Wymiana pierściieni tłokowych A6C6 bdw 2.4 bdw 177Km
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Wymiana pierściieni tłokowych A6C6 bdw 2.4 bdw 177Km
Zostałem zmuszony do wymiany pierścienie. Ciśnienie na cylindrach 11,9,12,11,0,10. Nigdy tego nie robiłem prosiłbym o jakieś wskazówki .Najlepiej jakąś lekturę odpowiadającą temu silnikowi. Rozumiem że muszę zwalić głowicę i miskę olejową aby wyciągnąć korbowody z tłokami górą .Prosiłbym o numer oem pierścieni i jakiej firmy na co zwrócić uwagę
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 250KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Re: Wymiana pierściieni tłokowych A6C6 bdw 2.4 bdw 177Km
Witam,karinkton pisze: ↑09 cze 2025, 13:03Zostałem zmuszony do wymiany pierścienie. Ciśnienie na cylindrach 11,9,12,11,0,10. Nigdy tego nie robiłem prosiłbym o jakieś wskazówki .Najlepiej jakąś lekturę odpowiadającą temu silnikowi. Rozumiem że muszę zwalić głowicę i miskę olejową aby wyciągnąć korbowody z tłokami górą .Prosiłbym o numer oem pierścieni i jakiej firmy na co zwrócić uwagę
Wymiana pierścieni tłokowych nie jest jakąś operacją skomplikowaną, ale (właśnie ale) przygotowanie oraz narzędzia do takich operacji już będą skomplikowane. Przede wszystkim trzeba mieć blokady, różne klucze w tym dynamometryczne, opaska zaciskowa do pierścieni no i dużą wiedzę i doświadczenie.
Będziesz zrzucał głowice, więc i po tym wszystkim wypadałoby wymienić rozrząd, pompę, termostat itd. Mając tak wybebeszony silnik dobrze byłoby zmierzyć średnice (średnicówką) wszystkich cylindrów, bo może się okazać że trzeba będzie honować cały blok silnika więc i tłoki muszą być nad wymiarowe jak i pierścienie. Dobrze byłoby pomierzyć tłoki (mikromierzem) jaką mają średnicę i jaki jest owal itd. itp. można było długo pisać. Jeśli po moich wypocinach czegoś nie masz, lub nie wiesz, to zrezygnuj lub kup inny silnik.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
Dziękuję, nie dodałem że silnik poprzedni silnik zatarł się więc kupiłem sam słupek wsadziłem nowy rozrząd poskręcałem i okazało się że sprzedający sprzedał mi bubla musiał wiedzieć o tym defekcie ale cóż nie dawał gwarancji ale za takie pieniądze cóż ... Nie zamierzam kupować drugiego silnika odpada kupię i nie wiem co kupię.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: bgroni
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
Pytanie jest, czy góra czy dół nie trzyma? Dopiero wymieniaj pierścienie...karinkton pisze: ↑09 cze 2025, 20:30Dziękuję, nie dodałem że silnik poprzedni silnik zatarł się więc kupiłem sam słupek wsadziłem nowy rozrząd poskręcałem i okazało się że sprzedający sprzedał mi bubla musiał wiedzieć o tym defekcie ale cóż nie dawał gwarancji ale za takie pieniądze cóż ... Nie zamierzam kupować drugiego silnika odpada kupię i nie wiem co kupię.