Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

S-Tronic - problem z 1 na 2 oraz z ruszaniem na 2

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
ziomalski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

S-Tronic - problem z 1 na 2 oraz z ruszaniem na 2

Post autor: ziomalski » 08 kwie 2025, 21:28

Cześć,

Mam problem, gdyż przyznam się zakupiłem samochód z podniesioną mocą i podczas, gdy ruszam z prędkości między 5 a 11 km/h na 2 biegu odczuwam drganie czasem nawet takie uderzenie jakby auto nie miało siły ruszyć. Dodatkowo przy zmianie biegu z 1 na 2 jest odczuwalne szarpnięcie, ale tylko gdy ruszam normalnie (wtedy dosyć wysoko wyrzuca obroty i chwile potrafi się zastanowić zanim wbije 2) bo jeżeli od razu wcisnę mu gazu więcej to przełączą idealnie płynnie czy też w momencie jak dodam na 1 gazu i po chwili odpuszczę. Reszta zmian biegów działa w miarę dobrze

Wiem lekko zagmatwane, ale nawet nie wiem jak to inaczej opisać... wiecie gdzie szukać przyczyny? Dodam, że z 245 jest zrobione 300 i 600NM
Osobiście zastanawiam się czy ty nie jest problem w programie skrzyni lub co gorsza kończące się sprzęgła.

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Cezary
Rocznik: 2018
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TDI

Re: S-Tronic - problem z 1 na 2 oraz z ruszaniem na 2

Post autor: bLACK_61094 » 08 kwie 2025, 21:44

ziomalski pisze:
08 kwie 2025, 21:28
Cześć,

Mam problem, gdyż przyznam się zakupiłem samochód z podniesioną mocą i podczas, gdy ruszam z prędkości między 5 a 11 km/h na 2 biegu odczuwam drganie czasem nawet takie uderzenie jakby auto nie miało siły ruszyć. Dodatkowo przy zmianie biegu z 1 na 2 jest odczuwalne szarpnięcie, ale tylko gdy ruszam normalnie (wtedy dosyć wysoko wyrzuca obroty i chwile potrafi się zastanowić zanim wbije 2) bo jeżeli od razu wcisnę mu gazu więcej to przełączą idealnie płynnie czy też w momencie jak dodam na 1 gazu i po chwili odpuszczę. Reszta zmian biegów działa w miarę dobrze

Wiem lekko zagmatwane, ale nawet nie wiem jak to inaczej opisać... wiecie gdzie szukać przyczyny? Dodam, że z 245 jest zrobione 300 i 600NM
Osobiście zastanawiam się czy ty nie jest problem w programie skrzyni lub co gorsza kończące się sprzęgła.

Temat rzeka ... Od zakupu tak jest czy nagle się zaczęło ?
Jaki przebieg ?
Czy wiesz jak była serwisowana skrzynia ?
Czy masz problem z ruszeniem do tyłu pod wzniesienie ?
Jakieś błędy w sterowniku ?

Może być problem z mapą jak było tak cały czas
Może być problem z mechatroniką, zaworami.
Może być problem z kołem dwumasowym
Może być problem ze sprzęgłami

ziomalski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ziomalski » 08 kwie 2025, 21:59

bLACK_61094 pisze:
08 kwie 2025, 21:44
ziomalski pisze:
08 kwie 2025, 21:28
Cześć,

Temat rzeka ... Od zakupu tak jest czy nagle się zaczęło ?
Jaki przebieg ?
Czy wiesz jak była serwisowana skrzynia ?
Czy masz problem z ruszeniem do tyłu pod wzniesienie ?
Jakieś błędy w sterowniku ?

Może być problem z mapą jak było tak cały czas
Może być problem z mechatroniką, zaworami.
Może być problem z kołem dwumasowym
Może być problem ze sprzęgłami
A faktycznie zapomniałem dodać
Praktycznie można uznać że od zakupu :)
Przebieg 260k
Skrzynia nie była jedynie naprawa mechatroniki
Ze wstecznym nie ma żadnych problemów
Oraz żadnych błędów skrzyni oraz silnika
Koło dwumasowe było wymieniane dosyć niedawno

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 08 kwie 2025, 22:13

Jeśli mechatronika była robiona i to rzetelnie zrobiona... I nie ma żadnych błędów. To możliwe że sprzęgło ma już dość. A co się działo że była robiona mechatronika ? Może zawory popaliły sprzęgła i ktoś poszedł po najtańszej opcji i sprzęgła już nie zmienił ?
Trochę może dokładać do tego odczucia mapa skrzyni... Zmienione są punkty przełączania biegów. Podobno też podnoszą ciśnienia na sprzęgłach.

