Witam
Przymierzam się do zakupu S6 C8 3.0TDI 344KM (nówka) i mam pytanko bo słyszałem, że te silniki mają lub miały następujące problemy:
1. za niskie ciśnienie oleju (przycieranie i zacieranie silnika)
2. Problemy z Ad-blue ( uszkodzenia wtryskiwaczy )
3. Nagarowanie kolektorów ssących
Moje pytanie czy Audi wyeliminowało te problemy.
dzięki za odpowiedź.
pozdr.
Jacek
Zakup S6 C8
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Zakup S6 C8
Mod 318KM/650Nm + skrzynia
- keisim
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2019
- Moje auto: Allroad C8
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 349KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Re: Zakup S6 C8
Cześć
Co prawda mam Allroad'a, ale silnik taki sam jak w S6, z rocznika 2019 więc wersja 349KM.
Ad 1) W wersji 344KM głowy nie dam, ale w wersji 349KM problem istnieje. Mam celowo zwiększone ciśnienie poprzez modyfikację parametrów w oprogramowaniu sterownika silnika.
Ad 2) Słyszałem wiele opinii potwierdzających tą tezę, ale AdBlue nadal mam włączone i przy przebiegu 85kkm wszystko działa prawidłowo. Kilka miesięcy temu zdarzył się tylko wyciek AdBlue, który ASO usunęło na gwarancji wymieniając rozszczelniony przewód.
Ad 3) Tak, to raczej reguła. W moim przypadku ASO czyściło kolektor przy przebiegu 77kkm. Ekologia...
![Obrazek]()
Co prawda mam Allroad'a, ale silnik taki sam jak w S6, z rocznika 2019 więc wersja 349KM.
Ad 1) W wersji 344KM głowy nie dam, ale w wersji 349KM problem istnieje. Mam celowo zwiększone ciśnienie poprzez modyfikację parametrów w oprogramowaniu sterownika silnika.
Ad 2) Słyszałem wiele opinii potwierdzających tą tezę, ale AdBlue nadal mam włączone i przy przebiegu 85kkm wszystko działa prawidłowo. Kilka miesięcy temu zdarzył się tylko wyciek AdBlue, który ASO usunęło na gwarancji wymieniając rozszczelniony przewód.
Ad 3) Tak, to raczej reguła. W moim przypadku ASO czyściło kolektor przy przebiegu 77kkm. Ekologia...

Audi A6 Allroad 55 TDI C8 2019 3.0 TDI 349KM 700Nm + mod by MOTOTRONIK >> 393KM 830Nm