Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wymiana pierściieni tłokowych A6C6 bdw 2.4 bdw 177Km

Silniki benzynowe
karinkton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Wymiana pierściieni tłokowych A6C6 bdw 2.4 bdw 177Km

Post autor: karinkton » 09 cze 2025, 13:03

Zostałem zmuszony do wymiany pierścienie. Ciśnienie na cylindrach 11,9,12,11,0,10. Nigdy tego nie robiłem prosiłbym o jakieś wskazówki .Najlepiej jakąś lekturę odpowiadającą temu silnikowi. Rozumiem że muszę zwalić głowicę i miskę olejową aby wyciągnąć korbowody z tłokami górą .Prosiłbym o numer oem pierścieni i jakiej firmy na co zwrócić uwagę

Awatar użytkownika
sabuk2006
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kazimierz
Rocznik: 2001
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 250KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Re: Wymiana pierściieni tłokowych A6C6 bdw 2.4 bdw 177Km

Post autor: sabuk2006 » 09 cze 2025, 19:57

karinkton pisze:
09 cze 2025, 13:03
Zostałem zmuszony do wymiany pierścienie. Ciśnienie na cylindrach 11,9,12,11,0,10. Nigdy tego nie robiłem prosiłbym o jakieś wskazówki .Najlepiej jakąś lekturę odpowiadającą temu silnikowi. Rozumiem że muszę zwalić głowicę i miskę olejową aby wyciągnąć korbowody z tłokami górą .Prosiłbym o numer oem pierścieni i jakiej firmy na co zwrócić uwagę
Witam,
Wymiana pierścieni tłokowych nie jest jakąś operacją skomplikowaną, ale (właśnie ale) przygotowanie oraz narzędzia do takich operacji już będą skomplikowane. Przede wszystkim trzeba mieć blokady, różne klucze w tym dynamometryczne, opaska zaciskowa do pierścieni no i dużą wiedzę i doświadczenie.
Będziesz zrzucał głowice, więc i po tym wszystkim wypadałoby wymienić rozrząd, pompę, termostat itd. Mając tak wybebeszony silnik dobrze byłoby zmierzyć średnice (średnicówką) wszystkich cylindrów, bo może się okazać że trzeba będzie honować cały blok silnika więc i tłoki muszą być nad wymiarowe jak i pierścienie. Dobrze byłoby pomierzyć tłoki (mikromierzem) jaką mają średnicę i jaki jest owal itd. itp. można było długo pisać. Jeśli po moich wypocinach czegoś nie masz, lub nie wiesz, to zrezygnuj lub kup inny silnik.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.

karinkton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM

Post autor: karinkton » 09 cze 2025, 20:30

Dziękuję, nie dodałem że silnik poprzedni silnik zatarł się więc kupiłem sam słupek wsadziłem nowy rozrząd poskręcałem i okazało się że sprzedający sprzedał mi bubla musiał wiedzieć o tym defekcie ale cóż nie dawał gwarancji ale za takie pieniądze cóż ... Nie zamierzam kupować drugiego silnika odpada kupię i nie wiem co kupię.

bgroni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: bgroni
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM

Post autor: bgroni » 09 cze 2025, 23:39

karinkton pisze:
09 cze 2025, 20:30
Dziękuję, nie dodałem że silnik poprzedni silnik zatarł się więc kupiłem sam słupek wsadziłem nowy rozrząd poskręcałem i okazało się że sprzedający sprzedał mi bubla musiał wiedzieć o tym defekcie ale cóż nie dawał gwarancji ale za takie pieniądze cóż ... Nie zamierzam kupować drugiego silnika odpada kupię i nie wiem co kupię.
Pytanie jest, czy góra czy dół nie trzyma? Dopiero wymieniaj pierścienie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja