela prawego na lewy.

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dydusek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Kodowanie sterownika fotela prawego na lewy.

Post autor: dydusek » 25 lip 2025, 23:12

Witam,

Pacjent to Audi A6 Allroad 3.0 TDI biturbo z 2012r.
W skrócie: potrzebuję informacji (instrukcji serwisowe lub w innej formie) jak zakodować VCDSem sterownik fotela a zwłaszcza jak przypisać stronę, po której sterownik jest zamontowany (pasażer/kierowca).

Dokładny opis problemu:
Mam prawdopodobnie uszkodzony sterownik fotela kierowcy o numerze 4G8959760C. VCDS, bezpośrednio w sterowniku fotela, czyli w:
36-Pamięć fotela kier. widzi błąd:
03657 - Sterownik wielokonturowego siedzenia kierowcy
004 - Brak sygnału / brak komunikacji.

Z kolei w sterowniku 17-CAN Gateway widoczny jest błąd:
5046 - Sterownik wielokonturowego siedzenia kierowcy
U1083 00 (009) - Brak komunikacji

Oprócz tego pojawia się mnóstwo innych błędów związanym z drzwiami, ACC, z czasem auto ma problem z otwieraniem się, szyby same się opuszczają, wyskakuje ACC na desce, dzieją się cuda. Wszystkie błędy poza tymi dwoma wymienionymi wyżej, daje się skasować i przez dzień czy dwa jest spokój a następnie znów zaczynają się pojawiać w różnych sterownikach. Ponieważ problem z komunikacją z siedzeniem kierowcy wyskakuje zawsze i nie da się tego błędu skasować to podejrzewam, że kończy się właśnie sterownik fotela kierowcy. Zanim jednak kupię nowy sterownik chciałem się upewnić, że to na pewno on jest przyczyną. W związku z tym wpadłem na pomysł, że zamienię stronami sterowniki i na miejsce kierowcy włożę sterownik pasażera, który posiada takie same oznaczenie, pozostawiając fotel pasażera bez sterownika.
Skopiowałem więc aktualne kodowanie sterownika fotela kierowcy do pliku (long coding), wyjąłem sterownik i na jego miejsce włożyłem sterownik pasażera. Mimo, że został włożony pod siedzenie kierowcy to został wykryty jako sterownik pasażera, czego się w sumie spodziewałem bo nie był jeszcze przekodowany. Niestety po zakodowaniu go wcześniej spisanym kodowaniem ze sterownika kierowcy, nadal widzę sterownik pasażera a kierowcy nie widzę. To już mnie nieco zaskoczyło, w związku z tym potrzebuję informacji gdzie jeszcze i co powinienem ustawić, żeby sterownik ze strony pasażera został rozpoznany jako sterownik ze strony kierowcy. Przyda mi się to również w momencie kiedy będę musiał zakodować nowy sterownik.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

turzol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Kodowanie sterownika fotela prawego na lewy.

Post autor: turzol » 26 lip 2025, 17:17

Adaptacje 88 i 89 sprawdź.
Podpowiedź - component location.

Awatar użytkownika
dydusek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Re: Kodowanie sterownika fotela prawego na lewy.

Post autor: dydusek » 28 lip 2025, 10:59

turzol pisze:
26 lip 2025, 17:17
Adaptacje 88 i 89 sprawdź.
Podpowiedź - component location.
W którym sterowniku?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja