Wymieniałam uszczelki pod pokrywą zaworów w moim Audi A6 C5 2.4 2001 benzyna (ponieważ miałam olej w świecach). Żeby dostać się od strony kierowcy trzeba było zdjąć zbiorniczek od płynu chłodniczego. Uszczelki zostały wymienione (obie). Zbiorniczek założony. Odma też (jest posklejana taśma ponieważ poprzedni właściciel coś musiał z nią robić ). I teraz najważniejsze: przy kręceniu silnika dymi spod maski i nie chce auto odpalić. Boje się kręcić ciągle że zatrę
Silnik nie odpala po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów
-
Papitka95
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Paulina
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Silnik nie odpala po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów
Witam. Mam spory problem przez który nie mogę spać po nocach i to serio. Otóż to:
Wymieniałam uszczelki pod pokrywą zaworów w moim Audi A6 C5 2.4 2001 benzyna (ponieważ miałam olej w świecach). Żeby dostać się od strony kierowcy trzeba było zdjąć zbiorniczek od płynu chłodniczego. Uszczelki zostały wymienione (obie). Zbiorniczek założony. Odma też (jest posklejana taśma ponieważ poprzedni właściciel coś musiał z nią robić ). I teraz najważniejsze: przy kręceniu silnika dymi spod maski i nie chce auto odpalić. Boje się kręcić ciągle że zatrę
silnik (aha olej i filtry nowe są jakby co) albo co gorsza auto zacznie mi się palić . Proszę o pomoc bo już tracę nadzieję
nie dam rady nie przespać kolejnej nocy.
-
bgroni
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: bgroni
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: FWD
Re: Silnik nie odpala po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów
Witam. Najpierw wymienić ta odma i podłączyć auto pod komputer, zobaczyć jakię błędy zgłasza.Papitka95 pisze: ↑08 kwie 2025, 02:51Witam. Mam spory problem przez który nie mogę spać po nocach i to serio. Otóż to:
Wymieniałam uszczelki pod pokrywą zaworów w moim Audi A6 C5 2.4 2001 benzyna (ponieważ miałam olej w świecach). Żeby dostać się od strony kierowcy trzeba było zdjąć zbiorniczek od płynu chłodniczego. Uszczelki zostały wymienione (obie). Zbiorniczek założony. Odma też (jest posklejana taśma ponieważ poprzedni właściciel coś musiał z nią robić ). I teraz najważniejsze: przy kręceniu silnika dymi spod maski i nie chce auto odpalić. Boje się kręcić ciągle że zatręsilnik (aha olej i filtry nowe są jakby co) albo co gorsza auto zacznie mi się palić . Proszę o pomoc bo już tracę nadzieję
nie dam rady nie przespać kolejnej nocy.
Jak wynieniałaś te uszczelki, dawałaś silikon w miejscach na rogach?

A jak świece? Dałaś kable z powrotem w dobrej kolejności? Byli zaznaczone?
Tutaj jest fajny tutoriał, gość wymienia więcej rzeczy, ale i uszczelki pokrywy również. Tutaj link:http://a6c5.blogspot.com/2013/02/uszcze ... a.html?m=1
-
Papitka95
- Forum Audi A6 / A7

Nie zmarnowałam bo czytałam że nie trzeba.
Właśnie muszę z tą odmą zrobić porządek.
Świece były wymieniane jakieś 4 miesiące temu ale przez nieszczelne uszczelki pływało wszystko. Kable są dobrze połączone bo przed dopięciem wszystko podpisałam .
Właśnie muszę z tą odmą zrobić porządek.
Świece były wymieniane jakieś 4 miesiące temu ale przez nieszczelne uszczelki pływało wszystko. Kable są dobrze połączone bo przed dopięciem wszystko podpisałam .
-
bLACK_61094
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Cezary
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Jak wymieniałaś filtry to może filtr paliwa wadliwy albo nie tak założony ? Ostatnio robiłem w 1.9tdi uszczelnienie pokrywy i filtry. Próbuje odpalić a tu nic
okazało się że filtr paliwa Filtrona był wadliwy i nie puszczał paliwa dalej
Druga sprawa to czasem po odpięciu świec, cewki się uszkadzają ... Wystarczy że się je dotknie po prostu i coś w środku może nie łączyć.
Druga sprawa to czasem po odpięciu świec, cewki się uszkadzają ... Wystarczy że się je dotknie po prostu i coś w środku może nie łączyć.
-
Papitka95
- Forum Audi A6 / A7

I tu zaczynają się schody bo odespałam za strzykawką olej ze świec nie wykręcałam ich.. filtra paliwa nie wymieniałam w tym roku jedyne co to trochę przeszkadzał mi przewód od paliwa po lewej stronie silnika jak wymieniałam tą lewą uszczelkę ale przykręciłam to z powrotem więc możliwe że paliwo nie dochodzi?
Jest sens próbować odpalić ją nawet jak dyni nic mi się nie podpali?
Jest sens próbować odpalić ją nawet jak dyni nic mi się nie podpali?
-
bLACK_61094
- Forum Audi A6 / A7

Jak dobrze skręcone to raczej nie to. Możesz spróbować odpalić na plaka
Te cewki od świec bym sprawdził.
Te cewki od świec bym sprawdził.
-
Papitka95
- Forum Audi A6 / A7

A możesz mi powiedzieć jak sprawdzić te cewki? 

-
bLACK_61094
- Forum Audi A6 / A7

Pewnie da się miernikiem profesjonalnie. Ale na szybko sprawdzało się tak że wykręcało się świece. Zakładało na fajkę, przykładało się metalem w świecy ( co nakładasz klucz ) do głowicy i patrzyło czy jest iskra. Wgl to przy okazji warto wymienić świece.
-
Papitka95
- Forum Audi A6 / A7

Wymieniał mi znajomy 4 miechy temu ale przez uszczelki się zalały. No cóż trzeba będzie na nowo wymieniać . Dzięki wszystkim za pomoc. W wolnej chwili spróbuję to ogarnąć i dam znać co i jak.