Sam mam tę skrzynie i też czasem czuję zmianę z 1 na 2 ale zależy jak ruszam. Jak delikatnie to zmieni płynnie jak ostro to zmieni płynnie a jak czasem jakoś dziwnie przeciągnie 1 i wrzuca 2 to czuć tą zmianę. Finalnie zrobiłem mapę a później zrobiłem duży zestaw naprawczy mechatroniki i jest lepiej ale może też to być wina mapy teraz już tylko bo wydaje mi się że wcześniej wrzucało 2 przed mapą w niższych obrotach.
No ale nie mam szarpanina przy ruszaniu.

Można obstawiać sprzęgło albo sterowanie sprzęgłem. A w innych trybach jazdy jest jakaś różnica ?

ziomalski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ziomalski » 08 kwie 2025, 22:31

bLACK_61094 pisze:
08 kwie 2025, 22:13
Jeśli mechatronika była robiona i to rzetelnie zrobiona... I nie ma żadnych błędów. To możliwe że sprzęgło ma już dość. A co się działo że była robiona mechatronika ? Może zawory popaliły sprzęgła i ktoś poszedł po najtańszej opcji i sprzęgła już nie zmienił ?
Trochę może dokładać do tego odczucia mapa skrzyni... Zmienione są punkty przełączania biegów. Podobno też podnoszą ciśnienia na sprzęgłach.

Sam mam tę skrzynie i też czasem czuję zmianę z 1 na 2 ale zależy jak ruszam. Jak delikatnie to zmieni płynnie jak ostro to zmieni płynnie a jak czasem jakoś dziwnie przeciągnie 1 i wrzuca 2 to czuć tą zmianę. Finalnie zrobiłem mapę a później zrobiłem duży zestaw naprawczy mechatroniki i jest lepiej ale może też to być wina mapy teraz już tylko bo wydaje mi się że wcześniej wrzucało 2 przed mapą w niższych obrotach.

Można obstawiać sprzęgło albo sterowanie sprzęgłem. A w innych trybach jazdy jest jakaś różnica ?

Nie mam niestety pojęcia dlaczego mechatronika była naprawiana
natomiast na sporcie wiadomo lepiej zmienia biegi i wtedy z 1 szybko przerzuca na 2 i nie ma żadnego problemu poza tym że tak samo jak jade takie 5 - 10km/h to zadrży tak samo ja na drive.
Czy jest szansa, że może źle została zestrojona skrzynia lub była ona strojona przed naprawą mechatroniki i ciśnienia teraz są źle poustawiane?
Bo ogólnie to zastanawiam się nad tym od czego zacząć czy od wyrzucenia programów i zobaczenia jak jest wtedy czy od razu skrzynie na stół

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 08 kwie 2025, 23:39

Zacznij od najtańszych rzeczy. Zrób adaptacje <okok> podjedź do kogoś kto ma ODISa i zrób porządnie adaptacje.
Później zrobiłbym wymianę oleju z filtrami.

Nie ma znaczenia wymiana zaworów przed czy po robieniu mapy. Muszą po prostu być sprawne.

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2012
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Rosa11 » 09 kwie 2025, 09:27

adaptacja tylko ODISem ? wydaje mi się , że widziałem gdzieś filmik jak przez VCDSa robili adaptację ...

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 09 kwie 2025, 11:39

Rosa11 pisze:
09 kwie 2025, 09:27
adaptacja tylko ODISem ? wydaje mi się , że widziałem gdzieś filmik jak przez VCDSa robili adaptację ...
No możesz robić VCDSem ale nie zawsze chce przejść bo nie spełnia warunków a w ODISie masz całą procedurę prowadzoną. Mogę Ci zrobić jak jesteś z Mazowieckiego.

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2012
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Rosa11 » 09 kwie 2025, 11:52

bLACK_61094 pisze:
09 kwie 2025, 11:39
Rosa11 pisze:
09 kwie 2025, 09:27
No możesz robić VCDSem ale nie zawsze chce przejść bo nie spełnia warunków a w ODISie masz całą procedurę prowadzoną. Mogę Ci zrobić jak jesteś z Mazowieckiego.
olsztyn :(

Awatar użytkownika
Edddisz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Emem
Rocznik: 2010
Silnik: 3.0 TDI 204KM

Post autor: Edddisz » 13 kwie 2025, 22:28

ziomalski pisze:
08 kwie 2025, 22:31
bLACK_61094 pisze:
08 kwie 2025, 22:13

Nie mam niestety pojęcia dlaczego mechatronika była naprawiana
natomiast na sporcie wiadomo lepiej zmienia biegi i wtedy z 1 szybko przerzuca na 2 i nie ma żadnego problemu poza tym że tak samo jak jade takie 5 - 10km/h to zadrży tak samo ja na drive.
Czy jest szansa, że może źle została zestrojona skrzynia lub była ona strojona przed naprawą mechatroniki i ciśnienia teraz są źle poustawiane?
Bo ogólnie to zastanawiam się nad tym od czego zacząć czy od wyrzucenia programów i zobaczenia jak jest wtedy czy od razu skrzynie na stół
W razie czego jak jesteś z Łodzi to mogę ci pomóc z adaptacjami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja